DOĞUDAN batıya 2 yılda 74 il gezerek 150 okulu resimlerle güzelleştiren ressam Fatih Küçük, 2 Ağustos'ta sokak sanatına ve çarpık kentleşmeye dikkat çekmek için tüm çizerleri, yaşadıkları kentlerdeki 'Saat Kulesi' gibi tarihi değerlerin önünde çizim yapmaya davet etti.

Samsun'da Avangart Sanat Merkezi'nin kurucusu ressam-yazar Fatih Küçük, iki yıldır Türkiye'nin 74 ilini gezerek yaklaşık 150 okulu güzelleştirmek için çalışmalar yürüttü. Ağırlıklı olarak köyleri gezerek öğrencilere sokak sanatını öğreten Küçük, kent estetiği ve tarihi değerlerin korunmasına yönelik Türkiye'nin 81 ilinde çizerlerin katılımıyla gerçekleşecek etkinlik düzenleyecek. #SanatlaGuzelKentler' adlı etkinlikte 2 Ağustos saat 17.00'de çizerler bulundukları kentlerin simgesi haline gelmiş tarihi değerler önünde bir araya gelerek, o tarihi değeri çizecek.

 

ESTETİK DUYGUSU OLMAYANLAR, ÇARPIK KENTLEŞMEYİ GETİRİR

Yaklaşık iki yıldır aralıksız ülkenin tamamına yakınında güzel bir ülke için sanat çalışması yürüttüğünü belirten Küçük, bu süreç içersinde gönüllü olarak doğudan batıya 150 civarında okulu güzelleştirmek için çalışmalar yaptığını söyledi. Bu esnada ülke kent yapısına ilişkin izlenimini anlatan ressam Küçük, okullardaki 1 saatlik ve içeriksiz sanat eğitiminin, ülke için olumsuz sonuçlar doğurduğunu kaydetti. Ressam Küçük, estetik ve güzellik algısı oluşmayan bireylerin beraberinde, çarpık kentleşme, kent estetiğinin önemsizliği, yöneticilerin sanata olumsuz tutumu, insanlık mirası olan tarihi ve doğal yapıların bilinçsizce tahrip edilmesi gibi başlıca sorunlar oluşturduğunu dile getirdi.

 

81 İLDE EŞ ZAMANLI ÇİZİM

Kent estetiği, sanat eğitiminin yetersizliği, tarihi yapıların tahrip edilmesi, başta sokak sanatı olmak üzere yöneticilerin sanata tutumu gibi sorunlara işaret etmek ve sanatı yaygınlaştırmak için çizerler ve çizmek isteyen duyarlı katılımcılarla 2 Ağustos'ta 81 ilde saat 17.00'de #SanatlaGuzelKentler etkinliği gerçekleştireceklerini belirten Küçük, şöyle konuştu:

"Güzel insanlar güzel kentler inşa eder, güzel kentler de yaşar. Etkinliğe dileyen herkes katılabiliyor. 81 ilde bir temsilci belirlendi, temsilciler etkinlik günü kentlerin simgesi haline gelmiş kültürel miras taşıyan, tarihi yapıları resmetmeye başlayacak. Saat kulesi olan şehirlerde saat kuleleri başlıca etkinliğin gerçekleşeceği yer olacak. Antalya, İzmir, İstanbul, Erzurum, Kayseri, Adana, Samsun başta olmak üzere saat kulesi olan bütün kentlerin temsilcisi saat kulesi önlerinde kuleyi çizmeye başlayacak. Etkinliğe toplu katılma ve belirli bir yerde çizme şartı yok. Dileyen etkinlik için belirlenen yerde, dileyen bireysel olarak kendisine yakın olan, kültürel mimari taşıyan bir yapıya giderek kağıt veya tuval üzerine çizim yaparak katılabilir. Etkinliğe bulunduğu yerden katılan her çizer sokakta gerçekleştirdiği etkinliğin fotoğraflarını #SanatlaGuzelKentler de paylaşacak."

Küçük, "Çizmek çözmektir. Çözümde sen de yer al. Güzel bir dünya için güzel bir ülke çizelim" çağrısıyla ülkenin duyarlı bütün bireylerini 2 Ağustos'ta bulunduğu yerden çizmeye davet etti.

Editör: Haber Merkezi