Serik'te örtü altı ve tarla üretimi olarak toplam 1.278.711 ton sebze üretimi var. Böylesine büyük miktarlarda üretim yapan bizce Serik sebzenin markası, başkenti, borsası ve de merkezi olmalı.

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'nın (TUİK) 2017 verilerine göre Serik'te örtü altı 491.202 ton tarla üretimi 787.509 ton olmak üzere toplam 1.278.711 ton sebze üretimi var. Çok büyük bir üretim kapasitesine sahip olan Serik bu üretim miktarı ile sebze borsasının kalbi olarak iç ve dış pazarda söz sahibi olmalı. Bugün Serik'te Serikli çiftçiler ile birlikte üretim yapan sera ve tarla sahibi ulusal ve uluslararası şirketler de var.

Serik ürettiği sebze ürünleri ile bugün, turizm sektörünü, iç pazarı ve dış pazarı beseleyen en önemli aktörlerden birisi konumunda. Yıllık üretilen toplam rakamlar da bunu gösteriyor sebze türüne göre sınıflandırılan rakamlar da bunu gösteriyor. Örneğin 2017 verelerine göre Serik'te örtü altında en fazla üretilen ürün yaklaşık 300 bin ton ile domates olmuş. Tabii üretim bununla sınırlı kalmamış yine 2017 rakamlarına göre tarla üretimi domates miktarı 300 Bin ton olmuş. Toplam üretime baktığımız zaman ise 2017'de örtü altı ve tarlada üretilen domates miktarı yaklaşık 600 Bin ton olmuş. Ancak bu kadar yüksek miktarda domates üreten bir ilçe olmasına rağmen Serik'in adı domates ile markalaşamamış. İncelediğiniz zaman Antalya'nın başka ilçesi kendi ismini domates ile özdeşleştirerek marka oluşturmuş.

Yine biber üretiminde toplamda 120-10 bin tonlara ulaşan bir üretim var Serik'te. İlginç bir örnek te 2017 rakamlarına göre 250 bin tonları aşan karpuz üretimi var Serik'te. Yine tek başına 25 bin tonlara yaklaşan karnabahar üretimi, 70 bin ton hıyar üretimi, 45 bin tonu aşan patlıcan üretimi de göze çarpan örnekler olarak karşımıza çıkıyor.

İşte sebze sektöründe bu kadar güçlü bir üretime sahip olan Serik'te bu üretimleri başka il ve ilçelerin yaptığı gibi marka haline getirebilmek önem kazanıyor. Biz başlıkta ad dediğimiz gibi Serik adına bir iddiayı ortaya koyarak, 'Sebzenin Başkenti Serik Olmalı' dedik. Şimdi sıra Serik kamuoyunda, Serik'i yönetenlerde,  sivil toplum kuruluşlarında, siyasi partilerde en önemlilerinden birsi de Serik Belediye Başkan adaylarında.

Haber: Osman Türkçe

 

 

Editör: Haber Merkezi