DİYETİSYEN Berna Ertuğ, günlük kalsiyum ihtiyacı için bir bardak süt, iki kase yoğurt veya iki dilim peynir tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Berna Ertuğ, '21 Mayıs Dünya Süt Günü' nedeniyle, süt tüketimi hakkında tavsiyelerde bulundu. Çocukluk ve ergenlik döneminde kemik yapımı ve yoğunluğunun hızlı olduğunu aktaran Berna Ertuğ, özellikle bu dönemde süt tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Sütün ortalama yüzde 87,3'ünün su, yüzde 5'inin karbonhidrat, yüzde 3,5'inin yağ, yüzde 3,4'ünün protein, yüzde 0,7'sinin de mineral olduğunu söyleyen Ertuğ, "Süt, C vitamini ve demir dışındaki tüm vitamin ve minerallerden zengindir. Bunların başında kalsiyum, fosfor, A ve B grubu vitaminlerinden özellikle B12, riboflavin ve protein gelmektedir. Süt; kemik sağlığının yanı sıra kanser, hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıklara karşı da koruyucu etki gösterir. Diş çürüklerinin oluşmasını ve osteoporozu önler, tokluk hissi sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur" diye konuştu.

 

BİR BARDAK SÜT, İKİ KASE YOĞURT, İKİ DİLİM PEYNİR

Erken yaşlarda düzenli ve yeterli kalsiyum alımıyla kemik mineral yoğunluğunu artırmanın, ileri yaşlarda kemik erimesi gibi problemleri önlemeye yardımcı olduğunu belirten Ertuğ, şöyle konuştu:

"Süt ürünlerindeki kalsiyumun diğer sebze veya besinlere göre üstün olmasının sebebi, bioyararlılığının daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Yetişkinlerin alması gereken kalsiyum miktarı günlük 1200 mg'dır. Bu, 1 su bardağı süt, 2 kase yoğurt veya 2 dilim az yağlı peynir ile sağlanabilir. Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'nde yetişkin bireylerin 2 orta boy su bardağı; çocuklar, büyüme-gelişme dönemindeki gençler, gebeler, emziren anneler ve menopoz dönemindeki kadınların ise yaklaşık 3-4 orta boy su bardağı süt ve süt ürünü tüketmesi önerilmektedir."

 

AZ YAĞLI SÜT ÜRÜNLERİ KOLESTEROLÜ DENGELER

Kolesterolün, vücuttaki üretiminin yanı sıra hayvansal kaynaklı besinlerden alındığını aktaran Berna Ertuğ, "Kan kolesterol seviyesi yüksek olan kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riski daha yüksek olur. Az yağlı olan sütteki hayvansal yağ azaldığı için doğrudan kolesterol düşürür. Dolayısıyla özellikle süt ve grubunu az yağlı olanlardan tercih etmek, hem daha fazla kalsiyum alımını sağlar, hem de günlük doymuş yağ ve kolesterol alımını azaltır" dedi.

 

PASTÖRİZE SÜT İKİ GÜNDE TÜKETİLMELİ

Süt tüketiminde laktoz intoleransı olan bireylerin zorluk yaşayabileceğini sözlerine ekleyen Ertuğ, "Süt içimi sonrası gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal, nadiren bulantı ve kusma görülebilir. Bu rahatsızlığı yaşayanların laktozsuz ürünleri tüketmesi önerilir. Alerjik bünyesi olan kişiler, sütteki kazein proteininden etkilenebilir. Bu nedenle 1 yaşına kadar bebeklere inek sütü verilmemelidir. Süt tüketilirken açıldıktan sonra geçen süreye dikkat edilmelidir. Pastörize süt açıldıktan sonra buzdolabında 2 gün içerisinde tüketilmelidir. UHT süt ise açılmadığı sürece oda sıcaklığında 4 ay saklanabilir. Açıldıktan sonra ise buzdolabında 3-4 gün içinde saklanması ve tüketilmesi gerekmektedir. DHA

 

Editör: Haber Merkezi