ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Letonya Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği ve Letonya Cumhuriyeti Antalya Fahri Konsolosluğu işbirliğinde düzenlenen Letonya - Antalya İş Forumu, Letonya'nın başkenti Riga'da yapıldı.

Letonya - Antalya İş Forumu'na ATSO Başkanı Davut Çetin öncülüğünde Letonya'ya gelen yaklaşık 40 kişilik ATSO heyeti, Letonya Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Peteris Elfert, Türkiye Cumhuriyeti Letonya Büyükelçilik Müsteşarı Melih Tezel, Türkiye Cumhuriyeti Letonya Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Muhammet Karakaya, Valka Belediye Başkanı Vent Armands Krauklis ve çok sayıda Leton firma temsilcisi ile yatırımcı katıldı.

 

ATSO ÜYELERİ VİETNAM'DAN AMERİKA'YA İHRACAT YAPIYOR

İş Forumu'nun açılışında konuşan Davut Çetin, ATSO üyelerinin yurtdışı pazarlarda güçlenmesi için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi. Bu güçlenmeyi sağlamak ve Antalya firmalarının ihracatlarını artırması için yurtdışı pazarlarına yönelik tüm çalışmaları ATSO Global çatısı altında birleştirdiklerini belirten Başkan Çetin, ''Üyelerimizin ihtiyaçlarına yönelik bir anlayış ile hareket etmeyi sürdürüyoruz. Bugüne kadar, Ticaret Bakanlığı desteği ile hayata geçirdiğimiz URGE küme projeleri ve KOSGEB destekli Yurtdışı İş gezileri ile ihracat yapan işletmelerimiz arasına yenilerini ekledik, ihracatçılarımızı yeni pazarlara açtık. Geldiğimiz noktada ATSO üyeleri artık Vietnam'dan Amerika'ya kadar dünyanın hemen her ülkesine ihracat yapar hale geldi" dedi.

 

'İLİŞKİLERİMİZİ İLERİ TAŞIYACAĞIZ'

Letonya'da olmaktan çok memnun olduklarını belirten Davut Çetin, Letonya'nın potansiyeli olan bir ülke olduğunu dile getirdi. Türkiye ve Letonya arasındaki dostane ilişkilerin çok eskiye dayandığını söyleyen Çetin, ''Bizler de Antalya iş dünyası olarak bu ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak, karşılıklı ticari ilişkilerimizi geliştirmek ve kültürlerimizi yakından tanımak için böyle bir program düzenledik. Bu programın Antalya ve Letonya arasındaki ilişkilerin gelişmesi açısından önemli olduğunu vurgulamak istiyorum" şeklinde konuştu.

2019 yılının da Türkiye ve Letonya arasındaki diplomatik ilişkilerde önemli bir tarih olduğunu ifade eden Davut Çetin, ''Riga Büyükelçiliğimiz bundan 90 yıl önce açılmıştır. İki ülke arasında kurulan diplomatik köprü, ilişkilerimizi bugün olduğu düzeye taşımıştır. Bizler de çok eskiye dayanan bu ilişkilerimizi daha ileriye taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

Konuşmasına Antalya ekonomisi üzerine bilgiler vererek devam eden Davut Çetin, ''Antalya turizm ve tarımda ülkelerle yarışan bir kent. Antalya'da 2018 yılında 13 milyonu aşkın turist ağırladık. Bu yıl o rakamı daha da yukarılara taşıyacağız. Ayrıca kentimizde yılda 6 buçuk milyon ton yaş meyve sebze üretimi yapılıyor. 2018 tarımsal ihracatımız 465 milyon dolar düzeyinde. Bu birikimi ve kapasiteyi uluslararası ölçeğe taşımak için var gücümüzle çalışmakta ve üyelerimizi bu gibi programlarla desteklemekteyiz" dedi.

 

 

TÜRKİYE'DEKİ 4 LETON ŞİRKETTEN BİRİ ANTALYA'DA

Antalya ve Letonya arasındaki ticari ilişkiler hakkında da katılımcılara bilgiler veren Başkan Davut Çetin, Letonya ve Antalya arasındaki ticari ilişkilerin daha ileriye taşınması için büyük potansiyel olduğunu vurguladı. ATSO'nun Türkiye'nin İstanbul'dan sonra en çok yabancı yatırımcıya sahip kent olduğunu belirten Başkan Çetin, ''ATSO olarak 3 bin 692 yabancı sermayeli üyemiz bulunuyor. Bu üyelerden 11'i Letonya sermayeli firmalar. Türkiye genelinde de 44 Leton firma bulunuyor. Yani Türkiye'deki Letonya sermayeli her 4 şirketten birisi Antalya'da. Antalya - Letonya ticaret hacmi ise 3.5 milyon dolar. Bunun 1,7 milyon doları ihracat 1,8 milyon doları ithalat. Geçen yıl Letonya'dan Antalya'ya gelen turist sayısı 43 bin düzeyinde. Ben bu rakamların daha da artması için üzerimize düşen görevi yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim" diye konuştu.

 

 

BÜYÜKELÇİ ELFERTS MEMNUNİYETİNİ DİLE GETİRDİ

Türkiye'nin Letonya'nın çok kadim bir dostu olduğunu ifade eden Büyükelçi Peteris Elferts ise Türk yatırımcıları ülkelerinde her zaman görmek istediklerini belirtti. Bu programın özellikle Antalya ve Letonya arasında çok önemli bir ticari köprü olacağına değinen Büyükelçi Elferts, ''Bugün sizleri Letonya'da ağırlamaktan ve Leton iş dünyası temsilcileriyle bir araya getirmekten çok memnunuz. Umuyorum buradaki görüşmeler her katılımcı için faydalı olacaktır" dedi.

Program sonunda Antalyalı ve Leton firma temsilcileri B2B görüşmeler gerçekleştirdi. Letonya - Antalya İş Forumu'nun sonunda Başkan Davut Çetin, foruma katkıda bulunanlara günün anısına Türk kahvesi fincanı armağan etti. DHA

 

 

Editör: Haber Merkezi