TÜRKİYE Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili Osman Yardımcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in tavan fiyat olarak kıymada 32, kuşbaşında 34 lira olarak belirlediğini ve "Uygulamıyorum, uymam' diyen kim?" sözlerine yanıt geldi. Yardımcı, 23 lira karkas ete göre maliyetin 36 lira olduğunu belirterek, "Karkas dana fiyatı 18'e düşsün, biz de 32'ye satalım" dedi.

Aynı zamanda Antalya Kasaplar Odası Başkanı olan Osman Yardımcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in et fiyatlarıyla ilgili açıklaması üzerine basın toplantısı düzenledi. Yardımcı, Bakan Çelik'in "Karkas yağsız 23 lira, kıyma 32 tavan, kuşbaşı 34 tavan olmak üzere fiyat belirlendi. Normalde 22- 23'e kasap eti aldığı zaman 'yüzde 40 fire yapıyor' dediler. Yaptığı fiyat 34 lira. Bu hesapları yaparken taşın altında herkesin eli olacak anlayışıyla yaptık. 'Uygulamıyorum uymam' diyen kim? Merak ediyorum. 78 milyona karşı sorumsuz davranan kasaba, fırın, süt sanayicisine sesleniyorum. Aldığımız kararları uygulamak son derece önemli" şeklindeki açıklamalarına yanıt verdi.

Bakan Çelik'in açıkladığı 32 lira kıyma, 34 lira kuşbaşı sözlerini hatırlatan Osman Yardımcı, "Zaten böyle bir şeyin hesabının yapılıp, nasıl kurtaracağını bence söylenmeden ya da gerekli bilgi verilmeden sayın bakanım böyle bir açıklama yapmış. Biz bunun esnafla vatandaşı karşı karşıya geldiğini iki gündür gördük. Vatandaş gidiyor, 'Sayın bakanım açıklama yapmış 32 liraya kıyma alacağım' diyor. Esnafın zarar ettiğini, maliyetin fazla olduğunu düşünmüyor" dedi.

 

KİLOGRAMDA 4 LİRA ZARAR

Bakan Çelik'in açıkladığı 23 lira karkas fiyattan maliyet hesabı yaptıklarını anlatan Osman Yardımcı, "Biz de vatandaş ucuz et yesin istiyoruz. 23 liradan aldığımızı kabul ettiğimizde de zaten KDV ile kemiği var. Karkas alıyoruz, kemiği saymıyorlar. Biz kemiği kıymanın içine katmıyoruz. Kemiksiz veriyoruz. Sadece 10 lira, kemik payıyla KDV ediyor. Bu da 33 liraya gelir. 1 lira para kazanmadan elektrik, su, işçi giderlerimiz, en kötü şartta 36 lira maliyeti var 1 kilo kıymanın. Biz 36 liraya mal ettiğimiz, kar koymadığımız halde 32 liraya sattığımızda kiloda 4 lira zarar ederiz. Günde 50 kilo satsak günde 200 lira, ayda 6 bin lira zarar ederiz. Hiçbir esnaf buna dayanamaz" diye konuştu.

 

MALİYET DÜŞÜRÜLSÜN, KDV KALDIRILSIN

Fahiş fiyata satarak vatandaşı mağdur etmek istemediklerini de belirten Yardımcı, "Nasıl olur? Sayın bakanım 32 liraya yedirmeyi düşünüyorsa, biz de destekleriz. Ramazan ayında söz verdik ve zam gelmesine rağmen hala fiyatlara zam yapmadık. Ama o zaman bize verilen etlerin maliyeti düşürülsün, KDV kaldırılsın. 1 kilo ette yüzde 8 KDV 3 lira ediyor. Sigortalı işçilerimizin maliyeti, elektrik, suyu ödemiyor muyuz, ödüyoruz. 32 liraya satalım ama bu maliyeti nasıl düşüreceğiz, hiç mi ekmek yemeyeceğiz, bizim çoluğumuz çocuğumuz yok mu? Bugün 50 bin esnafın en aşağı 40 bini mağdur oldu" dedi.

 

'18 LİRAYA KESELİM 32'YE SATARIZ'

Bu açıklamalar sonrası esnafla vatandaşın karşı karşıya geldiğini dile getiren Yardımcı, "Vatandaşla karşı karşıya gelmeseydik bu basın açıklamasını da yapmazdık. Tavan denildiğinde 32'den fazlaya satamazsın. Ayrıca 26 liraya satan da var, 40 liraya satan da var ama etin kalitesi de önemli. Yüzde 40 yağ mı katılsın, bu da yanlış. 32 liraya satabilmek için karkas dana fiyatı 17-18 lira olması lazım ki ancak o zaman bile 32 liraya kar etmeden satabiliriz. Şu anda mağdur durumdayız. Sayın bakanım bir telefonla halledebilir, tüm illerdeki kesim, karkas fiyatlarını alıp yanındaki uzman kişilerle maliyet fiyatlarını çıkarabilir. 18 liraya dana keselim, o zaman 32 liraya satarız" dedi.

Editör: Haber Merkezi