ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, eylül ayı enflasyon oranının bir önceki aya göre beklentilerin biraz altında gerçekleştiğini kaydetti.

ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Başkan Çetin, 2016 Eylül ayı enflasyonunun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,18, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,29 olarak beklentilerin biraz altında gerçekleştiğini kaydetti.

Eylül ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 23,72 ile salatalık olurken bu ürünü yüzde 14,96 ile fındık içi ve yüzde 11,67 ile anaokulu ücretinin takip ettiğine değinen Çetin, en fazla düşüşün ise yüzde 21,36 ile balık, yüzde 20,47 ile limon ve yüzde 15,38 ile yurtiçi bir hafta ve daha süreli fazla turlarda olduğuna değindi.

 

GIDADA FİYATLAR DÜŞTÜ

 

Gıda enflasyonunun Kurban Bayramı'na rağmen tavuk eti, balık, üzüm, limon, kavun gibi birkaç ürün sayesinde düştüğüne değinen Başkan Davut Çetin, "Eylül 2016'da endekste kapsanan 417 maddeden 63'ünün ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 243 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 111 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşmiştir. Bu anlamda TÜFE'de kalıcı bir düşüş yönünde trend kırılmanın olup olmadığı ekim ve kasım aylarında görülecektir" dedi.

 

TURİZMDEKİ KAYIP BATI AKDENİZ'DE ENFLASYONA YANSIDI

Turizmdeki kaybın bölgedeki işsizlik, finansal yapı göstergeleri gibi enflasyona da yansıdığına işaret eden Başkan Çetin, "TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 0,03, dokuz aylık bazda yüzde 4,79 ve yıllık bazda yüzde 7,49 olarak gerçekleşmiştir. Böylece bölgemizde de en düşük eylül ayı enflasyonu gerçekleşmiştir.

Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre sırasıyla en yüksek artış ulaştırma, eğitim ile çeşitli mal ve hizmet gruplarında olmuştur. Aylık olarak en yüksek düşüş ise sırasıyla giyim ve ayakkabı ile gıda ve alkolsüz içecek gruplarında görülmüştür" diye konuştu.

Başkan Çetin, bölge enflasyonunun aylık bazda Türkiye ortalamasının altında, dokuz aylık ve yıllık bazda ise Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti. Davut Çetin, bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, 26 bölge arasında aylık ve yıllık bazda onuncu, dokuz aylık bazda ise sekizinci sırada yer aldığını kaydetti.

 

Editör: Haber Merkezi