'DÜNYANIN çatısı' olarak adlandırılan 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'nın bulunduğu Nepal'deki okullarından mezun olan 3 öğrenci, turizm sektöründe çalışmak için Antalya'ya geldi. Manavgat'ta bir otelde işe başlayan Nepalliler, okulda küresel çapta konular işlenirken örnek olarak hep Türkiye'nin gösterildiğini söyledi.

Türkiye'de birinci, dünyada ise üçüncü en çok yabancı turist ağırlayan ve 400'e yakın 5 yıldızlı oteliyle İspanya'nın tamamından daha fazla 5 yıldızlı otel ve tatil köyüne sahip Antalya'da yüksek sezon başladı. Tesisler misafirlerini ağırlarken, otellerde çalışacak personel sıkıntısı baş gösterdi. Konaklama tesisleri personel bulamadıkları için Kırgızistan, Rusya Federasyonu, Ukrayna, Slovakya, Çin, Bosna Hersek, Kosova ve Endonezya gibi çeşitli ülkelerden personel temin yoluna gitti. Geçen yıl sadece Antalya'da 40 binden fazla Kırgız vatandaşının otellerde çalıştığı belirtilirken, bu yıl turizm sezonunda beklentilerin artması, personel ihtiyacının artmasını gündeme getirdi. Bunun üzerine turizm sektörü bu yıl farklı ülkelerden de eleman temin etme yoluna gitti. Bunun son örneği de Nepal oldu.

 

ÖĞRENCİLER TÜRKİYE'YE ÇALIŞMAK İÇİN GELMEYE BAŞLADI

'Dünyanın çatısı' olarak tabir edilen ve 8848 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek dağı olan Everest'in de yer aldığı Himalaya dağ sırasının bulunduğu Nepal, Dünya Bankası verilerine göre en az gelişmiş ve yoksul ülkeler arasında yer alıyor. Himalaya Dağları dolayısıyla son yıllarda turizmde artış kaydedilen ülkede kişi başına milli gelir 800 dolar. Turizm sektörünün gelişmesi dolayısıyla ülkede açılan turizm okullarında son sınıf veya mezun olan öğrenciler, Türkiye'ye çalışmak için gelmeye başladı. Türkiye'nin Nepal'deki okullarda tanıtılması, öğrencilerin çalışmak için Türkiye'yi tercih etmesinde etken oldu.

Antalya'nın Manavgat ilçesi Kızılağaç turizm bölgesindeki World of Sunrise (WOS) Grubu'nun otellerinde çalışmak amacıyla Nepal'den 3 personel geldi. Otel yönetimi gelecek günlerde Nepal'den gelecek çalışan sayısının 20'ye çıkacağını belirtti.

 

'TÜRKİYE HEP ÖRNEK GÖSTERİLİYOR'

Manavgat'taki otelde garsonluk yapan Anup Acharya (21), Nepal'de bir akademinin turizm bölümünden mezun olduğunu söyledi. Türkiye'yi turizmde çok gelişmiş bir ülke olarak bildiklerini, okulda hep küresel çapta konular işlenirken örnek gösterildiğini ifade eden Anup Acharya, "Türkiye'yi internetten takip ediyordum. Antalya'nın doğal güzelliklerini merak ediyordum. Türkiye Nepal'e göre çok gelişmiş bir ülke. Türkiye'nin turizm potansiyeli çok yüksek. Biz bunu Nepal'de çok duyduk. Bu yüzden buradayım. Burada çalışmak, kariyerime büyük katkı yapacak. Buraya geldiğimde önce bu işi yapamayacağımı düşünüyordum. Ama birkaç gün geçtikten sonra işe alıştım" dedi.

 

'İNSANLAR BANA KARŞI SICAKKANLI DAVRANIYOR'

Garsonluk yapan Bishal Luitel (20) de Türkiye'ye geldiği için mutlu olduğunu belirtti. Babasının Nepal'de manavlık yaptığını ve 2 kardeşinin daha olduğunu anlatan Bishal Luitel, otele ve işe alıştığını, Türkler haricinde burada dünyanın çeşitli ülkelerinden çalışanlar olduğunu görmekten memnun olduğunu söyledi. Türkiye'de havanın ve denizin çok farklı olduğunu, ülkesine hiç benzemediğini belirten Bishal Lituel, "Buraları çok sevdim. Çalışan arkadaşlarımız ve diğer insanlar bana karşı çok sıcakkanlı davranıyor. Türkçe bilmememe rağmen kendimi burada yabancı hissetmiyorum" diye konuştu.

Nepal'den gelen housekeeping Suraj Khadka (24) ise Türkiye'de çalışmanın kendileri açısından çok üst seviyede bir iş olduğunu ve çok mutu olduğunu söyledi.

 

'TURİZM OKULLARI, SEKTÖRÜ YETERİNCE BESLEMİYOR'

WOS Grup Genel Koordinatörü Mutlu Sağsözlü de tesislerinin 12 ay açık olduğunu, yüksek sezonda 1200 çalışan varken, kış aylarında bu rakamın 350 ile 400 arasında değiştiğini belirtti. Lise, meslek yüksekokulu ve fakültelerden Antalya'da, Kemer Tekirova'dan Gazipaşa'ya kadar olan bölgede bulunan konaklama tesislerini ihtiyacını karşılayacak kadar personelin yetişmediğini veya sektöre girmediğini anlatan Sağsözlü, şöyle konuştu:"Türkiye'deki turizm okulları, sektörü yeterince beslemiyor. Ben Turizm İşletmeciliği bölümü mezunuyum. Bizim sınıfımızda 90 öğrenciydik, şu anda sınıfımızdan turizm sektöründe çalışan 15-20 kişi kadarız. Kemer Tekirova'dan, Gazipaşa'ya kadar olan Antalya çanağında bulunan tesisleri besleyecek olan eğitimli ve nitelikli personel yetişmiyor. Mecburen dışarıdan takviye almak zorunda kalıyoruz. Biz 12 ay açık bir tesisiz. Personelimizi sürekli tutmak isteriz, ama bunun için Türkiye'ye yönelik talep yaratmak gerekiyor. Bu da ülkesel boyutta bir destinasyon pazarlamasıyla mümkün. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı."

 

'YABANCI PERSONELE DOĞRU YÖNELMEMİZ SÖZ KONUSU'

Yüksek sezonda düz personelden ziyade daha nitelikli ve özellikle yabancı dil bilen personele ihtiyaçları olduğunu anlatan Sağsözlü, "İstediğimiz kriterlerde personeli bulmak bazen Türkiye şartlarında mümkün olmuyor. İkincisi yabancı dil sıkıntımız yıllardır devam eden bir problem. Ne yazık ki yabancı personele doğru yönelmemiz söz konusu. Açıkçası belirlediğimiz kriterler ve belirlediğimiz sayıda personeli bulmakta gerçekten sıkıntı çekiyoruz. İŞKUR sıralarında bir sürü insanımız iş arıyorken, biz de burada binlerce kişiye istihdam sağlamaya çalışıyoruz ancak ne yazık ki istediğimiz sayıyı tutturamıyoruz" dedi.

 

'BU SENE İLK KEZ NEPALLİLERLE ÇALIŞIYORUZ'

Bu sene tesislerinde 140'dan fazla yabancı personelle çalışacaklarını anlatan Mutlu Sağsözlü, "Ağırlıklı olarak Kırgız personel var. Onun dışında Ukrayna'dan, Çin'den ve en son bu sene Nepal'den personellerimiz oldu. Tamamen misafire kendi dilinde hizmet verebilmek adına, İngilizce konuşan çalışan kitlesi oluşturmak için bunlara mecbur kalıyoruz. Biz bu sene ilk kez Nepallilerle çalışıyoruz. Çok düzgün çalışanlar. Mesela çok uzun süren bir uçak yolculuğu yaparak geldiler. Geldiklerinden takım elbise ve kravatla indiler o uçaktan. Kendi ülkelerindeki, şartlar, maaşlar, yaşam koşullarından ötürü yurt dışına gidiyorlar" diye konuştu.

Mutlu Sağsözlü, Antalya'daki konaklama tesislerinde geçen yıl 40 binden fazla Kırgızistan vatandaşının çalıştığını da sözlerine ekledi. DHA

 

Editör: Haber Merkezi