TOKAT'ta 14 yaşındayken ailesinin baskısıyla evlendirilmek isteyince av tüfeğiyle yüzüne ateş eden 21 yaşındaki Fadime Doğan, yüz nakli ameliyatı olabilmek için Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne geldi. Doğan, "Tek isteğim insan içine çıkabileceğim bir yüze kavuşmak. İnsanlardan kaçmayıp hayallerimin peşinden koşacağım" dedi. Prof. Dr. Ömer Özkan'la görüştüğünü söyleyen genç kız, "Rüyada gibiyim, çok mutluyum. Tedavime başlanacak. Ameliyat günümü sabırsızlıkla bekliyorum" diye konuştu.

Tokat'ın Dereyaka Köyü'nde oturan ve ailesinin 14 yaşındayken evlendirmek istediği Fadime Doğan, baskılara daha fazla dayanamayınca yaşamına son vermek için namlusunu yüzüne dayadığı av tüfeğini ateşledi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi'ne götürülen Fadime Doğan, burada 3 ay tedavi gördü. Çenesi parçalanan Doğan'a bu süreçte 20'den fazla ameliyat yapıldı.

Taburcu olmasının ardından korkudan köye gidemeyince Tokat'taki halasının yanına gittiğini aktaran Doğan, o günleri şöyle anlattı:"15 gün sonra ailemin yanına döndüm. Benim intihar girişimim başka biriyle ilişkilendirildi. 'Başka biri mi vardı, başka bir erkekle ilişki mi yaşadın' diye baskılar başlamıştı. Oysa ben henüz 14 yaşındaydım ve tek isteğim okumaktı. Benden yaşlı biriyle evlenmek istememiştim. Okuyup köyden gitmek istiyordum. En büyük olduğum için diğer 6 kardeşime de ben bakıyordum. Okuyup onlara örnek olacaktım. Ailem ve çevremdekiler bana aşağılayan gözlerle bakıyordu. Bu dayanılmaz durum aylarca sürdü. Bu arada 6 ayda bir Sivas'a gidip yeni operasyonlar geçiriyordum. Evde gördüğüm şiddet devam ediyordu. Annem sürekli bağırır, babam ise dayak atardı. Sivas'a tedaviye gittiğimde, yetkililerden beni Sivas'ta kadın sığınma evine ya da çocuk yurduna yerleştirmelerini istedim. Onlar da beni Sivas'ta engelliler bakım merkezine yerleştirdi. Merkezde 3 yıl kaldım. Bu sürede açık liseye kaydımı yaptırdım. Şu an açık liseyi bitirmek için tek dersim var. O dersi de verip lise diplomamı alacağım. Artık yaşadığım olumsuzluklardan kurtulmak, hayallerimin peşinden koşmak istiyordum. Tokat Vali Yardımcısı Bilgehan Bayar beni bir dershaneye yazdırdı. Tokat'ta bana bir ev tuttular. Tokat küçük bir yer olduğu için yüzümdeki izler nedeniyle çok dikkat çekiyordum. Bu benim insanlardan uzaklaşmama neden oldu. Bu durum beni çok rahatsız etti. Vali beye gittim, bu durumun sona ermesini istediğimi hayallerimi gerçekleştirebilmem için görüntümün değişmesi gerektiğini söyledim. Ameliyat olmak istediğimi söyledim. 'Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne Prof. Dr. Ömer Özkan'a gitmek istiyorum' dedim. Vali bey sağ olsun hocamızla görüştü. Antalya'ya geldim. Ömer hocamla görüştüm. Tomografilerim çekildi. Diş Hekimliği Fakültesi'ne götürüldüm. Çene cerrahları dişlerim ve çene yapımın son durumunu gördü. Rüyada gibiyim, çok mutluyum. Tedavime başlanacak. Ameliyat günümü sabırsızlıkla bekliyorum."

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Türkiye'nin ilk yüz nakillisi Uğur Acar ve 4'üncü yüz nakillisi Turan Çolak ile tanıştığını aktaran Fadime Doğan, "Bu benim için moral oldu, cesaretim arttı. Prof. Dr. Ömer Özkan'ın yapacağı operasyonlarla sağlıklı bir yüze kavuşacağıma inanıyorum" dedi.

İntihar girişiminde bulunduğunda 14 yaşında olduğunu ve hayatı farklı pencereden gördüğünü söyleyen Fadime Doğan, "Tabi ki beni ölme isteğiyle tanıştıran aile baskısı ve babamın dayak atmasıydı. Şu anki düşüncelerime sahip olsaydım, hiç canıma kıymayı düşünmezdim. Hiç bir şey yaşamaktan daha güzel değilmiş. Bunu şimdi anlıyorum. Şu an hastanede yatıyorum. Tedavimin ne kadar süreceğini bilemiyorum. Sınava girip tek dersimi verip liseyi bitireceğim. Aynı zamanda üniversite sınavına da hazırlanacağım. Belki bir iş bulurum, çalışır ihtiyaçlarımı da karşılarım. Okuyup insanlara ve ülkeme faydalı bir insan olmak istiyorum" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi