BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Menderes Türel, esnafın isteği doğrultusunda Yukarıkocayatak'taki yeni hal projesini rafa kaldırdıklarını, Antalya Toptancı Hali'ndeki dükkanları da isteyen komisyonculara satmak üzere çalışma başlattıklarını söyledi.

Antalya Toptancı Hal'de düzenlenen Tarım Sergisi törenle açıldı. Sergi açılışına, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı İsmail Yücel, Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Antalya Toptancı Hali Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan ve hal esnafı katıldı. Sergi açılış töreninde hal esnafına seslenen Başkan Menderes Türel, Antalya'da tarımın turizm kadar önemli bir sektör olduğunu belirterek, tarımın birçok farklı alandaki sorunlarına yüksek ilgi gösterdiklerini söyledi.

Türel, Antalya'da toptancı hallerin işletmecisi olarak, hal işletmeciliğinin sıkıntılarına, sorunlarına esnafla çözüm aradıklarını, en önemlisi eskiyen halleri yenileme ve modernize etmek için büyük bir gayretin içerisinde olduklarını kaydetti. Türel şunları söyledi: ''Bu kapsamda Alanya'da 4 toptancı halimizi birleştirerek yeni bir hal kompleksi yapılması hususunda adımlarımızı attık. İnşaatımız süratle devam ediyor. Sadece Alanya Toptancı Hali'ne Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız kendi öz kaynağımızdan ayırdığımız miktar 100 milyon TL. Yıllık 35 milyon lira yatırım bütçesi olan Alanya Belediyesi'nin, bir yıllık toplam yatırım bütçesinin 3 mislini sadece Alanya Toptancı Hal kompleksi için ayırdık, harcıyoruz."

 

FİNİKE HALİ BİTİYOR

Finike Toptancı Hali inşaatının yüzde 70'ler seviyesine ulaştığını belirten Türel, "Eylül ayı gibi orada da komisyoncularımıza, üreticilerimize hallerini teslim edeceğiz. Yaklaşık 40 milyon TL'lik bir büyük hal kompleksi. Gazipaşa halimizin alt yapısına ve üst yapısına çok ciddi bir bütçe ayırdık. Korkuteli Hali'ni hızlı bir şekilde hizmete aldık. Kumluca'da Mavikent ve Beykonak hallerimizi birleştirdik" dedi.

 

PROJE HAZIRDI

Toptancı halini Serik'e taşımak için proje hazırladıklarını ancak esnafla yaptıkları toplantıda yüzde 95'inin Yukarıkocayatak'a taşınmak istemediğini gördüklerini anlatan Türel, "Ulaşım sorunu aslında olmazdı. Arkadaşlarımız alışık oldukları düzenden uzaklaşmak istemediler. Aslında projemiz de hazırdı. Karar verilseydi inşaatına bile başlamıştık. Ama mademki taşınmak istemiyor esnaf, biz de başımızın üstüne dedik. Esnafımızla birlikte yönetiyoruz, onların kararıyla hareket edeceğiz dedik. Kocayatak'a taşınma fikrini bir tarafa kaldıracağız dedik" diye konuştu.

 

TAKSİTLİ SATIŞ

İsteyen komisyonculara dükkânlarının mülkünü satacaklarını da kaydeden Başkan Türel, ''Bir bedel söz konusu olacak. Uygun ödeme koşullarında biz şu an 4 taksit öneriyoruz. Yasalar bize ödeme takvimi konusunda kamu zararı oluşturmayacak şeklinde ne kadar süre tanıyor ise ki 4 ay bu takvim içerisinde biz bu satışları gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Daha uzun bir vade olur mu olmaz mı bir kez daha şansımızı zorlayıp bakacağız" dedi.

 

SATIŞA HUKUKİ ENGEL YOK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan satışla ilgili hukuki bir engel olmadığı yönünden görüş aldıklarını ve dükkanların yüzde 50'sinin satılabileceğini yönünde olumlu bir dönüş geldiğini söyleyen Başkan Menderes Türel, şunları ifade etti: ''Bununla ilgili çalışmalarımız bitiyor. Tabii bağımsız bölüm numaralarının tapuda mutlaka ayrılması lazım, çalışmayı yürütüyoruz 15 gün 20 gün içerisinde tamamlayacağız. Bunu tamamladıktan sonra satış işlemlerini zannediyorum mayıs sonu haziran ayı gibi isteyen komisyoncu arkadaşlarımıza yapacağız. Bir kez daha ifade ediyorum zorlama, alın baskısı yok arzu edenlere, Türkiye Cumhuriyeti'nin ay yıldızlı tapusunu komisyoncu dükkanı olarak teslim etmek üzere satış işlemlerini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İnşallah sizler içinde hayırlı olur."

Başkan Türel, satış işlemi gerçekleştikten sonra Yukarıkocayatak'ta yeni bir hal planlamasını rafa kaldıracaklarını vurguladı.

 

CÜNEYT DOĞAN'A TEBRİK

Başkan Menderes Türel konuşmasının sonunda 2 dönemdir yaptığı başkanlık görevini, taze kana ihtiyaç var diyerek yeni bir yönetime devretme kararı alan Antalya Toptancı Hali Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan'ı da kutladı.


Editör: Haber Merkezi