ANTALYA'da Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Mustafa Demirci'nin (80) işlevini yerine getirmeyen aort kapağı, koltuk altından girilerek TAVI (transkateter aort kapak yerleştirilmesi) işlemiyle değiştirildi.

Hatay'ın Dörtyol ilçesinde yaşayan Mustafa Demirci, yaklaşık 1 ay önce Antalya'da oturan kızı ve oğlunu ziyarete geldi. KOAH hastası olan ve bu nedenle tedavi gören yaşlı adam, nefes darlığının artması ve sağlık durumunun ağırlaşması üzerine çocukları tarafından Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Yapılan tetkiklerde Mustafa Demirci'nin aort kapağında sorun olduğu ve değişmesi gerektiği belirlendi. Yapılan değerlendirmede hastanın yaşı nedeniyle açık ameliyat yapılamayacağını karar verince kasıktan TAVI işleminin yapılması planlandı. Ancak hastanın bacak damarlarının işlem için uygun olmadığı görülünce koltuk altından girilerek aort kapağı yerleştirilmesine karar verildi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Şakir Arslan ve ekibi tarafından koltuk altından girilerek Mustafa Demirci'nin sorunlu olan aort kapağı, TAVI işlemiyle değiştirildi. Sağlığına kavuşan Demirci, taburcu edildi.

 

ÇOCUKLARINI ZİYARETE GELMİŞTİ

Koltuk altından girilerek yapılan işlemin ardından sorunlu aort kapakçığının değiştirildiğini, kendisini çok iyi hissettiğini belirten Mustafa Demirci, "1,5 hafta önce buraya çok ağır hasta geldim. Şu anda demir gibiyim" dedi.

 

BACAK DAMARLARI İŞLEME UYGUN DEĞİLDİ

Prof. Dr. Şakir Arslan, hastanın kendilerine başvurduğunda yürürken ve hatta istirahatte bile nefes darlığı çektiğini belirtti. Yapılan tetkiklerde aort damarında ciddi bir darlık tespit ettikleri hastayı kalp damar cerrahlarıyla değerlendirdiklerini aktaran Prof.Dr. Arslan, "Açık kalp cerrahisi açısından yüksek riskli olduğunu gördük ve hastaya kasıktan girerek TAVI işlemine karar verdik. Ama sonraki yaptığımız tetkiklerde gördük ki hastanın bacak damarları uygun değildi. Başka bir yol kalmıyordu ve hastanın koltuk altından girerek TAVI işlemini yapmaya karar verdik. Kol damarından girerek aort kapağı yerleştirme işlemini yaptık" dedi.

 

ANTALYA'DA KOLTUK ALTINDAN TAVİ İŞLEMİ İLK

Kasıktan girerek TAVI işlemini 2012 yılından bu yana Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaptıklarını belirten Prof.Dr. Arslan, "Hastanemiz bu konuda Türkiye'de sayılı bir merkez. Şu ana kadar 200 civarında hastaya, kasıktan girerek TAVI işlemi yaptık. Koltuk altından girerek aort kapağını değiştirme işlemini ise Antalya'da ilk kez hastanemizde biz yaptık" dedi.

 

 

AÇIK KALP AMELİYATI YAPILAMAYAN HASTALAR İÇİN UMUT OLUYOR

Aort kapağı darlığının standart tedavisinin, açık kalp ameliyatı ile kalbin dar olan aort kapağının çıkartılarak yerine metal veya biyolojik kapak yerleştirilmesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şakir Arslan, şunları kaydetti:''Ancak, aort kapak darlığı olan hastaların 5'de 1'i ameliyat risklerinin yüksek olması sebebiyle ameliyat edilememektedir. Özellikle bu grup açık cerrahinin yüksek riskli olduğu hastalarda TAVI yöntemiyle kapak yerleştirilmesi umut olmaktadır. Ancak deneyim arttıkça ve uzun dönem sonuçlarını karşılaştıran veriler yayınlandıkça; orta riskli hastalarda da cerrahi tedavinin yerini alabileceği öngörülmektedir. Normalde kasık damarları kullanılarak bu işlem yapılmaktadır. Kasık damarları uygun olmadığı durumda da kolu besleyen damarlardan (subklavian veya axiller arter) işlem yapılabilmektedir."

 

HASTALARI İÇİN KONFORLU

TAVI yönteminin hasta için hayli konforlu olduğunun da altını çizen Prof.Dr. Arslan, ''Aort darlığı olan hastalar genellikle yaşlı hastalardır ve bu hastalıkla birlikte hipertansiyon, şeker ve kalp hastalığı gibi ilave problemleri vardır. Bu hastalar açık kalp cerrahisi için yüksek riskli hastalardır. Bu nedenle TAVI bu hastalar için önemli bir konfor oluşturuyor. Çünkü hastayı uyutmadan, göğsünü açmadan sadece lokal bölgeyi uyuşturarak aort kapağı yerleştirme işlemini yapabiliyoruz. Ameliyattan bir gün sonra hastalar normal hayatına dönüyor" diye konuştu. DHA

Editör: Haber Merkezi