Özel Serik Çözüm Akademi Anadolu Lisesi Kurucusu Nihat Güner, üniversite hayali kuran 2,4 milyon adayın ter dökeceği Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulundu.  Sınav süresince vatandaşları da sessizliğe davet etti.

Hafta sonu gerçekleştirilecek olan YKS öncesi öğrencileri ve velileri bilgilendiren Özel Serik Çözüm Akademi Anadolu Lisesi Kurucusu Nihat Güner, kaygının, öğrenmenin ve öğrendiğini kullanmanın önündeki en önemli engel olduğunu; kaygısı artan, sınava olduğundan farklı anlamlar yükleyen öğrenciler için her sınavın bir 'kriz' olduğunu söyledi. Bu konuda velilere büyük görevler düştüğünü belirten Güner, bir yıldır düzenli olarak çalışan çocuklarımızın çalışmalarının sonucunu almak için son bir sınav kaldığını belirterek, öğrencilerimizin sınav öncesi kaygılarını arttırmak yerine onların endişelerini azaltıcı bir üslupla, öğrencilerimizin endişelerini azaltıcı bir tavır takınmaları gerektiğini ifade etti. Yoğun kaygı taşıyan öğrencilerin geleceği düşünmekten sınav anında dikkatlerini toplayamayacaklarını belirtti.

Sınavdan önce öğrencilerin kaygılarını azaltıcı etkinliklere ağırlık verilmeli hayatın devam ettiği öğrencilere hissettirilmelidir. Güner, genellikle sınavdan önce çalışma yapılmasının tavsiye edilmediğini, ''Tereddütte kalınan kafa karıştıran konulara göz atılıp, zihnin konu hakkındaki karmaşıklığının giderilebileceğini'' söyledi. Öğrencilere uyarılarına devam eden Güner, sınav sırasındaki kaygı nedeniyle tüm bildiklerinizi unutmuş, tüm öğrendikleriniz silinmiş gibi hissedebileceklerini belirterek, zihnimizde depoladığımız hiçbir bilginin aniden silinmediğini vurgulayarak öğrencilerin sakin bir şekilde sınava odaklanmaları gerektiğini ifade etti.

Güner, velilerin ve öğrencilerin sınavdan önce sınav mekânının görmesinin, ulaşım süresinin hesaplanmasının sınav günü için hem velileri hem öğrencileri rahatlatacağını önemini vurguladı. Sabah oturumlarına saat: 10.00'dan sonra; öğlen sonu oturumlarına ise 15.30'dan sonra öğrenci alınmayacağını belirterek, özellikle sınav merkezlerine vaktinde gidilmesini, trafik sıkışıklığının da hesaplanmasını gerektiğini söyledi. Sınav salonuna giderken sınav giriş belgesi ve T.C. kimlik numarası yazan nüfus cüzdanının kesinlikle unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Sınava hangi sorudan başlayacağına karar veremeyen öğrencilerin, sınava başarılı oldukları ve aynı zamanda puan getirisi fazla olan testten başlamalarının hem motivasyonu arttıracağını hem de zamanı doğru kullanmaları açısından büyük avantaj sağlayacaklarını belirtti. Sınav esnasında sürekli saate bakan öğrencilerin kaygılarının artabileceğini ifade eden Güner, kaygının önüne geçmek için sınav sırasında sürekli saate bakmak yerine belirleyeceğiniz soru sayısını çözdükten sonra ( örnek olarak her 15 sorudan sonra) saate bakmalarının ve kalan süreye göre kendilerini ayarlanın faydalı olacağını söyledi.

Öğrencilerin özellikle soruları doğru okumaları gerektiğini belirten Güner, soru köküne dikkat edilerek, çözüme gidecek ipuçları ve vurguların altının çizilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, aynı soruyu çok fazla okumanın zihni karıştıracağını söyledi. Özellikle soruları kendi mantığı ile yorumlayan öğrencilerin hataya düştüklerini belirterek, soruların yorumlarını kendi kökü ve metin içerisindeki bilgilerden çıkarım yapmalarını gerektiğini belirtti.  Uzun sorulara ön yargılı yaklaşan, karmaşık ve zor olduğunu düşünen öğrencilerin soruları ya çözmediklerini ya da çok vakit harcadıklarını belirten Güner, dikkatli okuma ve algılama ile sorunun çözümüne kısa sürede ulaşılabileceğini, anlaşılmayan sorulara daha sonra dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Çözülen soruların cevap kâğıdına da doğru kodlanmasının hayati önem taşıdığını belirten Güner öğrencilere tavsiyelerine devam ederek,  ''Bu konuda öncelikle bilgi düzeyiniz ve sorunun zorluk derecesi ne olursa olsun tüm seçenekleri okumadan ve cevaptan emin olmadan işaretleme yapmayın. Cevap kâğıdına işaretleme konusunda gruplama mantığını kullanabilirsiniz. Her cevabın tek tek optiğe işaretlenmesinde dikkatimiz dağılabilir ve zaman kaybı yaşayabiliriz. Bunun yerine belirli sayıda ya da sayfa bitimlerinde cevapları optiğe işaretlemek hem size kısa molalar sağlayacak hem de yaşanması olası zaman kayıplarının önüne geçecektir.'' dedi. 

Özel Serik Çözüm Akademi Anadolu Lisesi Kurucusu Nihat Güner, tüm öğrencilere YKS'de başarılar dileyerek, Serik'te Beyaz Kalem Öğrenme Atölyesi ile özellikle lise öğrencilerinin eğitim öğretimdeki eksikliklerini ve ihtiyaçlarını giderecek yeni bir kurumun açılacağının sinyalini verdi.

Haber: Osman Türkçe

Editör: Haber Merkezi