ALANYA Belediyesi Geçici Sahipsiz Hayvan Bakım Evi'nde, sokak ve yaban hayvanlarının tedavi ve bakımı yapılıyor. Merkezde, kartaldan şahine, dağ keçisinden geyiğe birçok hayvan tedavi görüyor.

Alanya Belediyesi Geçici Sahipsiz Hayvan Bakım Evi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan 24 dönümlük arazinin kiralamasıyla geçen yıl kuruldu. Alan içerisinde 36 hayvan bölümü, 5 yavrulu anne, 3'er hayvan müşahade ile tecrit bölümü, 2 köpek bakım evi, kedi bakım evi, rehabilitasyon ünitesi, karantina bölümü, 4 ameliyathane, 2 diğer hayvan bakım ünitesiyle hizmet veriliyor. Hayvan gezi alanları ve evcil hayvan mezarlığını da bünyesinde bulunduran merkezde aynı anda 4 ameliyat yapılabilecek şekilde bir de ameliyathane bulunuyor. Bakım evinde kurulan mutfaklarda hayvanlar için gereken gıdalar merkez içerisinde hazırlanırken, gıdaların bekletilmesi için de 2 soğuk hava deposu bulunuyor. Sokak hayvanları veya evcil hayvanların bakım ve tedavisi yapılabilen bakım evinde yapılan protokolle yaban hayvanlarının da tedavisi gerçekleştirilmeye başladı. Merkezde kartaldan ahine, dağ keçisinden geyiğe birçok hayvan tedavi görüyor.

 

ÖZEL PROTOKOLLÜ GIDA

Alanya Belediyesi Geçici Sahipsiz Hayvan Bakım Evi sorumlu veterineri Hasan Eşit, bakım evinde Türkiye'de birçok ilkin uygulandığını söyledi. Veteriner Eşit, şöyle dedi:"Hayvanların beslenmesi için oluşturulan mutfaklarda ve depolarda bakım evlerinde Türkiye'de ilk olarak gross marketler ve büyük markalarla özel protokoller imzalanarak insan gıdası olarak kullanılamayacak ve tamamen hayvanlar için olan gıdalar alınıyor, soğuk hava depolarında bekletilerek her gün taze olarak hayvanlara veriliyor. Hayvanlara gıda verilirken dikkat edilen bir diğer husus da gıda sunumu sırasında hayvanların birbiriyle kavga etmesinin önlenmesi. Bunun için her hayvan için müstakil ve özel gıda verilmekte. Hayvana özel beslenme kapları her gün yıkanmakta ve ertesi gün yine aynı kap aynı hayvana kullanılmaktadır."

 

"TÜRKİYE'DE BİR İLK"

Ülke çapında mevzuata uygun ve prosedürlerin üzerinde üniteler barındırma ve hizmet çeşitliliği açısından Türkiye'nin en büyük bakım evi olduklarını anlatan Hasan Eşit, şöyle konuştu;

 

"Burada hayvanların ihtiyaçlarını karşılayacak sağlık müdahaleleri yapılmaktadır. Bunların yanında kısırlaştırma da rutin olarak yapılıyor. Yılda ortalama 1400 yıllık kısırlaştırma faaliyeti yapılıyor. Merkezde bulaşıcı hastalıklarla da mücadele yapılıyor. Burada yıllık ortalama 2 bin 500 kuduz aşısı, iç parazit uygulamaları yapılıyor. Yine de ulaşamadığımız veya merkezin karşılayamayacağı tıbbi müdahalelerde ise bakım evimizle Alanya'da bulunan birçok klinikle de protokollerimiz mevcut. Bu protokollerle hayvanlarımızın her türlü ameliyat ve tedavisi yine ücretsiz bir şekilde hayvanlarımıza uygulanıyor."

 

YABAN HAYVANLARI DA TEDAVİ EDİLİYOR

Türkiye'de ilçe bazında ilk defa Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Alanya Belediyesi arasında imzalanan özel protokol kapsamında doğada bulunan vahşi hayvanların tespit, tedavi, bakımı ve doğaya salınması iki kurum arasında ortaklaşa gerçekleştiriliyor. Doğada bulunan yaralı yaban hayvanları merkeze getirilerek tüm tedavisi gerçekleştiriliyor. Vahşi hayvan ünitesinin merkezin hizmete girdiği 2017 yılı başından bu yana var olduğunu aktaran Eşit, şöyle dedi:

"Üniteler yapılırken çok geniş ölçekli düşünüldü. Kedi ve köpek bakım evleri içerisinde de yaban hayvanlarını kurtarabilecek misyonu üstlenecek şekilde dizayn edildiği için biz bu hayvanlara da yardım etmek istedik. 2017 yılında faaliyete başlamadan önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na gerekli başvuru süreçlerimizin tamamlanmasıyla imzalanan protokol sayesinde bu faaliyetleri yürütmekteyiz. Doğada yaban hayvanı bulunduğu zaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Alanya Şefliği'nce tespiti yapılıyor ve merkezimize getiriliyor. Gerekli tıbbi müdahaleler gerekiyorsa rehabilitasyon sürecine de giriliyor. Yaban hayvanı tamamen sağlığına ulaştığında da doğal yaşamına tekrardan salınıyor."

 

HAYVAN DOSTU BELEDİYECİLİK

Belediyenin 'hayvan dostu' belediyecilik anlayışı olduğunu belirten Alanya Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Yenialp de merkezin kurulmasındaki amacın sahipsiz sokak hayvanlarına sahip çıkmak, sağlık ve tedavi haklarını tanımak, yine merkeze bağlı olan mobil araçlarla da tespitini yaparak yerinde müdahalelerde bulunarak veya merkeze getirilerek hayvanlara yardım sağlamak olduğunu söyledi. DHA

 


Editör: Haber Merkezi