KEMER Kaymakam vekili Halil Serdar Cevheroğlu, şikayetler üzerine yaptıkları deniz suyu denetimlerinde ilçedeki deniz temizliğinin A sınıfı kalitede olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Kemer'de deniz kirliliğiyle ilgili şikayetler üzerine Kaymakamlık öncülüğünde harekete geçen Sahil Güvenlik Komutanlığı, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve Kemer Belediyesi inceleme başlattı. Konuya ilişkin açıklama yapan Kaymakam vekili Halil Serdar Cevheroğlu, ilçe merkeziyle Kiriş, Çamyuva, Beldibi, Göynük, Tekirova, Çıralı, Phaselis ve Alacasu koylarında inceleme ve denetimler yapıldığını aktardı. Bu bölgelerde deniz suyunda köpürmeler görüldüğünü anlatan Kaymakam vekili Cevheroğlu, "Özellikle sarımtırak olan bu kirlilik tamamen doğal ve normal olan bir kirlilik. Bazı yerlerde derelerde bir takım kirlilikler vardı ama özelikle son zamanlarda onlar masum. Çünkü derelerin önemli bir kısmı artık yeteri kadar su vermiyor" dedi.

 

VATANDAŞLARA 'İHBAR EDİN' ÇAĞRISI

Vatandaşlardan özellikle teknelerden denize atılanlarla ilgili şikayetler geldiğini vurgulayan Kaymakam vekili Cevheroğlu, "Herkeste cep telefonlarında kamera var. Atık atan herhangi bir deniz aracını bulurlarsa bunu lütfen olay anında ortaya koysunlar. Genel bir yargı var 'Açıktan atıyorlar' diye. Atıyorlar ve bunun üzerine Sahil Güvenlik gidiyor ama bunu belgeleyemedikten sonra bu kişilere 'siz attınız' diyemiyor. Çünkü atılan atıklarda teknenin adı yazmıyor. Bu gibi olayları vatandaşlar belgeledikleri takdirde biz mutlaka bu atık atan deniz taşıtlarının hepsine istisnasız cezai işlem uygulayacağız. Bölgenin en büyük, en hızlı, seri Sahil Güvenlik aracı Kemer'de ve Sahil Güvenlik Komutanlığımız bu deniz kirliliği ile mücadelede 24 saat esasına göre çalışıyor" diye konuştu.

 

'KAPLUMBAĞALAR DOĞAL KİRLİLİK SEBEBİ'

Deniz kaplumbağalarının dışkılarının da kirliliğe neden olduğuna dikkati çeken Cevheroğlu, "Deniz kaplumbağalarının dışkıları da insan dışkısı büyüklüğünde ve bazen sindirim sistemleri de bozuk olduğu zaman gerçekten de koku yaratacak bir şekilde bölgeyi kirletiyor. Bu da doğal bir kirlilik. Yani bundan dolayı da herhangi bir sıkıntı yok" şeklinde konuştu.

 

'KEMER'İN DENİZİ TEMİZ'

Yaşanan kirlilik vakaları üzerine Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ilçenin 59 farklı noktasından 295 numune alındığını ve alınmaya devam edildiğini kaydeden Cevheroğlu, "2014 yılında da bu kriterler yenilendi. Bu yenilenen kritere göre, ilçemizdeki bütün bölgelerde yüzme suyu kalitesi A sınıfı, yani mükemmel kalitede. 28 Haziran- 07 Temmuz 2015 tarihleri arasında her 15 günde bir bu numuneleri alıyoruz ve toplum ve çevre sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir durum yok. Kemer'de herhangi bir şekilde gerek yüzme amaçlı, gerek diğer amaçlarla denize girildiğinde, insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir biyolojik kirlenme yok. Kemer'in denizi temiz" dedi.

 

YEŞİL YILDIZLI TESİSLER

Otellere verilen yeşil yıldızın da önemine değinen Kaymakam vekili Halil Serdar Cevheroğlu, Kemer'de 23 tesisin yeşil yıldız sahibi olduğunu aktardı. Yeşil yıldızın mavi bayrak kadar önemli olduğunu anlatan Cevheroğlu, önümüzdeki yıl sayının daha da artacağı beklentisini ortaya koydu.

 

Editör: Haber Merkezi