Ferhan Timoçin, binlerce kişinin muzdarip olduğu vertigoyu hobisi sayesinde yendi, üstüne bir de çifte şampiyonluk kazandı.

Dünyada ağrıdan sonra doktora en sık baş dönmesi (vertigo) şikayetiyle başvurulduğunu biliyor muydunuz? 52 yaşındaki Ferhan Timoçin de, pek çok kişi gibi baş dönmesi ve denge sorunları yaşıyordu. Ani ve hızlı hareketler yapamıyor, yapmaya kalkıştığında ise düşebiliyordu. ''Kalabalık ortamlara giremiyordum, karanlık ortamlarda kötü oluyordum. Bir çok doktora gittim. Hepsi de bana ani hareketlerden kaçınmam gerektiğini söylediği ve hareket kısıtlaması önerdiği için olabildiğince hareket etmeyerek bu sorunun üstesinden gelmeye çalışıyordum. Çok sevdiğim plaj voleybolundan çok uzaklaşmıştım.'' diyen Ferhan Timoçin, adeta kendi vücudunun içinde hapis olmuştu. Derken Acıbadem Taksim Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ ile tanıştı. Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, aksine, plaj voleybolunu daha da sıklaştırmasını tavsiye etti ve haklı çıktı. Denge tedavisi ve plaj voleybolu sayesinde Ferhan Timoçin vertigoyu tamamen yenmenin mutluluğunu yaşadığını söylüyor şimdi.

Çoğunluk Fayda Görüyor

Doç. Dr. Aytuğ Altundağ da, vestibüler rehabilitasyon (denge eğitimi) ve plaj voleybolu sayesinde Timoçin'in artık herhangi bir kısıtlaması veya şikayeti kalmadığını belirterek ''Vertigo iç kulak kristallerinin yer değiştirmesinden denge sinirinin iltihabına ve yaşlılığa dek bir çok nedenle oluşabiliyor. Tedavisinde plaj voleybolu ile denge eğitimi yapmak çok önemli katkı sağlar. Rehabilitasyonun etkinliği konusunda dünyada birçok araştırmalar yapılmış ve farklı farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bizim yaptığımız araştırma sonucunda ise vestibüler rehabilitasyon yaptığımız hastaların yüzde 76.3'ü çok iyi, yüzde 6.9'u kısmen fayda görürken, yüzde 16.8'i ise hiç fayda görmedi. Şu da bir gerçektir ki her geçen gün vestibüler rehabilitasyonun popülerliği artmaktadır'' diyor. 

 

Vertigoya İnat Çifte Şampiyonluk

Üstelik kendisine şifa getiren hobisi sayesinde bir de şampiyonluğa imza atmış Ferhan Timoçin, takım arkadaşı ve doktoru Doç. Dr. Aytuğ Altundağ ile. Acıbadem Mobil yöneticilerinden Ferhan Timoçin ve Acıbadem Taksim Hasanesi Kulak, Burun, Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Aytuğ Altundağ daha önce Türkiye'de düzenlenen, 'şirketler arası oyunlar' olarak adlandırılan Corporate Games Yaz Oyunlarında Plaj Voleybolu'nda ekipçe Acıbadem'i temsil etmişler ve Türkiye şampiyonu olmuşlar. Romanya'ya da geçtiğimiz günlerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun ''Vertigo Tedavisinde Sporun Önemi'' başlığıyla başlatılan farkındalık projesi kapsamında gitmişler ve Köstence şehrinde düzenlenen Corporate Games Yaz Oyunları'nda bir kez daha ekip olarak şampiyonluğa imza atmışlar.

 

D Vitamini Takviyesi de Sağlıyor

Doç. Dr. Aytuğ Altundağ plaj voleybolunun denge sistemini güçlendiren bir spor olduğunu, bu sayede birçok hastanın vertigo ve denge sorunundan kurtulabildiğini belirtirken ''Vertigonun bazı çeşitlerinde ise cerrahi operasyon gerekebilir'' diyor. Plaj voleybolunun topla yapılan her spor gibi el göz koordinasyonunu artıran, kum üzerinde yani engebeli alanda yapıldığı için 'pozisyon duyusu' ya da 'kas duyusu'nu geliştiren bir spor olduğunu söyleyen Doç. Dr. Aytuğ Altundağ, D vitamini takviyesinin de vertigo üzerindeki önemini şöyle anlatıyor: ''Türkiye'de yoğun bir D vitamini eksikliği var ve vertigosu olan kişilerde de D vitamini eksikliği sık görülmekte. Ağır D vitamini eksikliğinin de vertigoyu tetikleyen bir durum olması nedeniyle; güneş altında yapılan plaj voleybolunun D vitamini açısından iyi gelmesi, vertigoda plaj voleybolunu avantajlı bir spor yapıyor.''

Haber Merkezi

 


Editör: Haber Merkezi