ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) temmuz ayı meclis toplantısı Meclis Başkanı Süleyman Özer, Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Darbe girişimi ve kent ekonomisine yönelik değerlendirmelerin yapıldığı oturumda, ATSO Başkanı Davut Çetin, oğlunun nişan töreni için gittiği Ankara'da 15 Temmuz gecesi yaşadığı olayları anlattı.

 ATSO Başkanı Davut Çetin, cumhuriyet tarihinde görülmemiş, mantığın ve vicdanın kabul edemediği olaylar yaşandığını söyledi. Darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz gecesi Ankara'da olduğunu belirten Çetin, "Evimiz Meclis, Genelkurmay, kuvvet komutanlıkları bölgesiyle Beştepe, yani Cumhurbaşkanlığı Sarayı arasında olduğu için, sabaha kadar savaş uçaklarının yarattığı bomba etkisiyle, silah sesleriyle yaşadık. Uçakların alçaktan uçmasının etkisi benim gibi bir insanı savurdu, Ankara tam bir felaket yaşadı. Türkiye, Cumhuriyet döneminde çok darbe gördü, çok zor günler yaşadı. Ama böyle bir canilik, alçaklık, ihanet, şerefsizlik yaşamadı" dedi.

 

 İNSANLAR AYAKTA DURAMIYORDU

 Atılan bombalardan dolayı evlerde insanların ayakta duramadığını ve düştüğünü gördüğünü belirten Davut Çetin, sokağa çıkma çağrısı yapıldığında, Ankara'da sokağa çıkmak bir yana insanların evlerinde ayakta duramadığı, atılan bombaların sarsıntından yere düştüklerini anlattı. Cuma gecesi ilk saatlerde demokrasinin vazgeçilmez olduğunu, yapılanların vatana ihanet olduğunu facebook ve twitterda yazdığını anlatan Davut Çetin, ATSO olarak, bu ihaneti lanetlediklerini söyledi.

 

 BÜYÜK BİR FELAKET ÖNLENDİ

 Başkan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: "ATSO, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu ilkesine bağlı, demokrasiye inanmış bir Oda olarak darbelere kesinlikle karşıdır, karşı çıkacaktır. Bu kanlı darbeyi planlayanları, halka bilinçli bir şekilde ateş açanları, tankla insanları ezenleri, uçak ve helikopterlerden Meclise ve halka ateş edenleri nefretle lanetliyorum. Demokrasiye sahip çıkan herkese, bütün sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyorum. Türkiye büyük bir badire atlatmıştır, ilk kez bütün millet darbeye karşı çıkmıştır. Ortaya çıkan milli birlik ve beraberlik büyük bir felaketi önlemiştir. Kuşkusuz, bu da bir mutluluk ve teselli kaynağıdır. İşte bu nedenle, meydanlarda demokrasi nöbeti adına halkımızın toplanması gerçekten güzel bir olaydır."

 

 YURTDIŞINDA İMAJ KAMPANYASI

 Antalya turizminin küresel imajdan etkilendiğine dikkat çeken Davut Çetin, "15 Temmuz'da kendi uçaklarımızın meclisi ve devletin binalarını bombalaması kaos içinde ve zayıf bir ülke imajı vermiştir. Ertesi sabah yargıda, kamu kurumlarında, üniversitelerde görevden almalar, dünyaya doğru biçimde anlatılamadı. Dünya kamuoyunu, akıllı mesajlarla yanımıza çekmezsek, hem siyasette hem de ekonomide sorun yaşarız. Hükümetimizin çok sayıda yabancı gazeteciyi davet ederek basın toplantısı yapmasını daha önce önermiştim. Sayın Cumhurbaşkanı, son günlerde uluslararası televizyonlara çıkmaya başladı. Sayın Mehmet Şimşek dünya basınına demeçler verdi. Yine de bunların yanında çok daha geniş bir iletişim kampanyasına ihtiyaç olduğunu söylemek istiyorum" diye konuştu.

 

 'EKONOMİYİ KONUŞMAK GÖREVİMİZ'

 Böyle bir dönemde ekonominin kimsenin aklına gelmediğini belirten ATSO Başkanı, ekonominin güçlü olmasının, sosyal ve siyasi açıdan güçlü olmayı da sağlayan bir faktör olduğuna işaret etti. Ekonomiyi konuşmanın görevleri olduğunu kaydeden Çetin, "15 Temmuz görüntülerini veren bir ülkede ekonominin sarsılmaması, yabancı sermayenin korkup kaçmaması mümkün değildir. Bu olaylar hangi ülkede olsa o ülkeye karşı güvensizlik oluşur. Türkiye'nin banka sistemi, bütçesi büyük bir sarsıntıyı engelleyecek güçtedir" dedi.

 Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ihracata ve turizme olumlu etki yapacağını kaydeden Çetin, siyasi uzlaşma adımlarının atılması durumunda Türkiye'nin bu durumdan güçlenerek çıkacağını söyledi.

 

 TURİZMDEKİ KAYIP YÜZDE 47

 Rusya ve İsrail ile ilişkilerin düzelmesinden dolayı ümitlenildiğini ama İstanbul havalimanı saldırısının ardından bu ihanet çetesinin darbe girişiminin geldiğini kaydeden Çetin, geçen yıllarda Antalya'ya bir günde 60 ve 80 bin arasında turist gelirken, şu anda 30 binli sayılarda olduğunu söyledi. 7 ayda yüzde 47- 48 civarında bir kayıpla devam edildiğini belirten Çetin, "Antalya'da turizmdeki durumu biliyoruz, ama turizmdeki düşüşün sanayi ve ticarete yansıması konusunda etkisi önümüzdeki aylarda daha iyi görülecek. Biz şimdiden kapsamlı bir anket çalışması başlatıyoruz. Bu anketle ticaretteki durumu daha net bir biçimde göreceğiz" dedi.

 

 GÖSTERGELERDE BOZULMA SÜRÜYOR

 Antalya'nın ekonomik göstergelerinde bozulmanın devam ettiğini de anlatan Başkan Çetin, şunları söyledi: "Antalya'da karşılıksız çeklerin toplam çeklere oranı adet olarak geçen yıl yüzde 2.8 iken bu yıl yüzde 5.6'ya çıktı. Tutar olarak ise yüzde 3.5'dan yüzde 6.5'a yükseldi. Türkiye genelinde, İstanbul'da, diğer büyük illerde bozulma yok, hatta iyileşme var, Antalya'da ve bazı küçük illerde ise bozulma görüyoruz. Protestolu senetlerde geçen yıla göre oldukça yüksek bir artış görüyoruz. Mayıs ayında karşılıksız çek tutarı yüzde 20, protestolu senet tutarı ise yüzde 160 oranında arttı. Haziran ayında konut satışları geçen yıla göre Türkiye genelinde yüzde 4 düştü, ama Antalya'da düşüş yüzde 17 oldu. Haziran ayında Türkiye'de vergi tahsilatı yüzde 11 artarken, Antalya'da yüzde 5'lik bir artış gerçekleşti. KDV tahsilatı turizmdeki duruma rağmen yüzde 20 gibi iyi bir artış gösteriyor. Toplam vergiyi, kurumlar vergisi ve ÖTV'deki düşüş aşağı çekiyor."

 

 EXPO'DA ZİYARETÇİ SAYISI ÇOK DÜŞÜK

 EXPO'ya giden ziyaretçi sayısının daha yeni 1 milyon olduğuna da değinen ATSO Başkanı Davut Çetin, "Bunun içinde okul ziyaretleriyle giden öğrenciler de var. Mayıs ayından Temmuz ayına 2 milyondan fazla turistin geldiği bir dönemde, Antalya nüfusunu da düşünürseniz, bu sayı çok düşük. Antalya halkı olarak biz kendi zenginliğimizin değerini bilip, sahip çıkacağız ki, yabancısı, turisti de değer versin. Antalya'nın üzerindeki ağır toprağı hep birlikte atmak zorundayız" dedi.

Editör: Haber Merkezi