ZİHİNSEL engelliler ve Alzheimer hastaları kaybolduğunda bulunması için başlatılan 'Sevgi İzi' projesi, Antalya'da uygulandı.

Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği ve Antalya Yardımlaşma Platformu tarafından, zihinsel engelli ve Alzheimer hastası bireylerin bileklerine rakamlardan oluşan dövmeler yapılarak 'Sevgi İzi' oluşturuldu. Aileler de dövme yapılırken çocuklarını ve yakınlarını yalnız bırakmadı. Uygulama kapsamında yaşlı ve hastaların bileklerine sayılardan oluşan 'Sevgi İz'i yazdırıldı. Ailelerin talebi üzerine hasta vatandaşların kollarına işlenen rakamlardan hasta kişilerin kimlik bilgilerine ulaşılabiliyor. Rahatsızlıklarından dolayı kendilerini ifade etmekte güçlük çeken hastaların olası bir kaybolma durumunda ise bileklerindeki rakamlar sayesinde kendilerine ulaşılabiliyor. Kolunda Sevgi İzi taşıyan kişinin kim olduğu iletişim bilgilerinin bulunduğu www.benibuldular.com sitesi üzerinden öğreniliyor. Uygulama sayesinde aileler ise kaybolan hastalara daha kolay ulaşabiliyor.

Akdeniz Otizm Spor Kulübü Derneği Başkanı Demet Çileli Baz, zihinsel engelli, Alzheimer veya benzeri rahatsızlıkları bulunan kişilerin kaybolma risklerinin fazla olduğunu, yakınlarının da hep korkuyu yaşadığını söyledi. Bunu önlemek için 'Sevgi İzi' projesini hayata geçirdiklerini kaydeden Baz, 'Sevgi İzi' projesi için www.benibuldular.com sitesinin kurulduğunu belirtti.

Bu sitenin, kayıpların bulunması için hem güvenlik güçlerine hem de ailelere yardımcı olduğunu ifade eden Demet Çileli Baz, "Sistem çok basit. Yakınlarının kaybolmasından endişe eden aileler, iletişim adres ve telefonlarıyla siteye başvurup formu dolduruyor. Site, kendilerine bir numara veriyor. Örneğin, 104 no. Bu numara, kaybolmasından endişe edilen kişinin sol bileğinin üzerine işleniyor ve o kişi kaybolduğunda kolundaki 'Sevgi İzi' onun güvencesi oluyor" dedi.

 

'KAYBOLDUKLARINDA NEREYE GİDECEKLERİNİ BİLMİYORLAR'

Bu tür kaybolma olaylarının sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu söyleyen Demet Çileli Baz, "Asıl önemli olan ise bu tür rahatsızlığı bulunan yakınımızın kendini ifade edemeyecek olması. Kaybolduğunda nereye gideceğini, ne yapacağını bilemeyecek olması. Böyle bir durumda ailenin yaşadığı ızdırabın ne kadar büyük olduğunu düşünebiliyor musunuz? Ağzı var, dili yok. Melek gibi bu insanlar son derece savunmasız, her türlü tehlikeye açık ve siz hiçbir şey yapamıyorsunuz" dedi.

 

SEVGİ İZİ NEDİR?

Proje kapsamında verilen numaralara göre engelli vatandaşların kimlik bilgileri, nerede oturdukları ve ailesi hakkında bilgiler ülke çapında bir veri bankasında ve emniyet mensuplarında bulunacak. Hiçbir şekilde, engelli vatandaşın bilgileri emniyet mensuplarının dışında kullanılmayacak. Engelli vatandaşı bulan kişi ya da kişiler, özel kişilerin kolundaki 'Sevgi İzi' numarasıyla polis, jandarma veya en yakın birime başvuru yapacaklar. Bileğindeki o rakamı taşıyan kişinin kim olduğu, tüm iletişim bilgileri ilgili birime verilecek ve kişinin bir an önce ailesine kavuşması sağlanacak. Yurt dışında elektronik kelepçe bileklik şeklinde bu tarz projeler uygulanırken bu bileklerin kaybolmasının önüne geçecek sevgi izi dövmesi ile kalıcı dört rakamlı bir numara ile bilgileri veri bankasına depolanıyor. DHA

 

Editör: Haber Merkezi