ANTALYA Bilim Üniversitesi (ABÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, tıp fakültesi başta olmak üzere pilotluk, psikoloji, radyoloji, yoğun bakım gibi yeni birçok spesifik bölüm açmaya hazırlandıklarını söyledi. Rektör Yüksek, özel bir hastaneyle ortak kurulacak tıp fakültesi için yüz nakli ameliyatlarıyla dünyada ses getiren Prof. Dr. Ömer Özkan'ın transferi için görüştüklerini açıkladı.

ABÜ, 2016 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi'nin rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek'in rektör olarak atanmasının ardından yeni dönemde pilotaj eğitiminden tıp fakültesine, psikolojiden diş hekimliği fakültesine birçok yeni projeyi kısa dönemde hayata geçirmeye hazırlanıyor. İngilizce eğitim diliyle bu alanda Türkiye'nin en iyi üniversitesi de seçilen ABÜ, Döşemealtı'nda 300 dönüm 50 bin metrekare kapalı alan, Mark Antalya'da 5 kat 10 bin metrekare kapalı alan ve Güllük kampüsünde Yabancı Diller Yüksek Okulu olmak üzere üç kampüse sahip.

 

5 FAKÜLTE VE MYO

Hukuk, İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler, Mühendislik, Turizm ve Güzel Sanatlar ve Mimarlık olmak üzere 5 fakültesi bulunan üniversitenin bu fakültelerinde inşaat, makine, endüstri, bilgisayar ve elektrik- elektronik mühendislikleri, ekonomi, işletme, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, turizm ve otel işletmeciliği, gastronomi, mutfak sanatları, mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı gibi bölümler var. Meslek Yüksek Okulu'nda ise aşçılık, adalet, bilgisayar programcılığı ve inşaat teknolojileri bölümleri bulunuyor.

 

500'Ü YABANCI 3 BİN 500 ÖĞRENCİ

ABÜ'nün 500'ü yabancı lisans ve lisansüstü 3 bin 500 öğrenci ve 10'a yakın ülkeden de öğretim üyesine sahip olduğunu belirten Rektör İsmail Yüksek, ''İngilizce eğitim yapıyor olmamız bizim için büyük avantaj. Biz buraya eğitim turizmi olarak bakıyoruz. Bu üniversite Türkiye'nin dünyada tanınmasını sağlayacak, Türkiye'yi eğitimde iyi bir yere getirecek. İngilizce eğitim yapan ve öğrencisinin minimum yüzde 40'ı yabancı öğrenci olan bir üniversite haline getirmeyi planlıyoruz. Avantajımız Antalya çok güzel ve yabancılar tarafından tercih edilen bir şehir. Fiziksel altyapısı, eğitim-öğretim kadrosuyla güçlü bir üniversite. Dolayısıyla öğrencinin iyi yetiştirilmesi için iyi bir yer. Artık ulaşım yönünden de şikayet almıyoruz" dedi.

 

İNGİLİZCE EĞİTİMDE EN İYİ SEÇİLDİ

Geçen yıl İngilizce hazırlık eğitiminde en iyi üniversite seçildiklerini belirten Prof. Dr. İsmail Yüksek, her yıl yapılan üniversite memnuniyet anketinde ise 3 yıl önce C iken, geçen sene B, bu sene de A'ya yükseldiklerini söyledi. Sosyal donatı alanlarının tamamlanmasıyla A Plus'a yükselmeyi hedeflediklerini kaydeden Prof. Dr. Yüksek, ''Bu anket 100'e yakın öğrenciye hiç kimsenin haberi olmadan ulaşılıp alınan cevaplar. Öğrenci bir kere okulu seviyor, derslerine devam ediyor. Türkiye'de sayılı vakıf üniversitesinden, öğrenci öğrenciliğini biliyor, dersini dinliyor, sınavlara giriyor ve eğitimden mutlu. Öğrencilerin bitirme projesini, proje yapma kültürüne alışması, projesinin kabul edilmesi çok büyük bir güven kaynağı oluşturduğu için TÜBİTAK'tan destek alarak yapmasına yönelik çalışma başlattık" diye konuştu.

 

İŞ GARANTİLİ ÜNİVERSİTE

Üniversiteden mezun birçok öğrenciye iş garantisi sunduklarını da anlatan Prof. Dr. Yüksek, ''Turizm fakültesindeki bütün öğrencilerimiz mezun olmaları durumunda kendi mütevelli heyeti başkanı olduğu Rixos gruplarının otellerinde işe koyma imkanımız var. Yani iş garantili. Ekonomi, işletme ve mühendislikte de bunu sağlayabiliriz. Çünkü inşat şirketi de var. Dünyanın en çok iş yapan inşaat yapan şirketi ve başkanın da bu konuda talimatı var. Yani başarılı olan öğrencilerin hepsini getirin, onlar istedikten sonra biz onları istihdam ederiz. Sadece o da değil, Antalya'da 500'ün üzerinde otel var ve bunların tamamında kaliteli, yetişmiş insana ihtiyaç var. Turizm, gastronomi, ekonomi, işletme, mühendislik ve hukuk alanında her öğrenci aslında mezun olduktan sonra Antalya'da iş bulup, yaşama imkanına sahip" dedi.

 

OSB'DEKİ FİRMALARA MENTÖRLÜK

Üniversite olarak komşu oldukları Organize Sanayi Bölgesi'yle iyi bir ilişki içinde olduklarını belirten Prof. Dr. Yüksek, Teknoloji Transfer Ofisi ile tüm projeler, yayınlar, sosyal sorumluluk projelerinin şehirle ne kadar entegre olduğuna yönelik bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Prof. Dr. Yüksek, ''Teknoloji Transfer Ofisi, OSB'deki bütün firmaların projeleri var mı, devletten destek alıyorlar mı, ar-ge merkezleri var mı, ar-ge mühendisi çalıştırıyorlar mı gibi bir fizibilite çalışması çıkardık. Birçok firmaya şu anda mentörlük yapıyoruz. Projenizi Teknopark, TÜBİTAK, Avrupa Birliği, KOSGEB'e sunalım. Bizim öğrenci ve hocalarımız da bu projenin içinde çalışsın ve teorinin yanında pratik bilgiye de sahip olsunlar" diye konuştu.

 

OSB'YLE DUVARLAR YIKILIYOR, ORTAK TEKNOPARK KURULUYOR

Bu işbirliğinin ortak bir Teknopark fikri oluşturduğunu da söyleyen Prof. Dr. Yüksek, ''Hatta bir müddet sonra biz duvarlarımızı yıkalım, konsept olarak da duvarları yıkıp birleşeceğiz sloganıyla hareket ediyoruz. Şu an projeleri çiziliyor. Akdeniz Üniversitesi ve ATSO'nun da ortak olduğu bir Teknopark kurulumu izni çıktı, sadece binası yapılıp hizmete geçecek. Orada iyi bir sinerji oluşturacağız ve bizim çocuklarımız ve hocalarımızın şirket kurup teorik bilgi yanı sıra ürün üretecek ve markaya dönüştürüp pazara sunacak şekilde bir çalışma içindeyiz. İnovasyon atölyesi de kuracağız ve iki kere masraf etmemek için bu konudaki yatırımlarla işbirliği de yapacağız" dedi.

 

EDUCATION ANTALYA, ÜNİVERSİTELER TEK ÇATI ALTINDA

En önemli çalışmalardan birinin de şehirle ilgili Education Antalya konsepti olduğunu anlatan Prof. Dr. Yüksek, ''Buradaki amacımız, biz Antalya Bilim Üniversitesi'ni pazarlamayalım, Antalya'da eğitimi pazarlayalım. Yani Antalya'nın 5 üniversitesi biz birbirimize rakip değiliz. Çünkü Antalya'nın öğrenci sayısı kapasitesinin 10'da 1'i kadar. Akdeniz Üniversitesi tamam çok büyük ama Antalya'da 10 tane üniversite 20'şer bin öğrenciden 200 bin öğrenciye rahatlıkla ulaşılabilir. Biz bu konseptle bundan sonra yurtdışı ve yurtiçi fuarlarda her üniversite kendi standını açmayacak. Antalya'da eğitim diye stant açacağız. Ama her üniversitenin bir masası olacak ve o masalarda şahsi olarak üniversiteler kendilerini tanıtacak. Markamız Antalya ve Antalya'da eğitimi birlikte satalım diye düşünüyoruz" diye konuştu.

 

5 BİN YABANCI ÖĞRENCİ HEDEFİ

Yabancı öğrencilerin en çok uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi bölümlerini tercih ettiğini dile getiren Prof. Dr. Yüksek, ''Öğrenci deyince zaten zengin de olsa öğrenci. Bir öğrencinin minimum yıllık gideri 10 bin dolar, yani Antalya'da okuma imkanına sahip. Birçok öğrenci zaten yazın çalışıyor. Hizmet sektöründe kalifiye eleman sıkıntısı var. Almanca, İngilizce bilen. Bu çocukların tamamı en az iki dil biliyor, kendi ülkesinin dilini ve İngilizce biliyor ve üçüncü dil olarak da Türkçe öğreniyorlar. Dolayısıyla aileleri ziyarete, diploma törenine geliyor. Bu ilk etapta 500 kişi için çok büyük bir meblağ olmaz ama 5 bin yabancı öğrenci şehre ciddi bir ekonomi yaratacaktır" dedi.

 

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ İLE AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ

Üniversiteyi büyütme çalışmaları hakkında bilgi veren Prof. Dr. İsmail Yüksek, eğitimde turizm eğitiminin yanı sıra sağlık turizmiyle ilgili önemli projeleri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yüksek, ''Farkındalık oluşturmak için Diş Hekimliği Fakültesi ile başlamak istedik. Mark Antalya'da ağız ve diş sağlığı tedavi merkezi kurduk. Bu merkezle beraber Diş Hekimliği Fakültesi müracaatımız şu anda YÖK'te. Nisan ayında öğrenci alabilecek pozisyona geleceğiz" diye konuştu.

 

PİLOT YETİŞTİRİLECEK

ABÜ olarak pilotaj eğitimine de başlayacaklarını açıklayan Prof. Dr. Yüksek, ''Antalya pilotaj eğitimi için çok özel bir yer. Çünkü yılın büyük bölümünde hava açık, eğitim için ideal ve bizim yakınımızda Karain Havaalanı var. Türk Hava Kurumu'yla görüşmelerimizi sürdürüyoruz, ortak kullanım ve orayı daha da zenginleştirip kullanışlı hale getirdikten sonra pilotaj eğitimleri vereceğiz. Bir firmayla havacılıkla ilgili sivil havacılıktan tüm izinleri aldık. Laboratuvar ve simülatörlerimizi kurduk. Onlar gelip baktılar ve bizim pilotaj eğitimi yapabileceğimize karar verdiler. Hocalarımızı da aldık ve bu yıl pilotaj bölümümüzü açmayı hedefliyoruz. Sadece THY'nin 2 bin pilota ihtiyacı var 5 yıllık süre içerisinde. Bunun yanısıra özel ve uluslararası havayollarının da ciddi bir pilot açığı var" dedi.

 

EN ÇOK SORULAN BÖLÜM PSİKOLOJİ

ABÜ'nün yeni açılacak bölümleri arasında Psikoloji bölümü de bulunuyor. Bu bölümün Türkiye'de çok tutulan, öğrencinin de çok tercih ettiği bölüm olduğuna işaret eden Prof. Dr. İsmail Yüksek, ''Bize tüm fuarlarda, hele de bu bölgede en çok sorulan soru, psikoloji eğitiminiz var mı? Biz psikoloji bölümüyle ilgili de müracaatlarımızı yaptık. Eğer bir sıkıntı olmazsa bu sene o bölüme de öğrenci alacağız. Psikoloji bölümü İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi'nin içinde olacak" diye konuştu.

 

ÖZEL BİR HASTENEYLE ORTAK TIP FAKÜLTESİ

Tıp fakültesi kurmayla ilgili baştan beri bir çalışma yaptıklarını kaydeden Prof. Dr. Yüksek, çok ciddi bir bütçe gerektirdiğine işaret ederek, ''Tüm cihazlarıyla metrekaresi en az 2 bin 500 Euro'ya mal olduğu tespit edilmiş ve minimum 40 bin metrekare bir bina yapacaksınız. 100 milyon Euro gibi bir para gerektiriyor. Antalya'da birkaç kurumla ciddi manada görüşüyoruz. 200 odalı hastanesi olan, YÖK'ün istediği şartları sağlayan biriyle anlaşmak üzereyiz. Anlaşırsak organ nakli, estetik, kanserde çok iyi ses getirecek ve alternatif tıpta da söz sahibi olan iyi bir tıp fakültesi kurmak istiyoruz" dedi.

 

ÖMER ÖZKAN'LA TRANSFER GÖRÜŞMESİ

Yeni kurulacak tıp fakültesine, yüz nakli ameliyatlarıyla dünyada ses getiren Prof. Dr. Ömer Özkan'ın transferiyle ilgili görüşmeleri olduğunu da açıklayan ABÜ Rektörü, ''Ömer beyle, Mustafa Özdoğan'la görüşüyoruz. Tabi onların çalıştıkları kurumlar var. Onları bırakırlar mı bırakmazlar mı, ama sonuçta onların desteği yanımızda olacak. Tamamen gelebilirler, kısmen gelebilirler ama iyi bir ilişki ve diyaloğumuz var. Bu süreçte de bilgi paylaşımı yapıyoruz. Süreç gösterecek, çünkü herkesin çalıştığı bir kurum var, ekonomik ve ailevi durumlar. Biz ona ne sunacağız, o bize ne sunacak bunların hepsinin konuşulması lazım. O sürece gelmedik henüz" dedi.

 

SPESİFİK BÖLÜMLER GELİYOR

Yeni fakültelerden birinin de Sağlık Bilimleri Fakültesi ve altında beş bölümün açılacağı MYO olacağını kaydeden Prof. Dr. Yüksek, ''Bunlar AÜ'de olmayan, Türkiye'de yüzde 100 doluluğu olan, yani bölüm açarken bölüm açmış olmak için değil, hakikaten ülkenin ihtiyacı var mı, varsa öğrenciler iş bulabiliyor mu, doluluk oranı diğer üniversitelerde nasıl ve bu bölümü de en iyi hocalarla nasıl kurarız düşüncesindeyiz. Bu da sağlık bilimleri fakültesi adı altında 4 ve 2 yıllık sağlıkla ilgili özel bölümler var. Radyoloji, yoğun bakım, çocuk gibi. Bizim amacımız zaten üniversiteyi çok aşırı büyütmek yerine spesifik alanlarda çok güçlü hale getirmek. Mesela mühendislikte başka bölüm açmayacağız, 5 bölümü var. Tıp açarsak biomedikal veya biomühendislik açacağız, niye, tıpı tamamladığı için. Diğerleri zaten var ve açmayacağız" diye konuştu.

 

HEDEF 5 BİNİ YABANCI 10 BİN ÖĞRENCİ

Hedeflerinin 4-5 bini yabancı 10 bin öğrenci olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yüksek, ''Çok fazla öğrenci alıp burada bir ticaretten ziyade kaliteli öğrencileri alıp, iyi yetiştirme niyetindeyiz. Sağlık ve tıpta da ilk etapta belki yüzde 100 burslu öğrenciler alacağız. Daha karar vermedik ama Türkiye'nin en iyilerini alalım ve en iyi şekilde eğitelim düşüncesindeyiz. Erasmus programında bize tahsis edilen bütçenin tamamını kullanıyoruz. Uluslararası birçok üniversiteyle ikili ilişkilerimiz var. Almanya, İsviçre, İtalya, Rusya, Malezya gibi, bir-iki üniversite iken şimdi onlarca oldu ve çoğalacak da. Bunu sağlayan aslında eğitim ve öğretim kalitesi ve birçok ülkeden hocalar olduğu için, onların sayesinde bu ilişkiler gelişiyor" dedi. DHA

 

 

Editör: Haber Merkezi