ANTALYA'da araç kiralama sektöründe kayıt dışılığı önlemek amacıyla eğitim ve sertifika kriteri getiriliyor. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) vereceği eğitimin ardından sadece sınavı geçenler araç kiralama işi yapabilecek.

 Antalya'da araç kiralama işi yapanlar, Renault Zamanlar bayisinin Atan Park Otel'de düzenlediği toplantıda bir araya geldi. ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, Araç Kiralama Kuruluşları Derneği (AKKDER) Başkanı Ergün Akça, Renault Bölge Direktörü Oğuzhan Sargın, Zamanlar bayi sahibi Hakan Zaman, satış direktörü Enise Erdal ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda Zamanlar bayisinin araç kiralama şirketlerine özel kampanyaları tanıtıldı.

 Araç kiralama sektörünün sorunlarının da ele alındığı toplantıda, yakın zamanda hayata geçirilecek bir uygulama da gündeme geldi. AKKDER ve ATSO işbirliğiyle altyapı hazırlıkları tamamlanmak üzere olan uygulama ile Antalya'da her isteyen araç kiralama işi yapamayacak. Mevcut araç kiralama şirketleri ve yeni şirket kuracak kişilerin ticarete başlayabilmesi için önce ATSO'nun vereceği kursa katılıp başarılı olması ve sertifika alması şartı aranacak. Uygulama ile sektörde kayıt dışının önüne geçilmesi planlanıyor.

 AKKDER Başkanı Akça, araç kiralama sektöründe kayıt dışılığın kontrol edilemez hale geldiğini belirterek, bir otomobili olanın dahi araç kiralama işi yaptığından yakındı. Kursun MEB onaylı olacağını belirten Akça, "Antalya'da bir çorbacı bile işletme açmak isteyip maliyeye gittiğinde ustalık belgesi isterler. Ancak bu durum araç kiralama sektöründe yok. Vatandaşın tek bir aracı var onu da vermiş kiralama şirketine kayıt yok, vergi yok. Araç kiralamadaki kaçakları tespit etmek için ATSO ile görüştük. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ATSO'ya çeşitli meslek gruplarında sertifika verme yetkisi vermiş. Biz de araç kiralama şirketlerine belirli bir süre kursun ardından bir sertifika verelim istedik. Böylece araç kiralama işi yapmak isteyenlerde sertifika kriteri aranmış olsun, her önüne gelen araç kiralama işi yapmasın. Şu anda altyapısı hazırlanıyor. 10 güne kadar bu uygulamayı başlatacağız" dedi.

 Meclis Başkanı Süleyman Özer de ATSO olarak bazı meslek grupları için eğitim ve sertifika vermeye yetkili olduklarını söyledi. Araç kiralamayla ilgili bir kanun olmadığını kaydeden Özer, "Yerel bazda bir çözüm arayışı içine girildi. Valilik ve ilgili müdürlüklerle görüşülmüş, onlar da 'Bir kriter oluşturun ona göre ruhsatlandırma yapılsın' demiş. Mesleki eğitimi verip sınavdan sonra da sertifika vereceğiz. Önüne gelen araç kiralama işi yapamayacak" dedi.

 Projenin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün onayının ardından hayata geçirileceği belirtildi.

 

Editör: Haber Merkezi