TÜRK Dermatoloji Derneği Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, güneşin 'D vitamini' sağladığını belirterek, D vitamininin etkili olması için günde 15 dakika ön kol ve bacaklardan güneş alınmasının yeterli olduğunu söyledi.

Kemer İlçesi'nde düzenlenen 26'ncı Ulusal Dermotoloji Kongresi'ne katılan Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, 'D vitamini'nin vücudun bütün sistemleri üzerinde önemli bir molekül olduğunu söyledi. D vitamininin yağda çözünen vitaminler kapsamına girdiğini belirten Doç. Dr. Göncü, 'D vitamini'nin bağışıklık, kanser oluşumu, kemik gelişimi, vücuttaki kalsiyumun tutumu ve anti mikrobiyel üzerinde etkileri olduğunu kaydetti.

D vitamini eksikliğinin önemli bir konu olarak gündeme geldiğini ifade eden Doç. Dr. Göncü, "Türkiye'de D vitamini eksikliği belirlenmiş durumda. Vücuttaki düzeyin 50 mikrogramın üzerinde olması gerekiyor ama genellikle 15-20 düzeylerinde. Yani fonksiyon görmesi için yetersiz" dedi.

 

15 DAKİKA GÜNEŞTE KALMAK YETERLİ

D vitamininin gıdalardan da alınabileceğini ifade eden Doç. Dr. Göncü, şunları söyledi:

"Özellikle yumurta sarısı, mantar ve balık yağında bulunuyor. Ama gıdalarla almamız biraz zor. Güneş ise deriden D vitaminini sağlıyor. Ama uzun süre güneş altında kalındığı zaman bu sentez duruyor. Yani vücut fazlasını sentezleyemiyor. D vitamininin etkili olması için günde 15 dakika ön kol ve bacaklardan güneş alınması yeterli. Saatlerce güneş altında yatmak gerekmiyor. Güneşte uzun süre yatmak deri kanserini tetikliyor. "

 

'ÇOK GÜNEŞLİ YERLERDE DE VİTAMİN EKSİKLİĞİ VAR'

Doç. Dr. Emek Kocatürk Göncü, çok güneşli bölgelerde bile D vitamini eksikliğinin olabildiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:"Bunun Türk popülasyonunda bir enzim defekti ya da bağırsaklarda eminim eksikliği ile ilgili olabileceği söyleniyor. D vitamininin fazlası böbreklerde taşa neden olabiliyor. Onun için D vitaminim eksik diye sürekli takviye almak da doğru değil. Türkiye'de bazı bölgelerde yapılan çalışmalarda yüzde 80'lere varan D vitamini eksiklikliği olduğu bildiriliyor. Bunun için destek programları gerekebilir. Özellikle karaciğer ve böbrek yetmezliği, gebelerde ve yeni doğan bebeklerde D vitamini eksikliği olabiliyor. Risk taşıyanlar D vitamini eksikliğini ölçtürmesi gerekir. Bunu da senede bir kez kış aylarında ölçüm yapılabilir."

 

Editör: Haber Merkezi