OKULLARIN açılış tarihinin Kurban Bayramı tatiliyle birleştirilerek 28 Eylül'e ertelenmesi yönündeki karar, turizm sektörü temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı. 

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, kararın sektör açısından önemli olduğunu söyledi.  Kararı çok iyi olarak nitelendiren Ayık, "Biz bu yöndeki taleplerimizi TÜROFED olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOBB aracılığıyla ilgili diğer kurumlar ve sayın Başbakanımıza ilettik. Sağ olsun sayın Başbakanımız duyarlılık, anlayış gösterdi. Böyle bir dönemde taleplerimize olumlu yanıt verdi" dedi. 

 

'DIŞ PAZAR KAYBINI İÇ PAZARLA TELAFİ EDECEĞİZ'

Sektörün çok kritik bir dönemden geçtiği, özellikle dış pazarda ciddi sıkıtılar yaşandığını anlatan Osman Ayık, "İç pazarda iyi bir dinamizm var ve bu olumlu hareketlilik devam edecek. Dış pazardan muhtemelen kaybetme durumunda olduğumuz misafir kitlesini de iç pazarla telafi edeceğiz" dedi.

Turizm sektörünün önerisinin dikkate alınmış olmasından dolayı mutlu olduklarını belirten Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, "Ülkemizin ekonomik hareketliliğine turizm sektörü bu şekilde devam edecek. Teşekkür ediyoruz, bütün sektörlere katkı sağlayacak bir uygulama oldu.  İç pazar hareketliliğini uzatacak. Turizmin yarattığı ekonomiden etkilenen diğer sektörlere de büyük katkı sağlayacak bir karar oldu" dedi. 

 

BÖLGESEL TATİL ÖNERİSİ

TÜROFED Başkan Yardımcısı Sururi Çorabatır, alınan kararı normal olarak değerlendirerek şunları söyledi: "Okullar açılıp üstüne tekrar tatile girilmesi hem öğrenciler hem tatilciler açısından zor olabilirdi. Tatilin bu şekilde planlaması iç turizm hareketliliği için olumlu. Avrupa ülkelerinde yaşayan insanlar bu tür tatillerin, izinlerini bir yıl önceden bilir ve planını yapar. Gönül ister ki böyle şeyler bizde de daha rahat planlanabilsin ve bütçeleri oluşturulsun. Ayrıca gerek AKTOB gerek TÜROFED'in söylediği gibi bölgesel tatillerin de oluşturulması gerekiyor. Çünkü okulların tatil sürelerinin farklı zamanlarda oluşturulması turizm ve turizme bağlı tüm sektörler için ciddi katkı sağlayacaktır."

 

Sektör açısından yararlı bir karar olduğunu belirten Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ali Kızıldağ, "Beklediğimiz bir şeydi ama maalesef ülkemizin içinde olduğu bu sıkıntılı durumda bizim için kötü. Eylül-Ekim ayları özellikle Batı Avrupalı turistin Antalya'ya seyahat ettiği aylar. Tatilin uzatılması iç pazarda bayramla birlikte daha fazla fayda sağlayacaktır ama terör olayları yabancı turist açısından sıkıntılı bir durum" diye konuştu.

Eğitim – İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık ise "Eğitim öğretim kesintiye uğramasın diye alınan bir kararsa doğru. Ancak turizm sezonu uzasın diye yapılan bir uygulamaysa eğitime verdiğimiz önemin turizmden sonra gelmesi diğer eğitim politikalarında olduğu gibi düşündürücü" dedi.

Editör: Haber Merkezi