AKDENİZ Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Ziraat Bankası işbirliğinde yürütülen Genç Çiftçi Akademisi Örtüaltı Tarımı (Seracılık) Eğitim Programı başladı.

Gençlerinin tarıma olan ilgisini arttırmak, gelişmiş teknolojiyi tarımsal üretime uygulayan eğitimli, bilinçli ve girişimci genç çiftçiler yetiştirmek amacıyla düzenlenen Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi'nin Örtüaltı Tarımı (Seracılık) eğitimleri öncesinde Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde protokol imzalandı. İmza törenine Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Karayel, Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf ve Ziraat Bankası Antalya bölge yöneticileri, program koordinatörü Prof. Dr. Ersin Polat, eğitime katılacak öğretim üyeleri ve eğitim için başvurusu kabul edilen katılımcılar katıldı.

Törende konuşan Prof. Dr. Davut Karayel, tarımsal üretimde eğitimin önemine vurgu yaparak Türkiye'nin önemli bir tarımsal üretim potansiyeline sahip olduğunu, bu potansiyelin sadece yetişmiş insan gücü ile gerektiği gibi değerlendirilebileceğini belirtti. Dekan Karayel, girdi kullanımının, yapısal sorunların çözümü ve mekanizasyonun verimliliği artırdığını ancak verimliliği en çok etkileyen faktörün eğitim olduğunu vurguladı.

Eğitimli üretici olmadığı sürece tarımsal üretimde verimliliği ve kaliteyi yeterince artırmanın imkanı olmadığını kaydeden Prof. Dr. Davut Karayel, "Verimlilik ve kalitenin en önemli unsuru, girdiden de yapısal sorunların çözümünden de gelişmiş teknolojiden de daha çok eğitimdir. Tarımda eğitim eksikliğinden dolayı kültürel işlemler gerektiği gibi yapılmazsa, teknoloji hakkıyla kullanılamazsa, ne kadar su, ne kadar girdi, ne kadar makine kullanırsanız kullanın yüksek verimliliğe ulaşmak mümkün değildir" dedi.

Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı Ferhat Pişmaf ise 2018 yılında hayata geçirilen Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi'nin Örtüaltı Tarımı (Seracılık) amacının ülke tarımına hizmet etmek olduğunu ve bu amaçla tarımsal üretime alanında yetişmiş genç çiftçi ve girişimciler kazandırmak istediklerini vurguladı. Pişmaf, tamamen ücretsiz olan Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisinin katılımcılara ücretsiz konaklama imkanı sağladığını, günlük yemek giderlerine önemli katkı yaptığını belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından verilecek eğitimde alanında uzman 13 öğretim üyesi görev alacak ve katılımcılara sera konstrüksiyonu, yetiştiricilik, muhafaza, hastalık ve zararlılarla mücadele, yatırım giderleri, işletme giderleri, sulama ve iş güvenliği konularında eğitim verilecek. Staj dahil toplam dört haftalık eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılar sertifika almaya hak kazanacak.

Ziraat Bankası Genç Çiftçi Akademisi'ne 18-30 yaş arasında olan, asgari lise mezunu gençler katılabiliyor. Program hakkında detaylı bilgilere ve başvuru sayfasına https://www.ziraatbank.com.tr/tr/girisimci/tarim adresinden ulaşılabiliyor. DHA

 

 

Editör: Haber Merkezi