İnsan ve Medeniyet Hareketi Serik Temsilciliği tarafından geçtiğimiz günlerde düzenlenen 'Anayasa Değişiklikleri ve Kazanımlarımız' konulu panel yapıldı.

Serik Belediyesi Konferans Salonu'nda yapılan panelin moderatörlüğünü Öz Orman İş Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Çetin yaptı. Programa konuşmacı olarak, Hukukçu Prof. Dr. Muharrem Kılıç, Siyaset Bilimci Dr. Murat Yılmaz ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Öner Buçukçu katıldılar. Panelde konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Ömer Buçukçu; ''CHP'nin bu seçim kampanyasında farklı bir dil kullanma gayretinde olduğunu görüyoruz, CHP ne yapmaya çalışıyor, farklı bir dil kullanıyor. CHP evet ya da hayır için değil, Cumhurbaşkanlığı sistemi sonrasına kendini hazırlama telaşı içerisinde.'' dedi

 Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise Anayasa değişiklik paketi hakkında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi; ''Cumhuriyet tarihinde sürekli darbe anayasaları ile gelinmiş, 82 darbe Anayasası sürekli değiştirilip onarılmaya çalışılmıştır ancak 18 madde olmasına rağmen özgül ağırlığı en yüksek değişim 16 Nisan'da yaşanacaktır. Esaslı değişik ise hükümet sisteminin değişiyor olmasıdır. Belli kesimlerin retorik söylemi ise ''rejim elden gidiyor.''  Darbe Anayasalarına baktığımız zaman Devlet-millet ilişkisi sürekli ötekileştirme şeklinde olmuş. Yani askeri ve bürokratik vesayetin halkın üstüne ihdas edildiğini gördük. 2002 sonrasında Anayasa paket değişikliği ile iyileştirilmelere gidildiğini hatırlıyoruz.

 Mevcut sistem eksikleri olan bir sistem, bunu herkes kabul ediyor. Değişen pakette yargının bağımsızlığının yanında tarafsızlık ilkesinin güvence altına alındığını görüyoruz.

 Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkması ise olumlu bir adımdır.  Türkiye'de 550 vekil temsilde yetersiz. Avrupa'da bu oran 43 bin seçmene 1 (temsilci) düşerken, Türkiye'de 140 bin seçmene 1 vekil düşüyor.  Geçmişe bakacak olursak tabloyu şöyle görebiliriz; 1982 seçiminde  20 milyon seçmen 400 vekil, 1985 seçimin 24 milyon seçmen 450 vekil, 1995 seçiminde 34 milyon seçmen 500 vekil, 2007 seçiminde  57 milyon seçmen 550 vekil. Milletvekili sayısının 600'e çıkması temsilde adalet noktasında doğru bir karardır. Bu oran Avrupa'da olsa 900 vekile yaklaşırdı Üzerinde çok konuşulan diğer bir konu ise seçilme yaşının 18'e inmesi. Avrupa ülkelerinde birçok ülkede seçilme yaşının 18 olduğunu görüyoruz. Kabul etsek te etmesek te gençlikte bir sosyal kesimi oluşturuyor, hitap ettiği bir kitle var, onlarında bu ülke için görüşleri ve söyleyecekleri sözleri var.

 Panel katılımcılarından Murat Yılmaz ise Anayasa değişikliğine muhalif kesimin yaptığı propaganda şekline vurgu yaparak alan üzerine kurulun çalışanlara eleştiri getirdi. Murat Yılmaz; ''SGK genel müdürlüğü yapmış bir insan diyor ki '18 yaşında vekil olacaklar 3 sene sonra ballı kaymaklı emekli maaşı alacaklar.' Bunun doğru olmadığını kendisi de biliyor, çünkü onlarda her vatandaş gibi çalışma günü dolduğunda ve yaşı geldiğinde emekli olacaklar. Yani yalan üzerine bir propaganda var, bu vahim bir durum. Bu siyaset şeklinden ve bu siyasetçilerden kurtulmamız lazım'' dedi.

 

Haber: Osman Türkçe


Editör: Haber Merkezi