Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın acıkması ile gündeme gelen ve çok değerli bir sanayi ham maddesi olan kenevir için izin verilen 19 ile Antalya da var. Yetkililer sanayi kenevirinin Serik'te de ekilebileceğini belirttiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kenevir ithal edildiğine dikkat çekerek, üretime geçileceğini söylemesi ile sonrasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, aralarında Antalya'nın da bulunduğu 19 ilde kenevir üretimine izin verdiklerini, arz ve talebe göre lokasyonları büyüteceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada kenevir ile ilgili olarak şunları belirtmişti; ''Son zamanlar bu plastik poşetler vb. birçok ürünlerle ilgili olarak bir savaş başlattık. Bunun 500 yıl, 750-1000 yıl bunu toprak eritemiyor. Savaşımızı kararlı bir şekilde başlattık. Anacağım evde file dokurdu. File ile alışveriş yapar gelirdik. Bunun toprakla bir dostluğu var. O zamanlar bunlar kenevirden yapılırdı. Ülkemizde keneviri yok ettik. Kenevirden atlet, fanila dokunurdu. Çünkü teri emmesi çok farklı. Bize dost görünen düşmanlar ülkemden kenevir üretimini aldı. Biz keneviri ithal ediyoruz. Kenevire dayalı yapılması gereken şeyler varsa ithal ürünlerle yapılıyor. Gıda Tarım Bakanlığı bu konuda çalışmalara başlıyor. Birilerinin bu işi başlatması lazımdı. Şu anda biz de bunun çalışmasını yapıyoruz.''

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kenevir üretimine ilişkin açıklamalarına değinen Pakdemirli, 19 ilde kenevir üretimine izin verdiklerini, arz ve talebe göre lokasyonları büyüteceklerini söyledi. Pakdemirli, kenevirin çok değerli bir sanayi ham maddesi olduğuna işaret ederek, bu konuda Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle bir araştırma projesinin yürütüldüğünü anlattı. Bakan Pakdemirli, "Önümüzdeki dönemde, ekolojik olarak kenevir üretiminin yapılacağı yeni yerlere izin vereceğiz. Bu konuda arkadaşlar çalışıyor. Araştırma projemizin çıktılarını da hem üreticilerimiz hem sektörle paylaşacağız." dedi.

 

KENEVİR NEDİR?

Kenevir, üretilebildiği gibi yabani olarak da yetişebilir. Kenevirin boyu 1-3 metreye kadar ulaşabilir. 1-2 yıl içinde dikey olarak yükselen kenevir tüylüdür ve yarıdan sonra çatallaşır. Kenevir koyu yeşil renklidir ve uzun saplıdır. Yaprakları karşılıklı olarak çıkar. Çiçekleri ayrı ayrı bitkilerin tepesinde veya dalların tepesinde bulunur. Kenevirin tohumları 3-6mm uzunluğunda grimsi esmer, siyahımsı esmer, yeşilimsi esmer renklerde olur. Kenevir tohumları çok ince kabukludur.

Kenevir, Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir. Saplarında bulunan lifler iplik, dokuma ve kumaş yapımında, hamurlu kısmı ise kâğıt yapımında kullanılan kenevir, insanlık tarihinin en eski bitkisel hammadde kaynaklarından biri olarak biliniyor. Kenevirin yaprakları ise ilaç ve kozmetik sektöründe değerlendiriliyor. Kenevirin yaprakları ve liflerinin yanı sıra tohumları da değerlendiriliyor. Kenevir tohumları, oldukça yağlı olması açısından yakıt ve oldukça besleyici olması açısından da gıda olarak kullanılmaktadır. Selüloz açısından çok zengin bir odunsu bitki olan kenevirin, lifleri ise petrol yan sanayi ürünü olan sentetik lifler dünya çapında yaygınlaşmadan önce bütün dünyada lif kaynağı olarak kullanılmıştır.

 

KENEVİR NERELERDE YETİŞİR?

 

Kenevir yukarıda da bahsedildiği gibi, yabani olarak da yetişebilir. Ancak kenevirin ana vatanı Hindistandır. Kenevir, Türkiye'de de her bölgede yetiştirilebilir. Türkiye'nin coğrafi koşulları kenevir üretimi için oldukça uygundur. Ancak, kenevir için en uygun koşullar; Kastamonu, Samsun, Kocaeli, Adana, Amasya, Kayseri, Sivas, İzmir ve Kütahya yörelerindedir.

 

KENEVİRİN FAYDALARI NELER?

Öncelikli olarak kenevirin romatizma ağrılarına birebir geldiği hemen hemen herkes tarafından bilinir. Uyuşturucu yapımında kullanılmayan erkek kenevirin birçok faydası daha vardır. İşte o faydalarından bazıları; İpliği antibakteriyeldir. İpliğinden yapılan kumaşlar medikal sanayi dahil yüzlerce yerde kullanılabilinir. Kenevir elyafı inşaatlarda izolasyon malzemesi olarak kullanılır. Kenevirden suntadan sağlam tahta (fibreboard) yapılır. Kenevirden yapılmış doğal çimentodan su karıştılıp kalıplara dökülerek inşaat tuğlası yapılır. Tuğladan, betondan daha hafiftir ve daha sağlamdır. 600 yıl dayanıklıdır. Ses geçirmez mataryeldir. Keneviri izolasyon maddesi olarak kullandığınızda yakıt tüketimini azaltırsınız. Ateşe dayanıklıdır. Bu materyalden yapılan evler yalnız sağlıklı değil daha güvenlidir. Bataklık kurutmada çok etkilidir. Radyasyon temizleyicidir. Bir dönümlük kenevir, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir. Derine inen kökleri toprağın havalandırılmasını sağlar. Bir ağacın beş katı daha fazla çevreye oksijen yayar.

Haber: Osman Türkçe


Editör: Haber Merkezi