Can; ''Eğitim sisteminde ani bir değişim olmayacağı aşikar ama yapılması planlanan değişikliklerin gelecekte oluşacak eğitim sistemine katkısının büyük olacağını düşünüyorum.''

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk tarafından açıklanan 2023 eğitim vizyonu ile ilgili olarak Özel Yedisu Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Kurucularından Mehmet Can konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı; ''Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un göreve geldiği andan itibaren eğitim camiasının merakla beklediği açıklama geldi. Eğitim sisteminde ani bir değişim olmayacağı aşikar ama yapılması planlanan değişikliklerin gelecekte oluşacak eğitim sistemine katkısının büyük olacağını düşünüyorum. Ani bir değişikliğin yapılmaması daha sağlam temelleri olan bir eğitim sistemi kurulmasına olanak sağlayacaktır. Zaman içerisinde yapılacak olan değişikliklerin öğretmen ve öğrenci açısından dinamik bir süreci başlatacağını, bu süreçte öğrencilerin daha aktif olacağını öğretmenlerin ise meslek alanlarında yeterlilik ve donanım açısından daha etkin olacağını düşünüyorum. Oluşturulacak olan Öğrenme Analitiği Platformu ile eğitim sektörüne ait verilerin daha sağlıklı bir şekilde gözler önüne serileceğini gösteriyor.   Öğrencilerin bilgi, beceri ve yeteneklerinin tek bir sınavla ölçülemeyeceğini gösteren bir planlamanın yapılıyor olması okullarda sınava olan önemin azalması ve sınavla alan okulların azaltılması fikrinin öğrenciler üzerinde sınav kaygısını azaltacağını ve başarı oranını yükseltebileceği ile ilgili umut vermektedir. Bir çok alanda farklı meslek lisesi türlerinin açılacak olması, farklı alanlara ilgisi ve becerisi olan öğrencilerin yeteneklerini ön plana çıkarmada etkili olacaktır. Beceri ağırlıklı olan bu sistem teoriyi değil uygulamayı ön plana çıkardığı için yaparak öğrenen öğrencilerde bilgiler daha kalıcı olacak ve gelecekte yapacak oldukları meslekte daha yetkin bireyler yetişecektir. Mesleki eğitimde alan derslerinin 9. sınıftan itibaren alınmaya başlaması öğrencilerin alacakları mesleki eğitime daha çabuk alışmalarını sağlayacak mesleki ve teknik Anadolu liselerinden üniversitelerin ön lisans bölümlerine direk geçişin önünün açılması daha nitelikli personelin oluşmasını sağlayacaktır.

Mesleki ve teknik eğitimde mükemmeliyet merkezlerinin kurulması için çalışma başlatıldı. Üç yılda tamamlanması planlanan proje kapsamında, mesleki ve teknik eğitim verilen en güçlü alanlarda 10 mükemmeliyet merkezi kurulacak, ekipman ve eğitim desteği sağlanacak. Projenin tamamlanması için ayrıca hibe yoluyla ilave 10 mükemmeliyet merkezinin daha aktif hale getirilmesi planlanıyor. Dolayısıyla proje tamamlandığında mesleki ve teknik eğitim alanında 20 mükemmeliyet merkezi kurulmuş ve aktif hale getirilmiş olacak. Bu mükemmeliyet merkezlerinde öğrencilerin eğitimlerinde uygulamaya ağırlık verilecek, sektörün talep ettiği becerileri eğitim sürecinde kazanmaları sağlanacak.

MEB, bu mükemmeliyet merkezlerini, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerinde ve yurtdışından gelecek eğiticilerin eğitimi için kullanacak.

 

Mesleki ve Teknik Eğitim Tanıtılacak ve Farkındalık Artırılacak

Proje kapsamında, mesleki eğitimin tanıtılması da sağlanacak. Bu kapsamda öğrenci, öğretmen ve velilere mesleki rehberlik verilecek. Seçilen 25 ilde sanayi merkezleri ve üretim yerlerine teknik geziler yapılacak, mesleki ve teknik eğitim hakkında farkındalığın artırılmasına yönelik forum, konferans, toplantı, bilgilendirme günleri düzenlenecek. Mesleki ve teknik ortaöğretimin tanıtımına yönelik medya ve iletişim araçları geliştirilecek. Mesleki ve teknik ortaöğretim okulları arasında bilgi ve beceri yarışmaları ve sergiler düzenlenecek. Ayrıca eğitim-sektör istişare toplantıları da yapılacak. Böylece önemli bir iş gücü ihtiyacını karşılayan meslek liseleriyle ilgili velilerde oluşan yanlış kanılar tamamen ortadan kalkacaktır.''

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi