Atatürk Anadolu Lisesi 12. Sınıf öğrencilerine, 'Kaygı, Stres ve Baş Etme Becerileri' konulu seminer verildi.

'Kaygı, Stres ve Baş etme Becerileri' konulu seminer Atatürk Anadolu Lisesi'nin 12. Sınıf öğrencilerine Yakın Doğu Üniversitesi'nden gelen uzmanlar tarafından verildi. Seminerin başında Yakın Doğu üniversitesi Antalya Temsilcisi Yaşam Yılmaz, üniversite ile ilgili kısa bir tanıtım yaptıktan sonra sözü Yrd. Doç. Gözde Latifoğlu bıraktı. Yakın Doğu Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Gözde Latifoğlu ''Kaygı, Stres ve Baş etme becerileri'' ile ilgili olarak Bedensel, duygusal ve zihinsel uyarılmışlık halinin sınav öncesi, sınavda ve sonrasında da devam etmesinin sınav kaygısını oluşturduğunu söyledi. Latifoğlu, ''Kaygı, korku ile karıştırılmamalıdır. Kaygılar zihninizden ayrılmazlar ya da bir uyarana gerek duymadan var olabilirler'' dedi.

Duyulan kaygıların her zaman kötü sonuçlara yol açmayabileceğini anlatan Gözde Latifoğlu, bazı öğrencilerin duygularını tanıyabildiklerini bu nedenle de kaygılarını kontrolleri altına almak için mücadele ederek bunu olumlu bir motivasyon şekline çevirmede kullanabileceklerini anlattı.

Yrd. Doç. Gözde Latifoğlu, kaygının bilinmeyen, belirsiz durumlara verilen tepki olduğunu fakat sınavlara girecek gençlerin önlerine gelecek soruların ise yeterli düzeyde derslerine çalışmış öğrenciler için aslında bildik uyaranlar olduğunu söyleyerek, ''Sınav kaygınızı kontrolünüz altına almaya ve bunu bir motivasyon aracı haline getirmeye çalışın. Her öğrencinin ders çalışma programı farklı olacağı gibi kendisini önündeki sınavlara motive etme tarzı da farklı olacaktır. Stres yönetimi kavramı çocukların hayatına çoğunlukla sınavlarla birlikte girebiliyor. Bu aşamada öğretmenler ve aileler de çocuklarla takım çalışması halinde olarak onları demotive hallerinden uzaklaştırabilirler'' dedi.

Sınav kaygısı nedeniyle oluşan stresin de yönetilmesinin mümkün olduğunu anlatan Latifoğlu, ''Stres de tıpkı kaygı gibi yönetilebildiği takdirde olumlu sonuçlar doğmasına yardımcı olabilir. Küçük dozlardaki stres kişiyi yaptığı işe ya da uğraşa motive eder'' dedi. Kaygı ve stresin fiziksel ve duygusal birtakım değişikliklere de yol açabileceğini anlatan Latifoğlu, bunların normal olduğunu ve korkulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Seminerin sonunda öğrencilerle birlikte nefes egzersizi ile gevşeme egzersizi uygulaması yapan Latifoğlu, öğrencilere kaygı ve stresle nasıl baş edebileceklerini uygulamalı olarak göstermiş oldu. Ayrıca Öğrencilerin sordukları sorular ile de öğrencilere kendilerini ifade etme ve meraklarını giderme fırsatı verdi.

Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi