Serik'te yaşanan dolu ve fırtına afeti sonrası perişan olan yüzlerce çiftçi devletin şefkat elini ve yardımını bekliyor.

 Serik'te etkili olan dolu ve fırtınada yaklaşık bin dönümlük seralık alanda hasar meydana gelmişti. Bu büyük afet sonrasında meydana gelen zararı gözyaşları ile izleyen yüzlerce Serikli vatandaşlarımız yaralarını sarmak için devletin şefkat elini ve yardımını bekliyor. Antalya'nın Kumluca ve çevresinde yaşanan afet sonrasında geçtiğimiz hafta sonunda yaşanan doğal afet Serik'in 25 mahallesinde etkili olmuş 6-7 bin dönüm alan zarar görmüştü.

Afet sonrasında özellikle 'cam' sera sahipleri büyük yara aldı. Seralarındaki bütün camlar kırılarak seranın içine indiğinin belirten çiftçiler bunları toplayıp temizlemenin neredeyse bir ayda ancak mümkün olacağını söylüyorlar. Yine bir diğer sorun tamir için cam bulamama sorunu. Bunlardan da daha önemlisi ise çiftçiler daha ürün alamadan afete mazur kaldıkları için perişan durumda kaldılar. Banka krediler, zirai ilaç, gübre vb. gibi borçları, şu anda hemen ertelenerek çözüm bulanması gerek sorunlar.

Bununla birlikte binlerce çiftçinin yüzlerce dönüm seranın yeninde ayağa kaldırılıp gelecek dönme hazırlanması için devlet gerekirse bölgeyi afet bölgesi ilan etmeli beklentisi var. Çünkü bu dönemi kaybettiğini belirten üreticiler gelecek mahsul dönemine hazırlanmaları hem onlar için hem de ülke ekonomisi ve ihracatı için çok önemli.

Ayrıca önemli sorunlardan birisi de TARSİM sigortası olanlara gerek kolaylık bürokrasi ve prosedüre boğulmadan hayata geçirilmesi beklentisi olarak karşımızda duruyor. Sigortası olmayan ve hasar tespiti yapılan yüzlerce üreticiye de devlete gerekli parasal desteği yapmalı ki bu çiftçilerimiz bu yılı ayakta kalarak geçirebilsinler.

Özet olarak vatandaşlar,' Devletin Şefkat Elini' bekliyorlar. Krediler, borçlar, vergiler vb. kalemlerin ertelenmesi. Ortaya çıkan ve tespit edilen zararların karşılanması ve çiftçilerin gelecek dönem hazırlıklarının ve yeniden ayağa kalkmalarının sağlanması temel olarak yapılması gerekenler olarak karşımızda duruyor. 

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi