ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Ağustos Ayı enflasyonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) son 13 yılın, Üretici Fiyat Endeksi'nde (ÜFE) 12 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının yaşandığını kaydeden Başkan Çetin, üreticilerin ve geniş kitlelerin yüksek kur ve enflasyonun maliyetini ödemeye başladığını söyledi. Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

"2018 Ağustos ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 2,30, ÜFE'de yüzde 6,60 artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 17,90, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 32,13 artış göstermiştir. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler salça, yumurta ve karpuz olurken; en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler ise soğan, havuç ve domates olmuştur.

Dövizdeki artışa bağlı olarak enflasyonda hızlı yükselişin maalesef başlamış olduğunu görüyoruz. Açıklanan Ağustos enflasyon rakamlarının beklentilerin altında kalmasına rağmen TÜFE'de son 13 yılın, Yİ-ÜFE'de ise son 12 yılın en yüksek değerlerine ulaşılmış, yeniden yüksek enflasyon dönemine geri dönülmüştür. Kurlarda önü alınmayan yükselişin yarattığı maliyet artışları ve belirsizlik bütün sektörlerde fiyat istikrarını bozmuştur. Yüksek kur ve enflasyonun maliyetini, KOBİ'ler ve geniş kitleler ödemeye başlamıştır."

Açıklanan rakamlara bakıldığında, Yi-ÜFE ve TÜFE makasının açılmaya devam ettiğinin görüldüğünü kaydeden Davut Çetin, "Makasın açılması, üreticiyi üzerinde maliyet yönlü bir baskı oluşturmaktadır. Önümüzdeki dönem enflasyonuna ilişkin güçlü sinyaller barındıran çekirdek enflasyonda da artış trendinin devam ettiğini görüyoruz. Tüm bu işaretler, enflasyonla mücadele konusunda ivedilikle hayata geçirilecek kararlı bir sürecin hayati önemde olduğuna işaret etmektedir" dedi.

Yaşanan süreçte Merkez bankamızın iyi bir sınav verdiğini söylemenin zor olduğunu kaydeden Başkan Çetin, "Merkez Bankası'nın para politikası ve döviz krizi yönetimindeki hataları ve mevcut etkinliği yeniden gözden geçirilmelidir. Enflasyonla mücadelenin ancak döviz kuru ve fiyat istikrarını sağlamaya dönük kararlı bir duruşla, bağımsız bir Merkez Bankası yapısıyla hayata geçirilebileceği unutulmamalıdır. Gelinen süreçte Merkez Bankası gibi hayati bir kurumun yeniden güven kazanması için köklü bir değişim gerekli görünmektedir" diye konuştu.

Çetin, açıklamasında şunlara yer verdi:"Açıklanan rakamlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık enflasyonda Türkiye ortalamasının altında kaldığı, sekiz aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmektedir. Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 1,99, sekiz aylık yüzde 13,34 ve yıllık bazda yüzde 18,79 olarak gerçekleşmiştir." DHA

 

 

Editör: Haber Merkezi