TÜRKİYE 1 Kasım'da yapılacak seçimlere kitlenirken Antalya'da siyasi parti kulisleri yeniden şekillenecek milletvekili listeleri üzerinde hareketlendi. En olasılıklı senaryolar Ak Parti'de yazılırken, CHP'de değişmesi gündemde olan bir sıra için 4 aday var. MHP'nin haziranda Ankara'ya gönderdiği 3 isim arasında değişim beklenmezken, HDP'de genel eğilim haziran listesini korumaktan yana.

Yüksek Seçim Kurulu'nun erken seçim tarihini 1 Kasım olarak açıklamasının ardından Antalya'da milletvekili listeleri için kartlar yeniden karılmaya başlandı. Oluşacak yeni listeler üzerinde Ankara'dan fazla düşünen Antalya'da siyasi partilerin kulislerinde iddiaların, değerlendirmelerin, olasılık hesaplarının ardı arkası kesilmiyor.

 

ÇAVUŞOĞLU DÖNERSE ELVAN GİDER

Ak Parti'nin eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın birinci sırada yer aldığı 14 kişilik milletvekili listesinde, kritik noktalarda yaşanabilecek bir değişim, parti kulislerinin ilk gündem maddesini oluşturuyor. O değişimlerden ilki partisinde 3 dönem kuralına takılan eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ekseninde tartışılıyor. Ak Parti'de 3 dönem kuralının aralarında Çavuşoğlu'nun da yer aldığı 10 milletvekili için esnetileceği iddiası, eski bakanın Antalya'da listenin ilk sırasına yerleştirileceği yorumlarına neden oldu. Ak Parti'nin CHP'yle yürüttüğü koalisyon görüşmelerinde heyette yer alan Elvan'ın başka bir kente kaydırılacağı da konuşulan konular arasında yer alıyor. Elvan için Antalya'da en uygun şehir olarak Konya görülüyor.

 

BEŞİNCİ SIRA İÇİN TERCİH DEĞİŞEBİLİR

Partide yeni bir ismin listenin 5'inci sırasından Ankara'ya giden 29 yaşındaki Sena Nur Çelik yerine gelebileceği de kulislerde dillendiriyor. Çelik'in 7 Haziran seçimleri öncesi asıl müracaat noktası İstanbul'a kaydırılacağı parti kulislerindeki değerlendirmeler arasında yer alıyor. Çelik'in yerine gelecek ismi de Çevuşoğlu'nun olası adaylığı belirleyecek. Eski Bakan Çavuşoğlu için 3 dönem kuralı esnetilirse Alanya bölgesinden bir adayı listenin birinci sırasına yerleştirmiş olacak Ak Parti, böylece 5'inci sıra için daha geniş bir tercih şansına kavuşacak. Aksi durumda parti kulislerine göre Manavgat ve Alanya hattında Çelik'e göre daha tanınan bir ismin adaylığı gündeme gelecek.

 

GAZİPAŞA İLÇE BAŞKANI İSTİFA ETTİ

Ak Parti'nin 7 Haziran seçimlerine girdiği listede iki kamu görevlisi yer alıyor. Haziran öncesi görevlerinden istifa eden ve listenin 6'ncı sırasında kendisine yer bulan İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ve 7'nci sıra adayı İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Atay Uslu, 1 Kasım için İl Başkanı Rıza Sümer'le istişarede bulundu. Ancak iki kamu görevlisi istifa noktasında son kararlarını henüz vermedi. Ak Parti'de teşkilat içinde tek istifa Gazipaşa ilçe Başkanı Bahattin Akşit'ten geldi.

 

CHP'DE İKİ İSMİN YERİ TARTIŞILIYOR

CHP'de ise parti kulisleri iki isim üzerinden listeyi tartışıyor. Haziran milletvekili aday listesini önseçimle oluşturan CHP'de kasım seçimleri için oluşturulacak liste için merkez yoklaması yapılacak. Tamamen Genel Merkez tarafından listelerin hazırlanması anlamına gelen bu yöntemde partide yerleri en çok tartışılan iki isim, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ve 5'inci sıradan meclise giren Devrim Kök. Kulislerdeki değerlendirmelere göre haziran seçimlerini ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşme, TBMM başkanlığı seçimlerinde yaşanan hüsran Baykal'ın karizmasında yara açsa da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bakanlık teklifine karşı 3 sayfalık mektupla durumu toparladığı değerlendirmesi yapılıyor. Baykal'ın liste dışı bırakılmasıyla hali hazır milletvekilleri içinde önseçimin oluşturduğu dengenin de bozulacağı, bu nedenle Genel Merkez'in bu yönde adım atmayacağının konuşulduğu partide Kök'ün yerine özellikle bir kadın adayın gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.

 

İKİ KADININ İSMİ ÖN PLANDA

Bu noktada Muratpaşa Belediye Başkan adaylığının nasıl elinden alındığını anlattığı konuşmasıyla İl Danışma Kurulu'na damga vuran 10'uncu sıra milletvekili adayı Sultan Yeğen ve 6'ncı sıra adayı Figen Çalıkuşu'nun isimleri parti kulislerinde dillendiriliyor. Hem Çalıkuşu hem de Yeğen, 1 Kasım seçimleri için yeniden aday adaylık müracaatında bulunacağını açıkladı. Yeğen, aday adaylığının tüm bu iddialardan bağımsız olarak, önseçimde kendisini 14 kişilik milletvekili listesine taşıyan parti üyelerine karşı sorumluluk olarak gördüğü için müracaat edeceğini söyledi.

 

ERKEKLER BOŞ DURMUYOR

CHP'de kadınların dışında 8'inci sıra adayı Nusret Bayar ve 11'inci sıra adayı Sevindik Gizli de oluşacak yeni listede kendilerine daha üst sıralarda yer alabilecek isimler olarak partinin kulislerinde yer tutuyor. Her iki ismin de seçimlerden sonra hem örgütle hem de seçmenle iletişimi kesmeden bir çalışma içinde olması bu yorumlara zemin oluşturuyor.

 

MHP'DE DEĞİŞİM İLK 3'TEN SONRA

Haziran seçimlerinde Antalya'dan 3 milletvekili çıkaran MHP'de ise listede kısmi değişiklik bekleniyor. Listede yer alan isimler yönünden değil, sıralama nedeniyle eleştirilen partide tüm gözler Merkez Yönetim Kurulu'nun milletvekili listeleri için alacağı karara çevrildi. İl Başkanı Adnan Kaya, bu aşamada listelerin nasıl şekilleneceğine ilişkin değerlendirme yapmasının söz konusu olamayacağını belirtirken, parti kulislerinde milletvekili olarak Ankara'ya giden üç ismin yeri garanti görülüyor. Haziranda milletvekilliği için görevinden istifa eden Vali Yardımcısı Adem Uslu'nun henüz istifasının netleşmemesi olası bir değişimin önünü açarken, Genel Başkan Basın Danışmanı Metin Özkan'ı 9'uncu sıradan Antalya listesine alan Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin aynı tasarrufu bu dönem için kullanmayacağı da parti kulisleri gündeminde yer alıyor.

 

OLUÇ HDP'DE LİSTE BAŞI

Antalya'da Saruhan Oluç'u meclise gönderme başarısı gösteren HDP'de ise haziran listesi korunacak. İl Eş Başkanı Zarife Atik, "Seçimlere aynı listelerle gitme eğilimindeyiz. Ancak sağlık sorunu gibi nedenlerle ayrılmak isteyen arkadaşlarımız var. Bu noktada bir değişiklik söz konusu olacak" dedi. Atik, Oluç'un yine Antalya'da birinci sıra adayı olarak seçime gireceğini söyledi.

 

 

Editör: Haber Merkezi