MEMORIAL Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Ayşenur Banu Çağlar, tırnak batması ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Ayşenur Banu Çağlar, tırnak batmasının sıklıkla ayak başparmak tırnağında, tırnağın dış köşelerinin tırnak yanındaki yumuşak doku içerisine gömülmesi şeklinde ortaya çıktığını söyledi. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve sonrasında iltihaplanma görülebileceğini aktaran Çağlar, "Ayak tırnaklarının çok kısa ve yuvarlanarak kesilmesi, dar uçlu ayakkabı giyilmesi, ayakta aşırı terlemenin varlığı, obezite ve ayak başparmak tırnağına alınan darbeler tırnak batmasını tetikleyebilir" dedi.

 

TEDAVİ BATMANIN ŞİDDETİNE GÖRE BELİRLENİYOR

Tırnak batmasının tedavisinin batmanın şiddetine göre belirlendiğini belirten Çağlar, "Ağrı, kızarıklık ve iltihaplanmanın olduğu hafif ve orta şiddetteki batmalarda pansuman, antibiyotikli kremler ve antibiyotik haplar önerilmektedir. Tırnak ile tırnak yatağı arasında batmayı engelleyebilecek bariyerler de tedavi uygulamaları arasında yer alır. Bu bariyer yöntemler pamuk, diş ipi ya da tırnak teli olabilir. Ağrı kızarıklık ve iltihaplanmaya ek olarak batan tırnağın kenarında yumuşak doku büyümesinin meydana geldiği şiddetli durumlarında ise tırnak çekimi gerekebilir" diye konuştu.

 

GEREKTİĞİNDE TIRNAK ÇEKİMİ UYGULANIR

Ayşenur Banu Çağlar, "Tırnak çekimi sırasında aktif enfeksiyon olmamalıdır. Bu nedenle  çekim öncesinde antibiyotik haplar kullanılması gerekebilir. Çekim öncesinde lokal anestezi uygulanır. Böylece işlem sırasında herhangi bir ağrı duyulmaz. Çekimde tüm tırnak plağının çekimi yerine batan kısımdaki tırnak plağı kısmi olarak çıkarılır. Batmanın tekrarlamaması amacıyla çekim uygulandıktan sonra batmanın olduğu tırnak kökünün tahrip edilmesi gerekir. Bu işlemin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi ile batan kısımdaki tırnak kökü çıkarılabilir" dedi.

Uygun yöntemler ile çekim ve tırnak kök tahribatı yapıldığında çekim sonrasında batmanın büyük oranda tekrarlamadığını söyleyen Ayşenur Banu Çağlar, "Çekim sonrasında ödem ve ağrıyı azaltmak amacıyla 48 saat süreyle ayak yüksekte tutulmalı, ağrı olduğunda kanamayı artırma ihtimali olmayan ağrı kesiciler kullanılmalı, dar uçlu ayakkabılar giyilmemeli ve pansuman günlük olarak değiştirilmelidir. Kişi uzun süre ayakta kalmamak ve dar ayakkabı giymemek kaydıyla 2-3 gün sonra normal yaşantısına geri dönebilir" diye konuştu. DHA

 

Editör: Haber Merkezi