AKDENİZ Üniversitesi'nde Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm'e, dekanın makam odasının önünden geçerken 'Halimem' türküsünü ıslıkla çaldığı ve üniversite yönetiminin bir kararını 'dandik altına düşmüş karar' diye eleştirdiği gerekçesiyle verilen 'kınama' cezası, Danıştay 8'inci Dairesi tarafından iptal edildi.

Prof. Dr. Orhan Kuruüzüm hakkında, Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde 2008'de öğretim üyesiyken, Dekan Prof. Dr. Şafak Aksoy'un makam odasının önünden geçerken 'Halimem' türküsünü ıslıkla çaldığı gerekçesiyle soruşturma açıldı. Prof. Dr. Kuruüzüm'ün, Bolu yöresinin meşhur türküsü 'Halimem'in, 'Alçaklara karlar yağdı üşümedin mi/Sen bu işin sonunu düşünmedin mi?' nakaratını fakültenin koridorunda elinde çay bardağıyla yürürken ıslıkla çalmasının, fakülte yönetimine gönderme olduğu ileri sürüldü. Soruşturma kapsamında Prof. Dr. Kuruüzüm'ün, üniversite yönetim kurulunun bir kararı hakkında 'dandik altına düşmüş karar' şeklindeki ifadesi de hakaret olarak değerlendirildi.

 

CEZALAR İPTAL EDİLDİ

Soruşturmada Prof. Dr. Kuruüzüm'e 30'da 1 oranında maaş kesim cezası verildi ve maaşından 100 lira kesildi. Prof. Dr. Kuruüzüm'ün, cezanın iptaline ilişkin başvurusunu değerlendiren Yükseköğretim Kurulu (YÖK), savunma alınmadan uygulandığı için cezanın iptaline karar verdi. Bu gelişme üzerine Prof. Dr. Kuruüzüm hakkında ikinci kez aynı nedenle soruşturma açıldı. Bu kez savunması alınan Prof. Dr. Kuruüzüm'e 'kınama' cezası verildi. Bu ceza da Antalya İdare Mahkemesi'nce iptal edildi. Üniversite yönetimi, mahkemenin iptal kararını Danıştay'a temyiz etti.

 

'DANDİK' KELİMESİ SUÇ SAYILMADI

Üniversitenin temyiz talebinin görüşüldüğü Danıştay 8'inci Dairesi, 'dandik altına düşmüş karar' ve 'elinde çay bardağıyla ıslık çalarak koridorda yürüdüğü' şeklindeki iddiaları, iki ayrı şekilde değerlendirdi. 'Dandik' kelimesinin Türk Dil Kurumu'nun Güncel Türkçe Sözlüğü'nde sıfat olarak argo tanımıyla 'düşük nitelikli, düzmece' şeklinde tanımlandığı, eleştiri niteliği taşıdığı ve amirine karşı değil, yönetim kararının eleştirildiği ve suç oluşturmadığı belirtildi.

 

ISLIK ÇALMAK DA SUÇ DEĞİL

Profesörün elinde çay bardağıyla ve ıslık çalarak koridorda yürümesi şeklindeki eylemin de YÖK Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nde 'görev sırasında amire hal ve hareketle saygısız davranmak' fiili kapsamında olmadığı belirtildi. Danıştay 8'inci Dairesi Başkan ve 16 üyesinin kararıyla üniversitenin temyiz talebi reddedilerek, yerel mahkemenin kınama cezasının iptaline yönelik kararı onandı.

 

1000 LİRA DA TAZMİNAT KAZANDI

Prof. Dr. Kuruüzüm, bu soruşturma devam ederken, Dekan Aksoy'un sözleri nedeniyle de 20 bin TL'lik tazminat davası açtı. Antalya 6'ncı Asliye Hukuk Mahkemesi, Prof. Dr. Aksoy'un açıklamaları nedeniyle Prof. Dr. Kuruüzüm'e 4 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Prof. Dr. Kuruüzüm bu tazminatın 2 bin lirasıyla üniversitede öğrencilerine ekmek arası döner ve ayran ısmarladı. Diğer 2 bin lirasını da Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin desteklediği bir kız öğrencinin üniversiteye hazırlığı için dershane ücreti olarak ödedi. Tazminat kararı, Dekan Aksoy tarafından temyiz edildi. Temyiz sürecinde kamuoyunda 'Mehmet Haberal Yasası' olarak bilinen ve davanın 'idareciye' değil, 'kuruma' açılması gerektiği yönündeki kanun değişikliğinin o dönemde devam eden tüm davaları kapsaması üzerine Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Karar uyarınca, Prof. Dr. Kuruüzüm aldığı tazminatı geri ödedi. Ardından Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nde yasa değişikliğine uygun şekilde AÜ Rektörlüğü aleyhine açılan davada da mahkeme, üniversiteyi 1000 TL tazminata mahkum etti.

 

'YILDIRMAYA ÇALIŞTILAR'

İki yıl önce emekli olan Prof. Dr. Kuruüzüm, hakkında 15 ayrı soruşturma açıldığını, tümünün mahkemeler yoluyla iptal edildiğini belirtti. Prof. Dr. Kuruüzüm, şöyle konuştu:"Yapılan idarecilik hatalarını görmezden gelmemi istediler. Bu da benim geçmişimde olmayan bir durum. Fakat çok şükür ki hala hukuk bu ülkede bütün aksamalarına ve eksiklerine rağmen belli ölçüde işlevini sürdürmektedir. Eninde ve sonunda hala hukuk kazanır."

Prof. Dr. Kuruüzüm'ün avukatı Mustafa Necati Şahiner, "Danıştay, Prof. Dr. Kuruüzüm'ün haklı olduğu, ıslık çalmanın idari bir görev suçu oluşturmadığına dair nihai kararı verdi" dedi.

 

 

Editör: Haber Merkezi