MALATYA'da oturan Burcu- Hakan Şanlı çiftinin 1 yaşındaki bebekleri Azra Sultan'a, vücudunun bağışıklık sistemini bozan hastalıktan kurtulması için babaannesi 59 yaşındaki Sultan Şanlı'dan alınan ilik, 17 saatlik operasyonla nakledildi.

Genetik Hemofagositik Lenfohistiositoz (HLH) hastalığı teşhisi konulan Azra Sultan Şanlı'nın doktorları, minik bebeğin sağlığına kavuşabilmesi için tek çarenin kemik iliği nakli olduğunu söyledi. Bunun üzerine Malatya'da ticaretle uğraşan Şanlı çifti, bebeklerini alıp Antalya'daki Medical Park Hastanesi'ne geldi. Durumu son 1 aydır ağırlaşan ve kemoterapi tedavisi uygulanmaya başlanan minik Azra'ya, kemik iliği nakli yapılması gerektiği söylendi. Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKKÖK) Projesi kapsamında 1 Haziran'da başlatılan kampanyada, yaklaşık 87 bin kişinin kemik iliğinden Azra'ya uygun donör çıkmadı. Kampanya sürerken TÜRKKÖK'ten müjdeli haber geldi. Yaklaşık 2 ay önce kan örneği alınan babaanne Sultan Şanlı'nın dokularının, torunu Azra ile 10'da 10 uyumlu olduğu belirlendi.

 

OPERASYON 17 SAAT SÜRDÜ

Minik Azra, sağlığına kavuşması için Salı günü  tedavi gördüğü Antalya Özel Medical Park Hastanesi'nde saat 12.45'te operasyona alındı. Babaanne Sultan Şanlı'dan alınan ilik, Salı günü saat 17.00'de Prof. Dr. Akif Yeşilipek ve ekibi tarafından Azra'ya nakledilmeye başlandı. Saat 02.00'ye kadar nakil işlemine devam eden ekip, bu saatte işleme ara verdi. Ekip, çarşamba günü saat 08.30'da yeniden başladığı nakil işlemini saat 16.30'da tamamladı. Toplam 17 saat süren nakil sonrasında minik Azra, steril odada gözlem altına alındı. Babaanne Sultan Şanlı ise Çarşamba günü öğle saatlerinde taburcu edildi.

SONUÇ 1 AY SONRA BELLİ OLACAK

Operasyon sonrasında bilgi veren Hakan Şanlı, nakil işleminin başarıyla tamamlandığını söyledi. Annesinin sağlığının yerinde olduğunu anlatan Şanlı, "Kızım yorucu ve uzun süren bir operasyonun ardından steril odaya alındı. Doktorlar Azra'nın kalp ve diğer organlarının zarar görmemesi için operasyonu yavaş yaptıklarını, bu nedenle uzun sürdüğünü söyledi. Sürekli kontrol altında tutuluyor. İliğin tutup tutmadığı yaklaşık 1 ay sonra yapılacak testlerle belirlenecek" dedi.

Editör: Haber Merkezi