ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, yıllık bazda yüzde 12.98 artış ile son 14 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının yaşandığını kaydetti.

ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Kasım ayı tüketici enflasyonunun (TÜFE) yüzde 1.49 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirten Ali Çandır, yıllık bazda yüzde 12.98 artış ile son 14 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının yaşandığını kaydetti. Çandır, "Rakamlardan anlaşılacağı üzere ülkemiz geçtiğimiz yıla kıyasla aylık bazda yaklaşık 3 kat, yıllık bazda ise yaklaşık 2 kat daha zor bir dönem geçirmiştir" dedi.

 

ÜFE TÜKETİCİYE HENÜZ YANSIMADI

ATB Başkanı Ali Çandır, üretici enflasyonunda (Yİ-ÜFE) bir önceki aya göre yüzde 2.02'lik, yıllıkta ise 17.30 artış gerçekleştiğini belirtti. Üretici enflasyonu üzerindeki baskının henüz tüketici enflasyonuna tam olarak yansımadığını ifade eden Başkan Çandır, "Enflasyon, ÜFE'nin itici gücüyle önümüzdeki dönemde tüketici zorlamaya devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

 

SORUMLU GIDA DEĞİL

Mevsimsel etkilerden arındırılmış çekirdek enflasyonda aylık yüzde 1.07, yıllık yüzde 12.08 oranında artış görüldüğünü belirten Ali Çandır, çekirdek enflasyonda görülen bu artışın nedenini gıdada aramanın doğru olmadığını söyledi. Çandır, "Gıdada yaşanan artışlar tamamen mevsimsel dönem etkisinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle enflasyonu düşürmede odaklanılması gereken noktalar gıda dışı kalemlerdir. Nitekim işlenmemiş gıda fiyatlarının son 6 yıllık seyri incelendiğinde, yalnızca 2015 ve 2017 yıllarında enflasyonu yükseltici etkiye sahip olduğu, dört yılda ise düşürücü etki yarattığı görülmektedir" diye konuştu.

 

 

"BU RAKAMLARLA ENFLASYON HEDEFİ TUTMAZ"

ATB Başkanı Ali Çandır, rakamlara bakıldığında orta vadeli programda yer alan enflasyon hedeflerinin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyledi. Çandır, "Yüzde 9.5 oranındaki yıl sonu ve yüzde 5 oranındaki 2020 yılı sonu öngörülerinin gerçekleşmesinde gıda grubu dışındaki kalemlerde alınacak tedbirler, enflasyonun tek hanede tutulmasındaki önemini artırmıştır" dedi.

 

 

EN YÜKSEK 17. BÖLGEYİZ

Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz'in enflasyon rakamlarını da değerlendiren Çandır, "Bölgemiz enflasyonu geçen aya göre yüzde 1.63 artış göstermiş ve ülke ortalamasıyla paralellik göstererek yıllık yüzde 12.98 olarak ilan edilmiştir" dedi. Ali Çandır, bölgede tüm ana harcama gruplarında artış görüldüğünü belirterek, yüzde 2.88 artış gösteren gıda ve alkolsüz içecekler grubunu, 2.79 ile giyim ve ayakkabı grubunun izlediğini belirtti. Çandır, Batı Akdeniz'in 26 bölge içinde en yüksek enflasyona sahip 17. bölge olduğuna dikkat çekti. DHA

Editör: Haber Merkezi