ANTALYA Sanayici İşadamları Derneği (ANSİAD) Başkanı Abdullah Erdoğan, üyelerine yüzde 10 istihdam artışı yapmaları yönünde telkinde bulunacaklarını belirterek, "Ancak bu 1 yıl sürebilecek bir durum. Kalıcı tedbirler almak lazım" dedi.

 ANSİAD'ın ekonomi muhabirleri ile her yıl yaptığı toplantı, AKRA Barut Otel'de gerçekleşti. Toplantıya, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. ANSİAD'ın geleneği haline gelen ve yılda en az bir kez toplantılarda Antalya ve Türkiye'nin ekonomisini konuştuklarını söyleyen Abdullah Erdoğan, geçen yıl yaşanan ekonomik sıkıntıların yol açtığı istihdam konusuna değindi.

 Türkiye'de geçen yıl yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle işsiz oranının Kasım ayı itibarı ile yüzde 12'yi geçtiğini hatırlatan Abdullah Erdoğan, "İşsizlik, yüzde 12.01 olarak açıklandı. Bu ciddi bir rakam. Dolayısıyla aralık ve ocak ayında biraz da artış bekleniyor. İşsizliğin yüzde 12.30 civarında olması bekleniyor. Bu da çok önemli bir rakam. Bu demek oluyor ki, vatandaşlarımızın yüzde 12'si işsiz. Tabi bu rakam resmi kayıtlarda görünen" dedi.

 Resmi kayıtlara geçmeyen işsizlerle birlikte ortaya yüksek bir rakamın çıkacağını aktaran Erdoğan, şunları söyledi: "Yüzde 10'un üzerindeki rakamlar ülke ekonomisi için ciddi rakamlar. O nedenle seferberlik başlatıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız istihdam seferberliği başlattı. 'Her işletme bir kişi ilave istihdam yaratsın' şeklinde söylemleri oldu. Onun için geçen hafta burada da bir toplantı yapıldı. Ülkemiz adına önemli bir konu. İşsizlerimize geçici de olsa iş ve aş vermek hepimizin görevi."

 

 PANSUMAN TEDBİRLER

 Özellikle kendileri gibi iş dünyasında iş yapan, para kazanan, istihdam yaratanların birinci öncelikli görevinin işsizliği önlemek olduğunu ifade eden Abdullah Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

 "Burada tabii biz de ANSİAD olarak bu seferberliğe katılıyoruz. Ancak şunu kabul etmemiz lazım ki bunlar geçici tedbirler. Pansuman tedbirler. Bunu devamlı olarak sürdürmek mümkün değil. Bu yılki sıkıntıyı atlatmak için alınmış bir karar. Umut ve talep ediyoruz ki, bu yatırım ortamı düzeltilerek, yatırıma yönelerek kalıcı istihdam sağlanarak yapılsın. İnşallah böyle bir ortam oluşur. Tekrar yerli ve yabancı yatırımcılar yatırım yapma imkanı bulur, istihdamı daha real anlamda düşürme yoluna gideriz."

 Ekonominin kendi ayakları üzerinde duran ve gerçek istihdamı yaratıcı ekonomik faaliyetlerin ve fabrikaların yapılmasını sağlamanın da öncelikli görevler olması gerektiğini kaydeden Erdoğan, "Yerli ve yabancı yatırımcının istihdam yaratabilmesi için de kabul etmemiz gerekir ki bir güven ortamı gerekiyor. Hukukun üstünlüğünün olduğu bir ortam gerekiyor. İnşallah bunlar biraz daha dikkate alınır" dedi.

 Antalya'da 150 bin insanın işsiz olduğuna değinen Abdullah Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

 "Bu kadar insanımızın işsiz olması hem vicdanen hepimiz için ilgi duyulması gereken bir alan. Bir şeyler yapmamız gereken bir alan. Antalya olarak istihdama 150 bin katkı yapılacağı sözü verildi. 150 bin katkı önemli bir sayı. 450 bin çalışana 150 bin ilave yapmak, yüzde 30'luk artış demek. 150 bin rakamı, hem krizden, hem de mevsim olarak geçici bir rakam. Turizmde bu yıl 8 milyon rakama ulaşılması bekleniyor. Geçen yıl kapalı kalan bazı otellerin devreye girmesi ile turizm sektörü bu yıl 70-80 bin kişiyi istihdam edecek. Kalan 70 bin kişiyi de esnaf sanatkarlar ve biz sanayiciler karşılamaya gayret edeceğiz. Üyelerimizin işyerlerinde mümkün olduğu kadar mümkünse yüzde 10 istihdam artışı yapmaları yönünde telkinde bulunacağız. Ben de şirketlerimde en az yüzde 10 istihdam artışı yapmayı hedefliyorum. Ancak bu sürdürülebilir değil. 1 yıl sürebilecek bir durum. Bu nedenle kalıcı tedbirler almak lazım."

 Başkan Erdoğan, devlet memurluğunda performans ölçümü sistemine geçilmesinin de önemine değinerek, ülke çapında yatırımların dış borçlarla yapıldığını, bunun da önemli bir rakam tuttuğunu sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi