ANTALYA'da Atatürk Ortaokulu anasınıfı öğrencileri, aileleriyle birlikte evlerinde ortaya çıkan nitelikli ambalaj atıklarını, bitkisel atık yağları ve kullanılamaz durumdaki elektronik atıkları çöpe atmayıp Muratpaşa Belediyesi'nin ödüllü geri dönüşüm projesi Çevreci Komşu Kart'la puana dönüştürdü. Öğrenciler, topladıkları puanları kullanarak sinemaya gitti.

Muratpaşa Belediyesi, Türkiye'nin tek ödüllü geri dönüşüm projesi Çevreci Komşu Kart projesini sürdürüyor. Nisan ayında 3'üncü yılı geride bırakan çalışmayla evlerde, yani kaynağında ayrıştırılan kağıt, metal, cam ve plastik gibi nitelikli atıklar 'Çevreci Komşu Kart'ta lira karşılığı puana dönüşüyor. Hem çevreyi hem ekonomiyi hem de aile bütçesini düşünen proje kapmasında kazanılan puanlar anlaşmalı marketlerde, sinema salonlarında kullanılabildiği gibi öğrencilere burs olarak da aktarılabiliyor.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Çevre Hizmet, Uluslararası Şehir, Çevre ve Sağlık Kongresi Kongre Özel ödülleriyle birlikte Uluslararası Akıllı Şehirler Konferansı'nda 'sıra dışı başarı hikayesi' seçilen projeye 2018'de elektronik atıklar, Mart 2019'da ise bitkisel atık yağlar dahil edildi.

Muratpaşa Belediyesi, projenin aktif katılımcı hane sayısını yükseltmek için farklı projeler geliştirirken bu çabaya bir destek de Yeşilbahçe Mahallesi'nde bulunan Atatürk Ortaokulu'ndan geldi. Okulun anasınıfı öğrencileri, eğitim yılı boyunca, aileleriyle birlikte nitelikli evsel atıkları, bitkisel atık yağları ve artık kullanılmayacak durumda olan elektrikli- elektronik atıkları atmayıp biriktirdi.

Öğrenciler, her hafta biriktirdikleri atıkları görevlilere teslim ederek Çevre Komşu Kart'ta puana dönüştürdü ve sonunda yıl boyu kazandıkları puanlarla sinema bileti aldı. Öğretmenleriyle birlikte sinemaya gelen öğrenciler Çevreci Komşu Kartlarla biletlerini aldıktan sonra salonda koltuklarına kurulup son dönemin popüler filmi 'Evcil Hayvanların Yaşamı'nı izledi. DHA

 

 

Editör: Haber Merkezi