GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İncigül Sağdıç, tüketicileri aldıkları ve yedikleri dondurmalarda nelere dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Son günlerde sıcaklıkların da artmasıyla yaz aylarının en çok tüketilen ve sevilen tatlısı dondurma, dikkat edilmediğinde insan sağlığını tehdit ediyor. Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İncigül Sağdıç, tüketicilerin hazır dondurmalarda sadece markaya değil, içeriğine de mutlaka dikkat etmelerini ve okumalarını önerdi. Dondurmanın süt veya süt kaymağı temel bileşeni ile üretildiğinde besin değerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Sağdıç, ilgili mevzuatta dondurmanın izin verilen katkı maddeleri, salep, içme suyu, şeker vb aroma maddelerini içerebileceğinin yazdığını söyledi. Ancak halk arasında dondurma diye isimlendirilen birçok gıdanın aslında 'yenilebilir buzlu ürün' olduğunu kaydeden Sağdıç, şöyle dedi:"Geleneksel dondurmaların süt, şeker ve salepten üretildiğini biliyoruz. Yenilebilir buzların ise birçoğunda gıdaya süt veya süt kaymağı ilave etme zorunluluğu bulunmamaktadır. Temelde su, şeker ve çeşitli katkı maddeleri karışımlarıyla da üretilebilecekleri gibi süt tozu, peynir altı suyu tozu, glikoz şurubu ve birçok katkı maddesi kullanılarak üretilen çeşitleri de mevcuttur. Bu ürünler halk arasında dondurma olarak bilinmektedir. Tüketici olarak öncelikle neyi tüketmek istediğimize karar vermeliyiz. Daha sonra aldığımız ürünün ambalajını mutlaka incelemeliyiz. Rengarenk ambalajlardan, büyük puntolarla yazılmış marka isimlerinden daha önemli olan ürünün içerik bilgisini mutlaka okumalıyız. Tüketici yediğini sorgulama hakkını sonuna kadar kullanmalıdır."

 

HİJYEN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Dondurmanın mikrobiyolojik açıdan da riskli bir ürün olduğunu vurgulayan İncigül Sağdıç, üretim, depolama, sevkiyat, sunum, satış noktalarının gerekli alt yapı ve hijyen şartlarını karşılamasının ve denetlenmesinin önemli olduğunu söyledi. Üretiminden tüketimine kadar dondurmayla temas eden tüm ekipmanların da hijyenik olması gerektiğine değinen Sağdıç, ayrıca dondurmacıların dondurma kattıkları kaşıkların suda bekletilmesinin hastalıklara davetiye çıkarttığını söyledi. Sağdıç, "Örneğin külahta satılan dondurmalar için kullanılan dondurma kaşığı, sıcak havada tüm gün aynı suyun içinde bekletiliyor. Sıcak ve su, bakteri gelişimini hızlandıran etmenlerdir. Dondurma kaşıkları kuru ve temiz bir şekilde muhafaza edilmelidir. Ama birçok kişi bunu yanlış biliyor ve buna dikkat etmiyor" dedi.

Dondurmaların mutlaka derin dondurucu dolaplarda, kapalı saklanması gerektiğini söyleyen Sağdıç, muhafaza edilen derin dondurucuların kapaklarının kapalı, buzlanmamış ve temiz olması gerektiğini söyledi. Sağdıç, "Dondurma alırken çözünüp tekrar dondurulmuş olduğunu gösteren buz kristallerinin oluşup oluşmadığı, yine çözünmeden kaynaklı dış görünüşünde değişiklik olup olmadığı incelenmelidir. Ambalajın yeterince kapalı olup olmadığına ve etiket bilgilerine (işletme kayıt numarası, son tüketim tarihi, içerdiği alerjenler vb.) dikkat edilmelidir" diye konuştu.


Editör: Haber Merkezi