ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) 1081 esnafla yaptığı ankette 2019 beklentilerinin kötümser çıktığını kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin, ''15 milyon turist ağırlayacak bir ilde karamsarlığa ve ümitsizliğe kesinlikle yer olmaması lazım" dedi. Çetin, İstihdam Seferberliği'nde ise Antalya'nın 150 bin yeni istihdam hedefi koyduğunu açıkladı.

ATSO'nun, Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı ilçelerinde, kent merkezlerinde küçük esnafa yönelik yaptığı anketin sonuçları açıklandı. ATSO Başkanı Davut Çetin, Meclis Başkanı Süleyman Özer ve Başkan Yardımcısı Cihangir Deniz'in katılımıyla Hotel Su'da yapılan toplantıda, 2018 ve 2019 yılı ekonomik derlendirmeleri ve ATSO'nun çalışmaları da anlatıldı.

Ekonomide ciddi küçülme ve dareğalma yaşandığına dikkat çeken Davut Çetin, daha çok ekonomi konuşulması ve üzerine düşülmesi gerektiğini söyledi. Anket sonuçlarına göre bu yıl için çok karamsar olunduğuna dikkat çeken Davut Çetin, ''Bu karamsarlığı üzerimizden hep beraber atmamız gerekiyor. Piyasaya, ekonomik verilere baktığımızda çok da karamsar olmamak mümkün değil gibi görünüyor. Maalesef hepimizin 'Yıl daha kötü olacak' demesi, üyelerimizi de ciddi anlamda etkilemiş gibi görünüyor" dedi.

Antalya ekonomisindeki verilerin Türkiye genelinden biraz daha iyi olduğunu kaydeden Davut Çetin, yavaşlamanın hızlandığını belirterek, ''2018 yılı turizmde rekor yılı oldu. Diğer verilerde de Türkiye ortalamasından daha iyi performans kaydettik. Çalışan sayısı artışı Türkiye'de negatifken, Antalya'da yüzde 5.5 arttı. 2018 yılında turizmde rekor kırmamıza ve Türkiye ortalaması üzerindeki performansa rağmen, son aylarda ekonomideki bozulma Antalya'yı da etkiledi ve moralleri bozdu. Turizmde 2019'da da yeni bir rekor ve 15 milyonun üzerine çıkmayı bekliyoruz ve bununla ilgili çalışmaları yapıyoruz" diye konuştu.

 

1081 ESNAF KATILDI

ATSO'nun her yıl yaptığı anketin bu yıl yüzde 54'ü ATSO, yüzde 46'sı AESOB üyesi 1081 küçük esnafa yönelik yapıldığını söyleyen Çetin, ''Kent merkezinde cadde ticaretinin durumunu, yani küçük esnafın durumunu anlamak için yaptığımız ankette de moral bozukluğu ve karamsarlık görüyoruz. Salı günü küçük bir meclis anketi yaptık, orada da benzer sonuçlar ortaya çıktı. Anketi Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı üç merkez ilçemizde cadde ticareti yoğunluğuna göre yapıyoruz. İşyerlerinin yüzde 61'i Muratpaşa, yüzde 14'ü Konyaaltı, yüzde 25'i Kepez ilçelerinde" dedi.

 

SATIŞ HACMİ DÜŞTÜ

Katılımcı esnafın yüzde 85'inin 1-4 kişi arasında çalışana sahip olduğu belirtilen ankete katılanların yüzde 58.3'ü bir önceki yıla göre 2018'de satış hacmindeki değişimin yüzde 30'dan fazla, yüzde 10.7'si yüzde 20'den fazla, yüzde 7.5'i ise yüzde 10'dan fazla azaldığı yönünde görüş bildirdi. Yaklaşık yüzde 14'ü ise aynı kaldığını kaydetti. Esnafın yüzde 31'inin turizm sektöründen etkilenmediğini belirttiği ankette, yüzde 79.2'si çalışan sayısının 2017 ile aynı kaldığı, yaklaşık yüzde 19'u da düşüş yaşandığını belirtti.

 

ESNAFIN YÜZDE 23'Ü KREDİ KULLANAMAYACAK DURUMDA

Esnafın yüzde 85.2'sinin kiracı olduğu belirlenen ankette, 2018'de bir önceki yıla göre kredi kullanımında yüzde 23.2 oranında kullanamayacak durumda esnaf olduğu belirlendi. Yüzde 22.8'i kullanmazken, yüzde 28'inin arttığı, yüzde 15'inin de aynı kaldığı yanıtı verildi. Katılımcıların yüzde 52.5'i kredi kullanmakta zorlanmadığını, yüzde 47.4'ü ise zorlandığını açıkladı. SGK ödemelerinde de yüzde 55'i sorun yaşadığı, yüzde 45'i yaşamadığı yanıtı verdi.

 

FİYATLAR ENFLASYONUN ÜSTÜNDE

Alacak tahsilatında ise yüzde 40.6 kötü, yüzde 12.1 çok kötü, yüzde 34.4 aynı, yüzde 12.6 iyi yanıtları verdi. Esnafın yüzde 47.4'ü, 2017'ye göre 2018'de fiyatlardaki değişimin enflasyonun üstünde arttığını, yüzde 21'i enflasyon oranında, yüzde 31.5'i de enflasyonun altında olduğunu açıkladı. İşyerlerinin girdi maliyetlerindeki değişim sonucu sorusuna ise esnafın yüzde 85.7'si enflasyonun üstünde, yüzde 12.1'i enflasyon oranında kaldığı yanıtını verdi.

 

ESNAF OLUMSUZ GÖRÜYOR

Anketin 2019 yılına ilişkin beklentiler bölümünde ise yüzde 63.5'i daha olumsuz olacağı, yüzde 20'si aynı kalacağı, yüzde 16 civarında da daha iyi olacağı görüşünü bildirdi. Satışlardan beklentilerde de yüzde 57.4 azalacağı, yüzde 21.8 aynı kalacağı, yüzde 20.7 artacağı yanıtını verdi. Çalışılan iş koluna ilişkin en önemli sorun olarak ise ilk sırada yüzde 27 ile piyasadaki durgunluk ve müşteri yetersizliği çıktı. Sorunlar sırasıyla vergiler, SGK primleri, maliyetler, kira-hava parası maliyetlerinin yüksekliği, finansman, sermaye ve krediye ulaşım şeklinde sıralandı. ATSO Başkanı Çetin, ilk 5 sorunun geçen yılla aynı olduğunu belirterek, ''Geçen seneki sorunlarla bu seneki sorunlar aynen devam ediyor. Kayıtdışılık, tahsilat bile arkaya gitmiş" dedi.

 

EN ÖNEMLİ SORUN İŞSİZLİK

İşyerlerinin destek taleplerinin sıralamasında ise vergiler ve SGK primlerinde indirim, kredi faizlerinin düşürülmesi, kira desteği, krediye ulaşım imkanı, alacak tahsilatını hızlandırıcı tedbirler sıralandı. Katılımcıların yüzde 21.1'i, Türkiye ekonomisinin en önemli sorunu olarak ise işsizliği gösterdi. Ardından ekonomide belirsizlik, faiz oranlarının yüksekliği, siyasi tartışmalar, dış politika sorunları, terör kaynaklı sorunlar, hukuk sistemi, eğitim sistemi, kayıtdışı ekonomi diğer sorunlar olarak sıralandı.

 

KARAMSARLIK VE ÜMİTSİZLİĞE YER OLMAMALI

Türkiye'de ekonominin en çok kur artışından etkilendiğine işaret eden Davut Çetin, anket bilgileri sonrasında karamsarlığa ve ümitsizliğe kapılmamak gerektiğini vurguladı. Türkiye ekonomisinin dövizdeki iniş-çıkışa çok bağlı olmasından dolayı karamsarlık olduğunu kaydeden Çetin, "Hem de hepimiz aynı şeyi konuştuğumuz için birbirimizden etkilenme var. Bütün piyasa şu anda 31.03'ün arkasına kilitlenmiş durumda, dördüncü aydan sonra ne olacak diye? Ekonomideki bu sorunu, üzerindeki baskıyı bir an evvel kaldırmak lazım. Bununla ilgili de mecburen 31 Mart'ı bekleyeceğiz, ekonomiyi yönetenlerin nasıl hareket edeceği, nasıl çözüm bulacağı çok önemli. Ama bu karamsarlığa tabi hiçbirimizin kapılmaması lazım. Bizim vermemiz gereken mesaj iyimser olmak zorunda. 15 milyon turist ağırlayacak bir ilde karamsarlığa ve ümitsizliğe kesinlikle yer olmaması lazım. Hem turizmi çeşitlendirme hem de kent ticaretiyle ilgili bizim neler yapmamız gerektiğini konuşmamız lazım" diye konuştu.

 

İSTİHDAM SEFERBERLİĞİNDE HEDEF 150 BİN

Bu yıl yeniden uygulanan İstihdam Seferberliği'nde Antalya'nın yine üzerine düşen görevi yaparak 150 bin civarında hedef gösterdiğini açıklayan Davut Çetin, şöyle dedi:"Geçen yıl ve önceki sene 150 bin hedef gösterdik. 186 bin istihdam sağladık. Turizm sektörü olmamızdan dolayı bu istihdamı rahat sağlayabiliyoruz. Bu yıl da 150 binin üzerinde yaparız. Geçen yılki işçi sayısının üzerine aldığınız her işçiye ilk üç ay asgari ücret, vergiler dahil tüm ücretini devlet ödüyor. Bu turizm için çok önemli. Çünkü mart-nisan aylarında bütün işçisini alacak ve bir otel, tur operatörü veya seyahat acentesi aldığı her işçinin üç aylık parasını destek olarak alacak. Kalan 9 ayda bütün vergileri ve primlerini devlet ödeyecek. Tam da turizm sektörüne çıkmış bir destek. Antalya'da hala bu destekleri bilmeyen birçok üyemiz var. Bununla ilgili biz de gerekli ilanları yapacağız. İşadamları olarak istihdamdan bize ne diyemeyiz, çünkü sosyal anlamda çok önemli. Gittikçe de Türkiye'nin kanayan yarası haline gelmeye başlıyor ve çok ciddi çalışmalar yapmamız gerekiyor. Devlet de gereken desteği veriyor. Örneğin işadamlarının 100 lira aldığı destek vardı, 500 kişiye kadar olanları, 150 TL'ye çıkardılar. Genç ve kadın istihdama 54 aya kadar destekler var."

 

MERKEZ ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ ATSO'YA GEÇİYOR

TOBB'da imzalanan meslek liseleri protokolu kapsamında Merkez Endüstri Meslek Lisesi'ni devralacaklarını açıklayan Davut Çetin, ''Burada hem Milli Eğitim Müdürlüğü hem de ATSO'nun olduğu bir yönetim kuruluyor. Yani istenilen öğretmenlerle, istenilen müfredatla, istenilen bölümlerle bu endüstri meslek lisesinde bölümler açıp, yönetimi bize geçiyor diyebiliriz. Bunlar proje okullar olacak, 81 ilde 81 okul. Bu proje okullarının birkaç senede ne olacağını göreceğiz. Tahmin ediyorum, bir süre sonra bütün endüstri meslek liseleri odalara devredilecektir. Yıllardır hayalimizdi. Özel bir endüstri meslek lisesi açacağımızı söylemiştik, şu an buna gerek kalmadı. Aranan elemanı yetiştirme anlamında hepimiz beraber çalışacağız" diye konuştu. DHA

 

Editör: Haber Merkezi