ANTALYA Mermerciler, Karocular ve Alçıcılar Esnaf Odası Başkanı Fatih Doruklu, Antalya'daki mermercilerin son dönemdeki sorunlarını dile getirdi.

Başkan Fatih Doruklu, son dönemde dövizdeki kur artışının mermercilerin işlerini çok etkilediğini belirterek, ithal gelen taşların tamamının dolar üzerinden alınıp Türk Lirası üzerinden satıldığını söyledi. İnşaat sektörünün durması dolayısıyla ekonomik bir daralmaya girdiklerini belirten Doruklu, dövizdeki ani değişmelerin ticareti olumsuz etkilediğini söyledi.

 

MESLEK EDİNDİRME KURSLARI SAYESİNDE İSTİHDAM SAĞLANIYOR

Fatih Doruklu, bir diğer sorunun vasıflı işçi bulma sıkıntısı olduğunu belirtti. Bunun için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirten Doruklu, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'nin (AESOB) girişimleri sayesinde Antalya Sanat Meslek Okulu'nda mermercilik faaliyeti ile ilgili kurslar açıp istihdamı buralardan sağlamak istediklerini söyledi. Meslek edindirme kurslarına herkesin gidebileceğini belirten Doruklu, sektörde genellikle Suriyeli işçi çalıştığını söyledi. Doruklu, ''AESOB Başkanı Adlıhan Dere'nin girişimi sayesinde Suriyeli sorunuyla alakalı problemi ortadan kaldırdık. Mermer sektöründe pek çok Suriyeli çalışan var. Bunların çalışma şartlarıyla alakalı sigortaları yapılamadığı için kaçak çalışan statüsüne giriyordu. Şu an Antalya sanat meslek edindirme kurslarında bunlara bir bölüm açıp çalışma izinleriyle alakalı onay alabiliyoruz. Ondan sonraki süreçte de sigortalarını yapabiliyoruz. Böylece Suriyeli çalışan sorununu çözmüş bulunuyoruz. Mermercilik sektörünün zanaat kısmı unutulmaya yüz tutuyor. Bunun için Akdeniz Üniversitesi'yle sanat meslek edindirme kursu açma yönünde çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

 

MERMERCİLER ÖZEL BİR YER TAHSİS EDİLMESİNİ İSTİYOR

Mermercilerin en büyük problemin yer sorunu olduğunu vurgulayan Fatih Doruklu, mermerdeki atığın fazla olması ve yerleşim yerlerine yakın yerlerde faaliyet göstermesinden dolayı belediye tarafından ruhsat verilmediğini söyledi. Ruhsat almak için belli bir kriterleri olmadığını belirten Doruklu, mermercilerin çok kötü koşullarda atölyecilik faaliyetlerini yürüttüğünü anlattı. Doruklu, ''Bu konuda şikayetler gittiği takdirde hemen hemen tüm mermerciler dükkanlarından olabilir. Bu sorunun çözülmesiyle alakalı valilik bize baskı yapmaktadır. Özellikle çevre yolundaki mermercilerin şehre görüntü kirliliği anlamında kötü bir yansıması olduğu düşünülüyor. Mermercilere Antalya merkezine çok uzak olmayan bir yer tahsis edilmesini istiyoruz" dedi. DHA

Editör: Haber Merkezi