ANTALYA'da adli yılın açılış töreni, Cumhuriyet Meydanı'nda 50 kadar avukatın katılımıyla yapıldı. Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı, bu yıla kadar adliyelerde hakim ve savcılarla birlikte gerçekleştirilen açılışın, kraldan çok kralcılar tarafından yasaklandığını söyledi. Bu ayıbın ortadan kaldırılmasını istediklerini söyleyen Bacanlı, getirilen yasak nedeniyle açılışı cumhuriyet meydanında gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Alper Tunga Bacanlı başkanlığındaki yaklaşık 50 civarında avukat, adli yılın açılışı nedeniyle Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Atatürk anıtına çelenk sunup saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı'nı okuyan avukatlar, tören sonunda toplu fotoğraf çektirdi.

Barosu Başkanı Bacanlı, tören sonrasında gazetecilere adli yılın açılışıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yeni adli yılın herkese hayırlı ve uğurlu olmasını dileyen Bacanlı, "Bu yıla kadar adli yıl açılışlarını adliyede, hakim-savcı meslektaşlarımızla, personelle birlikte kutluyorduk. Orada resmi bir tören yapılıyordu ve Atatürk anıtına çelenklerimizi adliyede sunuyorduk" dedi.

 

KRALDAN ÇOK KRALCILAR BENZETMESİ

İsim vermeden Danıştay'daki törenlerde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun o dönemin başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çeken konuşmasını hatırlatan Bacanlı, "Danıştay'daki açılışta o dönemin başbakanı ile Türkiye Barolar Birliği Başkanı arasında yaşanan tatsız ve yersiz olay sebebiyle kraldan fazla kralcılar adli yıl açılış törenlerini iptal etti. Bugün itibarıyla sadece Antalya'da değil, Türkiye'nin hiçbir yerinde adli yıl açılış törenleri barolar dışında yapılmıyor ve kutlanmıyor. Bu Türk yargısının başarısı değildir. Bu aslında özellikle yüksek yargıya mensup olanların çok ciddi bir ayıbıdır. Bu ayıptan bir an önce dönmelerini istiyorum" diye konuştu.

 

BU AYIP HER SENE GÜNDEME GELECEK

Bu ayıptan dönülmemesi halinde yüksek yargının kendine yakışmayan bu olumsuz tavrının her sene gündeme geleceğini söyleyen Bacanlı, "Umarım bu hukuki ayıbı bir an önce temizlerler. Netice itibarıyla yargı; iddia, savunma ve hükümden, karardan oluşur. Biz avukatlar bağımsız yargının temel kurucu unsuruyuz. Avukatları yok sayarak, onlara söz hakkı vermeyerek her zaman yargının bir ayağı sakat kalacaktır. Bunu uygulayıcıların, özellikle yüksek yargı mensuplarının ve siyasi iradeyi temsil eden şahısların bilmesi, anlaması lazım" dedi.

Konuşmasında 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamındaki birçok etkinliğin de birtakım terör hadiseleri gerekçe gösterilerek iptal edildiğini söyleyen Bacanlı, şöyle devam etti:"Bu tavrı da doğru bulmuyoruz. Netice itibarıyla 30 Ağustos Zafer Bayramı bu yurdun emperyalist güçlerden kurtarıldığı, anlamlı bir gündür. Bugün de emperyalist güçler taşeronları aracılığıyla belli bölgeleri işgal altında tutuyor. Her gün insanlarımızı kaybediyoruz. Bu dönemlerde bu bayramlara özellikle daha sıkı çok sarılmamız, kenetlenmemiz gerektiğini düşünüyorum."

 

1 Eylül Dünya Barış Günü'yle de ilgili değerlendirmede bulunan Bacanlı, "Ülkenin toplumsal barışa ihtiyacı var. Ama ülkede süküneti ve barışı sağlayabilmek için temsili demokrasilerde temsil görevi verdiğimiz milletvekillerinin ve siyasilerin bu birlikteliği sağlaması lazım her şeyden önce" dedi.

 

Editör: Haber Merkezi