FİNİKE'nin Yazır Mahallesi'nde, ağustos ile kasım ayları arasında hasat edilen yazır üzümü, semt pazarlarında satılmaya başladı. Kendine has lezzetinin yanı sıra birçok hastalığa iyi geldiği söylenen yazır üzümü vatandaşlardan da ilgi görüyor.

Adını yetiştirildiği Finike'nin Yazır Mahallesi'nden alan yazır üzümü pazar tezgahları ve yol kenarlarında satılmaya başladı. Yazır üzümünün üretim geçmişinin çeyrek asırdan fazla olduğunu belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Ali Gültekin, bu sezon rekolteyi 500 ton civarında beklediklerini söyledi. Yazır üzümünün 1942 yılından itibaren yetiştirildiğini aktaran Gültekin, "2014 yılında Yazır Mahallesi'nde meydana gelen dolu afeti nedeniyle yeterince kaliteli ürün alınamadı. Yazır bölgesinde 400 dekar alanda yetiştiriciliği yapılıyor. Bu yıl rekoltenin 500 ton olacağı düşünülmektedir. Üreticiler, ürünlerini yerel semt pazarlarında kilogramını 3 liradan satıyor" dedi.

 

'ORGANİK YETİŞİYOR'

Üretici Turgut Şahin, üzümün daha çok gribal enfeksiyon sorunu yaşayanlardan talep gördüğünü aktarırken, üretim sırasında hiçbir zirai ilaç kullanılmadığına dikkati çekti. Organik olması nedeniyle de vatandaşlar tarafından tercih edildiğini belirten Şahin, "Köyde yaşayan birçok kişi üzüm yetiştiriciliği yapıyor. Yetiştirdikleri ürünleri pazara çıkararak satıyorlar. Hem fiyatları uygun hem de şifalı olduğu bilindiği için rağbet görüyor" diye konuştu.

1942 yılında köye gelen bir vatandaşın fidan dikerek üreticiliğine başladığı üzümün o günden sonra Yazır Mahallesi'nde yaygınlaştığını vurgulayan Şahin, yazır üzümünün yağmur suyu dışında sulanmaya ihtiyaç duymadığını kaydetti.

 

Editör: Haber Merkezi