ANTALYA Eğitim Araştırma Hastanesi'nde diyabetin zararları ve tedavi yöntemiyle ilgili konferans verildi. Çocuklarda meydana gelen diyabete dikkat çekmek amacıyla konferans sonunda şekersiz imal edilen yaş pasta çocuklar eşliğinde kesildi.

Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Konferans Salonu'nda etkinlik düzenlendi. Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Akdağ, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Doğa Türkkahraman ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta, tip 1 ve tip 2 diyabete dikkat çekildi.

Doç. Dr. Doğa Türkkahraman, yaptığı sunumda diyabetin önemine dikkati çekti, tedavi şekillerini anlattı. Diyabetin çok hızlı şekilde yayıldığını ifade eden Dr. Türkkahraman, veba gibi hızlı bir şekilde yayıldığı için 'Çağın vebası' olarak nitelendirildiğini söyledi. 2-3 aylık bebeklerde dahi tip 1 diyabet nedeniyle insülin kullanmak zorunda kaldıklarını ifade eden Dr. Türkkahraman, ''Bazen hastalar insülin kullanmak istemiyor. Bu ilacın alkol ve sigara gibi bağımlılık yaptığını söylüyorlar ama bu durum tamamen yanlış. Biz onlara insüline bağımlı olduklarını, kullanmazlarsa öleceklerini anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Yıllık ortalama bin yeni hastanın diyabet listesine eklendiğini aktaran Doç. Dr. Doğa Türkkahraman, ''Çocuklarda tip 1 diyabetin görülme sıklığı ülkeler arasında farklılık gösteriyor. Çin'de çok az görülürken Kuzey Avrupa ülkelerinde 40 kat daha fazla. Tamamen genetik yatkınlıkla alakalı. Türkiye'de ­yıllık 100 bin vakada 5-10 vaka olarak bildirilmiş. Türkiye'de 14 milyon çocuk olduğunu düşünürsek yılda ortalama bin hasta oluyor. Türkiye'de şu anda ortalama 22 bin tip 1 hastası var" dedi.

Doç. Dr. Doğa Türkkahraman, tip 2 diyabetle ilgili yetişkinlere de uyarı yaparak doğru beslenme ve egzersizin önemli olduğunu söyledi.

Sunumun ardından çocuklardaki diyabete dikkat çekmek amacıyla şekersiz imal edilen yaş pasta çocuklarla birlikte kesildi. DHA

 

 

Editör: Haber Merkezi