Serik Belediyesi'nin organizasyonuyla 43 yıl sonra K.K.T.C'ye giden Serikli Kıbrıs gazileri yavru vatanda ziyaretlerde bulundular.

Serik'te yaşayan 1'inci ve 2'nci Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gaziler Serik Belediyesi'nin organizasyonuyla 43 yıl sonra çıkartma yaptıkları topraklara ziyarette bulundular. Barış Harekatından 43 yıl sonra Kıbrıs'ı eşleriyle birlikte gezen gaziler, o günleri tekrar yaşadı. 10 Gazinin katıldığı ve duygusal anların yaşandığı  geziye Serik Belediyesi Meclis Üyesi Kani Demir ve Birim Müdürü Serkan Karasu da katıldı. Üç günlük Kıbrıs gazisi programında ziyaretinde Yeniboğaziçi, Gazimagosa, Maraş, Girne, Lefkoşa, Şehitlikler, Katliam köyleri, tarihsel mirasa sahip yerler rehber eşliğinde gezilerek gazilere bilgiler verildi.


Kardeş Belediye Yalnız Bırakmadı
 Gazileri Serik Belediyesi'nin kardeş belediyesi olan Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir'de yalnız bırakmadı. Ziyaretin ilk gününde Serikli gazileri kabul eden Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir ziyaretten duyduğu mutluluğu dile getirdi.  Kıbrıs'ın her karışının vatan toprağı olduğunu ifade eden Başkan Katip Demir, ''Serik Belediyesi kardeş belediyemiz. Serikli gazilerimizi Kıbrısta ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Gazilerimizin buraları ziyaret etmesi bizleri fevkalade mutlu etmiştir. Osmanlıdan bizlere miras kalan misafirperverlik değerlerimizi Yavruvatan ve Anavatan olarak karşılıklı yaşatacağız. Buraların her tarafı  her karışı vatan toprağıdır. Ben tüm Serik halkına, Belediye Başkanı sıfatımla Meclis Üyelerim, beldem ve halkım adına Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden selamlarımızı sunuyoruz. İnşallah sizleri tekrar buralarda görmek istiyoruz. Kardeşiz, kardeş kalacağız'' dedi.  Başkan Katip Demir aynı günün akşamında Serikli gazileri akşam yemeğinde ağırladı.

Serikli gazilerden oluşan grup Kıbrıs Programında Türk köylerinde kadın ve çocuklardan oluşan yüzlerce vatandaşın katledildiği, Muratağa Sandallar Şehitler Köylerindeki şehitlikleri gezdiler, dualar ettiler. Gazilere, 'Kapalı Maraş' ile ilgili bilgi verildikten sonra Kıbrıs'ın Ayasofya'sı olarak anılan mimarisiyle de dikkati çeken Lala Mustafa Paşa Camii'ne ziyarette bulunuldu. Ayrıca Girne'de bulunan ve 1974'te Türk askerinin çıkartma sırasında ilk ayak bastığı noktada yeralan Girne Şehitliğini, Şehitlik müzesini, tarihi Girne Kalesini gezdiler.  Barış Harekatı'nda şehit düşen 327 Mehmetçik ve 26 Kıbrıs mücahidinin ebedi istirahatgahı olan Boğazköy Şehitliği'nde dua edildi. Kıbrıs'taki en gelişmiş mimarili eserlerin arasında yer alan Büyük Han ve ardından yine mimarisiyle göz kamaştıran Selimiye Cami başta olmak üzere şehrin birçok noktası da ziyaret edildi.


O Günleri Tekrar Yaşadılar
Serikli gaziler Kıbrıs gezisi süresince 43 yıl önce savaştıkları ve mücadele verdikleri yerleri görüp anılarını tazelerken, zaman zaman duygulandıkları görüldü. Gazilerden Ali Kantav ve Nazif Kocagöz  ''o günleri tekrar yaşadığımızı hissettik, duygulanmamak elde değil. Burada yaşananları ve verdiğimiz büyük mücadele ilk günkü gibi zihnimizde. Büyük zaferler büyük mücadeleler ile kazanılıyor. Bugün aynı durum yaşansa yine koşarak gelir ve aynı mücadeleyi gözümüzü kırpmadan veririz'' dediler.


Gazilerden Başkan Çalık ve Meclis Üyelerine Teşekkür


Gaziler kendilerine bu imkanı sağlayan Serik Belediye Başkanı Prof. Dr. Ramazan Çalık ve meclis üyelerine teşekkür ettiler. Gaziler adına konuşan Durmuş Kök; ''Belediyenin başarılı organizasyonu sayesinde kendimizi evimizde gibi hissettik. Bizlere önderlik eden Meclis Üyemiz Kani Demir ve Müdürümüz Serkan Karayu'ya da ayrıca teşekkür ediyoruz. Bu gezi bizlere çok şey kattı. Gaziler olarak o günleri yeniden yaşadık'' dedi

Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi