YILIN ilk 6 ayında Türkiye'nin en büyük turizm pazarlarından Rusya'dan kayıp 470 bine ulaştı. Rus pazarındaki bu kaybın 400 bin civarı Antalya'da yaşandı.

Turizmin başkenti Antalya'da geçen yılın son çeyreğinde Rusya'daki devalüasyon ve ruble krizi nedeniyle başlayan kötü gidişat, Avrupa'daki imaj kaybı sorunlarının yanı sıra, son günlerde artan terör olayları nedeniyle ciddi boyutlara ulaştı. Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl 15 Ağustos 2015 günü itibariyle Antalya ve Gazipaşa havalimanlarından 7 milyon 284 bin turist girişi gerçekleşti. İki havalimanından geçen yıl aynı dönemde 7 milyon 720 bin turist girişi gerçekleşirken, bu yıl yüzde 6 oranında düşüşle 436 bin turist eksisi yaşandı.

 

DÜŞÜŞ YAVAŞLIYOR

Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Antalya'ya gelen yabancı ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımına yönelik Ocak- Temmuz aylarını içeren 7 aylık dönem için bir rapor hazırladı. AKTOB'un raporuna göre Almanya pazarından gelenlerin sayısında artış görülürken, Rusya pazarındaki düşüş devam etti. Önceki aylara göre Rusya pazarındaki düşüş eğiliminin zayıfladığı görüldü. Rusya başta olmak üzere BDT pazarları ile Batı, Kuzey ve Orta Avrupa'nın önemli pazarlarında duraklama ve gerilemenin yaşandığı 7 aylık dönemde, Antalya 400 binden fazla turist kaybetti. Görece toparlamanın yaşandığı temmuz ayı ile birlikte Antalya 7 aylık dönemde ziyaretçi trafiğini 6 milyon 220 bin 762'ye ulaştırdı. Antalya, geçen yılın aynı döneminde yurtdışından 6 milyon 644 bin 905  ziyaretçi çekmişti.

 

İSTANBUL BÜYÜDÜ, MUĞLA VE İZMİR'DE GERİLEDİ

Antalya'nın gerileme yaşadığı 7 aylık dönemde İstanbul'da ise gelişme yaşandı. 7 ayda yüzde 8.3 büyüyen İstanbul, transit yolcular dahil 7 milyon kişiye ulaştı. Bu dönemde, Muğla ve İzmir illerinde de gerileme yaşandı. 7 aylık dönemde yüzde 6.1 düşüş yaşayan Muğla 1.5 milyon ziyaretçiye geriledi. Son iki yıldır kruvaziyer turizmindeki daralmadan etkilenen İzmir ise 7 ayda yüzde 9.9 düşüşle 643 bin kişiye kadar geriledi.

 

RUSYA'DAN KAYIP 470 BİN

AKTOB'un turizm raporunda, Haziran ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısının yüzde 4.89 azalarak 4 milyon 335 binden 4 milyon 123 bine düştüğü kaydedildi. 6 aylık dönemde ise ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı yüzde 2.25 gerileyerek, 15 milyon 238 binden 14 milyon 894 bine düştü. Altı aylık dönemde, Almanya pazarından gelenlerin sayısı yüzde 10.9 artarak 2 milyon 109 bini aştı. Aynı dönemde Rusya'dan gelenlerin sayısı ise yüzde 24.3 düştü. Daha önce gelen Rus turist sayısı 2 milyona yaklaşırken bu dönemde 1 milyon 400 binlere kadar indi. Rus turist sayısında 6 aylık kayıp 470 bin olarak gerçekleşti.

 

AVRUPA ÜLKELERİ DE GERİLEDİ

Bu dönemde Finlandiya hariç İskandinav pazarları, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi merkez pazarlarda gerileme yaşandı. Diğer yandan Polonya, Macaristan gibi Avrupa'nın orta ve doğu kesimlerindeki ülke pazarlarında toparlanma yaşandı. Moldova ve Kırgızistan haricinde tüm BDT pazarlarında düşüş yaşanırken, Afrika ve batı Asya'da da düşüş eğilimi halim oldu. İsrail'deki düşüş ise yüzde 25 dolayında gerçekleşti. Güney Asya bölgesinden gelişlerde yüzde 13 dolayında büyüme yaşandı. Bu bölgede en çok ziyaretçi alınan İran yüzde 8 artış gösterdi. İran geçen yıl yüzde 41 büyüme kaydetmişti. Geçen yıl yüzde 40 büyüyen Çin pazarı bu yıl yüzde 61 gelişimle 144 bin kişiye ulaştı.

 

Editör: Haber Merkezi