MEMORİAL Antalya Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, kadınlar tarafından estetik amaçlı olarak tercih edilen meme küçültme ameliyatlarının aslında yaşam kalitesini düşüren pek çok sağlık sorunundan kurtulmak için de yapıldığını kaydetti.

Memorial Antalya Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, büyük meme yapısı yüzünden özellikle sırt ve boyun ağrıları, duruş bozuklukları ve kamburluk gibi sıkıntıların ortaya çıktığını belirtti. Prof. Dr. Coşkunfırat, bazen hastanın nefes almakta güçlük çekmesine yol açabildiğini vurguladı. Bedensel sağlık problemlerinin yanı sıra büyük memeler nedeniyle dış görünüşlerinden hoşlanmayan kadınların kendini toplumdan soyutlayabildiğine işaret eden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, bu durumun sosyal ve psikolojik açıdan hastayı olumsuz etkilediğine değindi.

 

YAŞAM KALİTESİ OLUMSUZ ETKİLENİYOR

Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, genetik faktörler, hormonal değişiklikler ya da bazı hastalıklar sonucu vücut ölçülerine uyum sağlayamayan iri meme problemlerinin ortaya çıkabildiğini ifade etti. Buna; kilo değişiklikleri, emzirme ve yerçekimi etkisi de eklendiğinde yaşam kalitesini düşüren bir görünüm ve sağlık sorununun ortaya çıktığına vurgu yapan Prof. Dr. Coşkunfırat, "Sırt ve boşun ağrıları, kol sinirinde uyuşmalar, duruş bozuklukları ve kamburluk gibi ortopedik sorunların yanı sıra özellikle yaz aylarında cilt tahrişleri oluşabilir. Kişinin günlük aktiviteleri ve hareket alanı sınırlanır, psikolojik ve sosyal ilişkileri olumsuz etkilenir. Meme küçültme ve dikleştirme amacıyla uygulanan ameliyatlar, memeye doğal bir görünüm kazandırır ve kişinin yaşamı kolaylaştırır" diye konuştu.

 

VÜCUT ÖLÇÜLERİNE GÖRE MEME ŞEKİLLENDİRİLİR

Meme küçültme ameliyatının nasıl yapılacağının meme büyüklüğü, şekli, cilt yapısı, hastanın şikayetleri, yaşı, evlilik ve çocuk sahibi olup olmayacağı gibi detaylar değerlendirildikten sonra planlandığını anlatan Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, "Ameliyat izi, meme başı duyarlılığı, emzirme, anestezi şekli ve ameliyat hakkında hasta detaylı olarak bilgilendirilir. Ameliyatta, büyük olan meme dokusu kişinin vücut ölçülerine göre yeniden şekillendirilir. Fazla meme dokusu ve üzerindeki deri tabakası çıkarılır. Genel anestezi altında yapılan işlem, yaklaşık 3-4 saat sürer" dedi.

 

KENDİLİĞİNDEN ERİYEN GİZLİ DİKİŞ

Ameliyattan sonra çok az ağrılı geçen süreçte kol hareketlerinde kısıtlılık olabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Coşkunfırat, "Meme üzerine, iç çamaşırına benzer sargı uygulanır. Genellikle her iki memeye 'dren' adı verilen küçük borular yerleştirilir ve bunlar, 2-3 gün sonra çıkarılır. Meme başı üzerine ayrı pansuman uygulanır. Dikişler genellikle gizlidir ve alınmaz. Hasta 6- 8 hafta sporcu iç çamaşırı kullanır. Ameliyattan sonraki erken dönemde görülebilen şişlik, hissizlik ve morluk gibi sorunlar çok kısa bir süre içinde ortadan kalkar" diye konuştu.

 

'AMELİYAT İZİ AZALTILABİLİR'

Prof. Dr. Coşkunfırat, ameliyatta hangi yöntem uygulanırsa uygulansın meme başı etrafında iz kaldığını vurguladı. Son zamanlarda uygulanan cerrahi teknikler sayesinde ameliyat izlerinin minimum düzeylere indirildiğini de anlatan Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, "Ameliyat sonrası izlerin derecesi, memenin büyüklüğüne, kullanılan ameliyat yöntemine ve hastanın derisinin iz bırakma özelliğine bağlıdır. İşlem öncesinde hastaya bu detaylar ayrıntılı olarak iletilmekte ve ameliyat izi konusunda gerekli bilgilendirme yapılmaktadır" dedi.

 

HASTANIN YAŞAM KALİTESİ YÜKSELİR

Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, meme küçültme ameliyatının genel olarak iyi ve kalıcı sonuç veren, kişinin sosyal ve psikolojik açıdan kendini iyi hissetmesini sağlayan, hastayı yaşama bağlayan ve özellikle de kadının giyim tarzını kolaylaştıran bir ameliyat olduğuna işaret etti. Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatı sonrası hamile kalınabildiğini, emzirme fonksiyonunun devam ettiğine değinen Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, "Ameliyatla şekillendirilmiş meme, yapısını uzun süre korur ancak hastanın ameliyat sonrası süreçte özellikle kilo değişimleri konusunda dikkatli olması önerilir. Kişi ameliyattan bir hafta sonra iş yaşamına geri dönebilir. Ancak iki ay ağır sporlardan uzak durma önerilir" dedi. DHA

 

Editör: Haber Merkezi