Güner; ''Bayramlar, birliğimizi ve beraberliğimizin göstergesi olan en müstesna zaman dilimleridir. Bayramlar, mahzun gönüllere sevinç ve neşe veren en coşkulu zaman dilimleridir.''

Serik Müftü Vekili Mustafa Güner, Pazar günü başlayacak olan mübarek Ramazan Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayınlayarak Bayramı nasıl değerlendirmemeliyiz konularında açıklamalar yaptı. Güner açıklamalarında şunları söyledi;  ''Ülkemiz Türkiye ve İslâm âlemi olarak on bir ayın sultanı Ramazan-ı şerifin sonuna bizleri ulaştırıp yeni bir bayrama daha kavuşturan Rabbimize sonsuz hamdü senalar olsun. Bayramlar, birliğimizi ve beraberliğimizin göstergesi olan en müstesna zaman dilimleridir. Bayramlar, mahzun gönüllere sevinç ve neşe veren en coşkulu zaman dilimleridir. Bu coşku, bayram sabahı, bayram namazı ile birlikte tekbirlerle gürleşir, gönülden gönüle, evlerden evlere taşınır; sokaklara, meydanlara taşar; müminlerin yüzünde ve sesinde hayat bulur.

Bayramı Nasıl Değerlendirmeliyiz?

Öncelikle Bayramlar, her yıl gelip geçen sıradan bir tatil günü değil, insanî ve İslamî güzelliklerin birlikte yaşandığı, birlik, beraberlik, sevgi ve saygının en güzel örneklerinin sergilendiği, toplumun bütün kesimlerinin birbiriyle kaynaştığı paylaşma ve dayanışma günleridir. Bayram günleri mutlu bir hava içinde geçirilmelidir. Özellikle yaşlılar ve çocukların hoşnut edilmeleri için gerekli tedbirler alınmalıdır. Yaşlıların elleri öpülmeli, varsa ihtiyaçları giderilmelidir. Çocuklara yeni elbiseler ve oyuncaklar alınmalıdır. Bayramdan önce evler temizlenmeli ve misafirler en güzel ortamlarda ağırlanmalıdır. Bayramdan aylar veya haftalar önce yaşanan taziyeler nedeniyle evler yeniden taziye yerleri haline getirilmemelidir. Akraba ve dostlar ziyaret edilmeli, hal-hatırları sorulup gönülleri alınmalıdır. Bayram günlerinde evde pijama ile oturulmamalı, her an misafir gelecekmiş gibi hazırlıklı olunmalıdır. Bayram günlerinde, hastalık gibi bir zorunluluk olmadan, istirahat maksadıyla uyumak doğru değildir. Gelen misafirlere güler yüz gösterilmeli, el öpmeye gelen çocuklara küçük hediyeler verilmeye çalışılmalıdır. Misafirlere çevrenin örfüne göre bir ikramda bulunulmalı, ancak ikramların yenilip içilmesi için ısrar edilmemelidir. Ayrıca sağlığa zararlı olduğu bilinen sigara ve benzeri şeyler ikram edilmemelidir.

Bayram günleri, çocuklar için sosyal eğitim dönemleri olarak değerlendirilmelidir. Bu bağlamda çocukların aile fertleriyle, yakın akrabalarla, bayramlaşmaya gelen dost, komşu ve diğer misafirlerle nasıl ilgilenmeleri gerektiğini öğrenmeleri sağlanmalıdır.  Bayram günleri mümkün olduğunca neşe içinde geçirilmeli, bu arada ibadetler ihmal edilmemelidir. Anne, baba ve akrabalar dışında, varsa eski öğretmen ve hocalar da ziyaret edilip duaları alınmalıdır. Bayramlarda evlere taşınan armağanları, gönüllere de taşımalı, hayatın çilesini birlikte omuzladığımız eşlerimiz sevindirilmelidir. Bize sığınan kırık kalpleri onarmalı, gönlümüzün kapıları Allah'ın biçare misafirlerine açılmalıdır. Yaralı gönülleri, bitap düşmüş yürekleri, yara alan kardeşliklerimizi onarmalı, yüreklerin en ağır yükü olan küskünlüklere son vermeli ve böylece bayram yapamayanlara bayram yaptırılmalıdır.

İslam beldelerinde, Rabbin yüce katında bayramı hak ettiği halde, savaş, şiddet ve terör gölgesinde bayramını bayram gibi yaşayamayan kardeşlerimizi de unutmamalı ve bayrama acıyla, gözyaşıyla ulaşabilmiş bu kardeşlerimizle gönülden birlikte olduğumuzu en kalbi ve samimi duygularımız onlara hissettirilmelidir.

Serik için Bayram Namazı Saati 06.21 olup, ancak sabah namazı için de camiye erkenden gelip vaaz ve nasihat dinlenmelidir.  Bu duygu ve düşüncelerle, ülkemizin ve İslâm âleminin mübarek Ramazan bayramlarını en içten duygularla tebrik ediyor, insanlığın barış, huzur ve adaletine vesile olmasını Yüce Allahtan niyaz ediyorum.''

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi