ANTALYA, Türkiye'den ilk kez bir kentin katıldığı, uluslararası 'Çiçek Açan Şehirler' yarışmasında 'Beş çiçekli Altın şehir' ödülünü kazandı.

Kanada merkezli bir sivil toplum örgütü olan Çiçek Açan Şehirler (Communities in Bloom) kuruluşunun başlattığı, ulusal ve uluslararası kategoride düzenlediği yarışmada Türkiye, ilk kez ödül kazandı. Kamloops Kenti'ndeki ödül törenine Antalya Valisi Muammer Türker, 'Çiçek Açan Şehirler' projesini bizzat yürüten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, projeye destek veren EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez ile proejenin paydaşlarından Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu katıldı.

Sonuçlar açıklanmadan önce Çiçek Açan Şehirler Kaleiçi Projesi'nin sunumu yapıldı. Ayrıca Türkiye'nin ilk kez ev sahipliğini yapacağı botanik, A1 kategorisinde, gelecek yıl 23 Nisan'da kapılarını açacak olan EXPO 2016 Antalya projesi de anlatıldı.

 

SALONDA SESSİZLİK

Çiçek Açan Şehirler Başkanı Bob Lewis, uluslararası kategoride ve nüfusu 2 milyonun üzerinde Kanada'dan iki, Çek Cumhuriyeti ve Güney Kore'den birer olmak üzere Antalya'nın finale kaldığını söyledi. Lewis, uluslararası düzeyde ve en üst kategoride bir ödülün verildiğini belirtti. Finalist kentlerin tanıtım filmleri gösterilmeden Başkan Lewis, "Bu ödül Antalya'nın" dedi. Salonda bulunan Türk heyetinden alkış tufanı koparken, projeyi ve Antalya'yı diğer kent temsilcileri de alkışladı. Başkan Lewis de, Türk heyeti sahneye gelene kadar alkışladı. Ödülü Lewis'ten, Vali Türker ile Başkan Türel birlikte aldı. Törende ilk sözü alan Antalya Valisi Muammer Türker, "Böyle bir ödüle sahip olmak çok önemli" derken, turizmin başkentinin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.

 

BUGÜN OĞLUMUN DOĞUM GÜNÜ

Vali Türker kürsüde sözü Başkan Menderes Türel'e verdi. Büyük mutluluk yaşayan Türel, "Bugün oğlumun doğum günü" sözleriyle davetlilerden büyük bir alkış aldı. "Buradayım ve doğum gününde yanında olamadım ama önemli değil. Çünkü aileme Antalya'ma ve ülkeme en güzel hediyeyi götürüyorum. Bu ödül belediyelerin oskarı niteliğinde. Hayırlı olsun" diyerek duygularını dile getirdi.

 

ÖDÜLÜN GEREKÇESİ

Ödül töreninin hemen ardından Çiçek Açan Şehirler tarafından hazırlanan özel gazete davetlilere dağıtıldı. Birinci sayfadan verilen haberde, Antalya'nın en yüksek kategori olarak kabul edilen 'Altın yıldızlı Beş Çiçek' ödülüne neden layık görüldüğü ve gerekçesi haberde yer aldı. Haberde şöyle denildi:

"Antalya, Türkiye'nin nüfus yoğunluğu bakımından en büyük 8'inci kentidir. Şehir çiçek üretimi sektöründe Türkiye'nin zirvesinde yer alan Antalya, Çiçek Açan Antalya Projesi ve EXPO 2016 ile önemli bir adım atmıştır. Ne olma yönünde? Gerçek evrensel yeşil bir başkent olduğunu gösterecektir. Antalya'yı güzelleştirme projesinin sonuçları hayranlık uyandıracak nitelikte. Sokaklar boyunca dikilmiş olan narenciye ağaçları, begonviller ve çeşitli türlerde sarılıcı bitkilerin, caddeler boyunca yer alan palmiyelerin uyandırdığı etki, çok büyüleyici. Antalya'nın sembolü olan portakalı şehrin her yerindeki ağaçlarda görmek mümkün."


Editör: Haber Merkezi