Türkiye Yeşilay Cemiyeti Antalya Şubesi ve Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanlığının ortak düzenlediği Teknoloji Bağımlılığı (Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yolları) konulu Konferans gerçekleştirildi.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Antalya Şubesi ve Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanlığının ortak düzenlediği Teknoloji Bağımlılığı (Nedenleri, Etkileri ve Çözüm Yolları) konulu Konferans Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Sabri Topal, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Antalya şubesi başkanı Dr. Mahmur Remzi Savaş, Enformatik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fırat Yücel, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Teknoloji Bağımlılığı Formatörü M. İsmail Memiş, Psikiyatri Uzmanı  Uzm. Dr. Ali Özgen, Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi ve Serik Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Abdullah R. Akgül'ün katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Kongreyi çoğunluğu öğrenci ve akademisyen olmak üzere yaklaşık 300 kişi takip etti. Uzmanlar ve katılımcılar; mobil telefon bağımlılığı, çocuklarda ve yetişkinlerde online oyun bağımlılığı, halk sağlığı ve bağımlılık, internet ve sosyal medya bağımlılığı konularını ele aldılar.

Teknolojik alanda yeni nesil araçların hızlı gelişmesi ve yaygınlaşmasının beklenmedik olumsuz sonuçları da beraberinde getirdiğini belirten Yeşilay uzmanları, özellikle gelişmiş ülkelerde yapılan araştırmaların teknoloji bağımlılığı oranlarının genç nüfusu ve halk sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaştığını ve çok önemli sosyal ve bireysel sorunlara yol açtığını gözler önüne serdiler.

YÜCEL: ''FARKINDALIĞIN ARTIRILMASI GEREKLİDİR''

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan  Akdeniz Üniversitesi Enformatik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fırat Yücel, "Ülkemizde hızla gelişen teknoloji ile beraber, teknoloji bağımlılığına ilişkin farkındalığın artırılması gereklidir. Biz de katılımcılarımızı bilinçlendirmek için bu konferansı Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile ortaklaşa düzenleme kararı aldık." dedi.

Enformatik Bölüm Başkanı, "Sahip olduğumuz teknolojiler, bizlere zaman kazandırmak bir yana, olması gerekenden daha fazla zamanımızı tüketen, bizleri sanal ortamların sığ çerçevesine hapseden, en önemlisi kendisine bağımlı hale getirip kontrolü altına alan bir yapıya büründü. Bu durumun insan sağlığı açısından, ailevi ve sosyal yönlerden birçok olumsuz etkisine sıklıkla ve üzülerek şahit oluyoruz."  dedi.

 

AKGÜL: ''YEŞİLAY TÜRKİYE'DE HEPİMİZİN SAĞLIĞI VE MUTLULUĞU İÇİN ÇALIŞAN KÖKLÜ BİR KURUMDUR''

Yeşilay'ın kuruluşu, amacı, misyonu, vizyonu ve çalışmalarından bahseden Serik Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü Abdullah R. Akgül, '' Yeşilay Türkiye'de hepimizin sağlığı ve mutluluğu için çalışan köklü bir kurumdur. Bundan bir asır kadar önce memleketimizin ve milletimizin zor günlerinde, neslin bekasını ve milletin istikbalini dert edinmiş ''ilim'' ve ''irfan'' sahiplerinin el ele vererek kurduğu Türkiye Yeşilay Cemiyeti, bugün ülke sathına yayılmış gönüllüleri ve teşkilatı ile tüzüğünde belirtilen amaçlar doğrultusunda insanlarımızı her türlü zararlı alışkanlık ve bağımlılıktan korumak, gençlik ve toplumumuzu daha sağlıklı ve üretken hale getirmek için gayretlerini ve mücadelesini sürdürmektedir'' dedi.

 

MEMİŞ: ''HAYATIMIZDAKİ GERÇEKLER, YERİNİ SANALLIĞA BIRAKTIKÇA, ANI YAŞAMA İSTEĞİMİZİ KAYBEDERİZ''

Türkiye Yeşilay Cemiyetinden M. İsmail Memiş ise "Teknolojik bağımlılığının belirtileri, teknoloji başında harcanan vaktin giderek artması, ruhsal, sosyal, adli yada bedensel bir sorun oluşturmasına rağmen teknolojinin kullanılmaya devam etmesi,  teknolojiden uzak kalınca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasıdır. Hayatımızdaki gerçekler yerini sanallığa bıraktıkça, anı yaşama isteğimizi kaybederiz. " dedi.

 

ÖZGEN: ''TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI DOĞUYA GİTTİKÇE ARTIŞ GÖSTERMEKTEDİR''

Medical Park Hastanesinden Psikiyatri Uzmanı Dr. Ali Özgen ise "Uyuşturucu madde bağımlılığı dünyada batıya doğru giderek artarken, Teknoloji bağımlılığı doğuya gittikçe artış göstermektedir. Erkeklerin bağımlılık oranı ise kadınlara göre yaklaşık 3 kat artmaktadır.  İnternet bağımlılığı tedavi önerileri olarak;  kişinin internetten uzak kalıp kalamadığının tespitini yapmak, bilgisayar kullanım süre kısıtlamalarının yapılması, kişinin sportife sosyal aktivitelere katılması, internet tatillerinin yapılması, yeni sosyal becerilerin kazandırılması, internete bağlanma sırasında hissedilenlerin not edip, günlük hayattaki karşılıklarını yapmalarını bekleyebiliriz." dedi.

Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi