ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde, Antalya iş dünyasının önemli isimleriyle Almanya'nın Hannover ve Berlin kentlerine düzenlenen iş gezisinde, Volkswagen, Continental, TUI gibi dünyaca ünlü markalara sahip Hannover ve bağlı olduğu Aşağı Saksonya eyaletiyle önemli işbirliği adımları atıldı.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) işbirliğinde düzenlenen iş gezisinin Hannover'daki bölümüne, ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ATSO Yönetim Kurulu'ndan Cahit Şahin, BAKA Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, Antalya Serbest Bölge İşadamları Derneği Başkanı Emre Şandan, AGT Ağaç Sanayi'den Mustafa Hulusi Söylemez, SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Fevzi Çalışkan, DE-HA Turizm'den Cengiz Akar, Emo Optik'ten Osman Önal, Wagner Kablo'dan Hilmi Ünsal gibi isimler katıldı.

Almanya Sosyal Demokratlar Partisi eski milletvekili ve Rusya fahri konsolosu Heino Wiese ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Almanya danışmanı ve eski milletvekili Mustafa Erkan'ın ev sahipliğinde ilk iş görüşmesi, Avrupa'nın en büyük fuar merkezi Deutsche Messe'nin Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenarz ile Antalya'da ortak fuar projesi üzerine yapıldı. Ardından heyet, Hannover96 futbol takımının stadyumunu gezdi. Hannover96'nın Antalya'da kamp yapması konusunun da ele alındığı ziyaretin ardından Ekonomik İşbirliği Kurulu ziyaret edildi.

Antalyalı heyet Hannover Havalimanı'nda Aşağı Saksonya Eyaleti Valisi Hauke Jagau, Hannover Ticaret ve Sanayi Odası Genel Müdürü Dr. Horst Schrage, Gıda, Tarım ve Tüketici Hakları Bakanlığı Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Daire Başkanı Prof. Dr. Ludwing Theusen, TUI Otel ve Tatil Köylerinden Sorumlu Müdür Thomas Pietzka, Hannover Havalimanı Daire Başkanı Erik Silver ve Alman işadamlarının da katıldığı bir toplantı gerçekleşti.

ATSO tarafından hazırlanan Antalya tarım, turizm ve sanayisinin anlatıldığı sinevizyon gösterisi sunuldu. ATSO Başkanı Davut Çetin, Almanya'ya düzenlenen işbirliği gezisinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Valisi Münir Karaloğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bilgisi ve destekleriyle gerçekleştiğini kaydetti. Hem tarım, hem turizm hem de sanayinin önemli aktörleriyle birlikte iki ülke ve Hannover-Antalya arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin hedeflendiğine değinen ATSO Başkanı, Türkiye'de ve Antalya'daki yatırım imkanları ve avantajlarını anlattı. Türkiye'nin genç nüfusuna dikkati çeken Çetin, Almanya turizminde üçüncü nesille ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldığını ve bu alanda yeni girişimler olduğunu dile getirdi. Gençlerin mesleki eğitimleri konusunda işbirliğinden dijitalleşmeyle ilgili sanayi 4.0, turizm 4.0, kent 4.0, ticaret 4.0 ve tarım 4.0 konularında tüm aktörlerin ATSO öncülüğündeki çalışmalarını anlatarak, bu konularda ortak işbirlikleri yapılabileceğini kaydeden Çetin, ''Antalya potansiyeli çok yüksek bir il. Ortak çalışmalar yapabileceğimiz çok alan var" dedi.

Hannover'ın Volkswagen, Continental, TUI gibi dünyaca ünlü markalara sahip olduğunu belirten Aşağı Saksonya Eyaleti Valisi Hauke Jagau, Eyalet Ekonomi Bakanı ile üç kez Türkiye ziyareti yaptıklarını, ancak Antalya'ya gelmediklerini, kısa süre içerisinde Antalya ziyareti yapmak istediklerini söyledi. İki tarafın hayal gücü, yaratıcılığıyla işbirliğinin geliştirilebileceğini belirten Jagau, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin ise eski potansiyeline döneceği, hatta çok daha genişleyeceğine emin olduğunu kaydetti.

 

Toplantıda Vali Jagau, Türk misafirperverliğinden de övgüyle bahsetti. Hiçbir yerde Türk misafirperverliğini görmediğini dile getiren Jagau, Türkiye-Almanya ilişkilerinin normalleşmesini çok önemli bulduğuna işaret etti. Almanya'da çocuklarının Türk çocuklarıyla birlikte eğitim gördüğünü dile getiren Jagau, ''Akrabalık ilişkilerimiz de oldu. Türk halkıyla çok yoğun ilişkiler var. Türkiye bizim açımızdan Ortadoğu ve Asya'ya da açılan çok önemli bir köprü. Dolayısıyla iki ülke arasındaki normalleşme ve güven çok önemli. Bazı konularda güvensizlik olsa da halklar arasında işbirliğimiz çok güçlü" dedi.

Toplantıda hem Türk hem de Alman temsilciler ve iş dünyasından isimler kendi sektörleri ve Antalya ile ilgili bilgilendirmelerde de bulundu. DHA

 

Editör: Haber Merkezi