Önceki adıyla TEOG olan Liselere Geçiş Sistemi Haziran ayının ilk hafta sonu merkez i bir sınav yapılacak.

Yükseliş Koleji Rehberlik öğretmeni Fatma Işık yeni sınav sistemi ile ilgili bilgiler vererek şunları söyledi; ''Son günlerin en çok konuşulan konularından birisi de değişen Liselere Geçiş Sistemi, önceki adıyla TEOG. Uzunca bir bekleyişten sonra yapılan açıklamalarla yeni sınav sistemi de netlik kazanmaya başladı.

Liseye geçişte Haziran ayının ilk hafta sonu merkez i bir sınav yapılacak, önceki uygulamadan farklı olarak sınava girmek isteğe bağlı ve başvuru gerektiriyor. Sınavda 20 soru Türkçe, 20 soru Matematik, 20 soru Fen Bilimleri , 10 soru İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük , 10 soru Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi , 10 soru Yabancı Dil olmak üzere toplamda 90 soru sorulacak. Sınav tek oturumda uygulanacak ve öğrencilere 135 dakika süre verilecek. Öğrencilere sadece 8. Sınıf müfredatından sorumlu tutacaklar ve öğrencilere açık uçlu soru sorulmayacak. TEOG'da yerleştirme puanı hesaplanırken belli oranda okul başarı puanı dikkate alınıyordu, ancak yeni sistemde liselere yerleştirmede okul başarı puanı dikkate alınmayacak. Yerleştirmede sınavla ve adrese dayalı kayıt sistemiyle öğrenci alınacak, eğitim bölgeleri oluşturulup, ortaokullarla liseler eşleştirilecek. Sınav sonuçlarına göre %10 'luk dilimde olan öğrenciler ''Nitelikli Okullar'' olarak adlandırılan ve sınav puanıyla öğrenci alacak okullara tercih yapabilecek. Bu okulların tam listesinin Mayıs ayında açıklanması bekleniyor. Geriye kalan %90'lık kısım adrese dayalı kayıt sistemiyle liselere yerleşecek. Tercih ekranında öğrencilere evlerine en yakın 9 seçenek sunulacak ve öğrencilere bu okullardan 5 tanesi tercih edebilecekler.

Peki adrese dayalı sistemde yerleştirmede talep kontenjanı aşarsa ne olacak? Böyle bir durumda bakanlık sırayla şu kriterleri dikkate alacak: Tercih Önceliği, adres ve kayıtlı olduğu ortaokul bilgileri.

Eğitim bölgeleri nasıl oluşturulacak? Ortaokullarla lise eşleştirmeleri nasıl yapılacak?

Sınavla öğrenci alacak okullar hangileri? Bu okullar neye göre belirlenecek ve tam listede kesin olarak kaç okul yer alacak? Bu gibi sorular henüz cevabını bulmuş değil.

Sınava hazırlık süreci uzun bir zaman dilimini kapsıyor. Bu süre zarfında öğrencilerin öğrendiklerini unutmamaları ve pekiştirmeleri için bol konu tekrarı yapmaları ve soru çözmeleri gerekiyor. Birçok öğrenci konu tekrarı yapmaktan hoşlanmaz ve bunu vakit kaybı olarak görür. Öğrendiklerini unutup sıfırdan başladıklarında daha çok vakit kaybedecekleri farkındalığını kazandırmak da bizlere düşüyor. Bunlar dışında çocuklarımız için neler yapabiliriz diyorsanız, sadece bu dönemde değil her dönemde;

Çocuğunuzun derslerinin ve davranışlarının daha iyiye yönelmesi için okul ve öğretmenleriyle işbirliği içinde olur.

Çocuğunuzun evde ders çalışmasını kontrol edin. Ancak sürekli şekilde '' ders çalış'' ikazı olumsuz etki yapmaktadır. Ona güvendiğinizi belli ederek uyarın.

Çocuğunuzu iyi tanıyın, ondan yapamayacağı şeyler istemeyin, yeteneklerinin ötesinde başarı göstermeye zorlamayın. Sınava hazırlanan öğrencilerin büyük bir kısmı zaten kendisini ailesine ve yakın çevresine karşı borçlu hisseder. Ona bir yük de siz yüklemeyin.

Çabalarına saygı gösterin ve kendine güvenmesine olanak sağlayın.

Çocuğunuzun yanında ona uygulanan eğitimin tartışmasını yapmayın. Eğitim sistemi, okul ve öğretmenleriyle ilgili görüşlerinizi çocuğunuzun yanında  açığa vurmayınız. Çünkü bir süre sonra bunu kullandığını göreceksiniz.

Dinleyin , duygularını paylaşın , çocuğunuzla ve onun sorunuyla ilgilendiğinizi gösterin. Eğer onu dinlemezseniz bir süre sonra onun da sizi dinlemediğini göreceksiniz.

Hatasını asla başkalarının yanında konuşmayın , her yaptığı yanlıştan dolayı eleştirmeyin. Sık eleştirilen çocuklar içe kapanık ve güvensiz olurlar.

Başarma ve takdir edilme duygusunu tattırın.

Böyle bir ortamı sağladıktan sonra o elinden gelenin en iyisini yapar zaten.''

 

Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi