ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Enstitüsü tarafından açıklanan Eylül Ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Enflasyonun tek haneye inmesinin beklentileri olumlu etkilemesinden memnuniyet duyduğunu kaydeden Başkan Çetin, ekonominin halen yüksek büyüme-düşük enflasyon dönemine girecek yapısal durumda olmadığını belirterek, Merkez Bankasının önden yüklemeli faiz indirim kararlarında ihtiyatlı olması gerektiğini kaydetti. ATSO Başkanı Çetin açıklamasında şunları kaydetti:''Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2019 Eylül ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,99, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,13 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9,26, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 2,45 olmuştur. Yıllık enflasyonun, enflasyonun yüzde 24-25 düzeyine çıktığı 2018 Eylül ve Ekim aylarından itibaren hesaplanmasına dayalı olan baz etkisiyle tek haneye düşmesi beklediğimiz bir durumdu. Bu nedenle 12 aylık ortalama enflasyon halen yüzde 18 düzeyinde kalmaktadır. Dolayısıyla Kasım ayından itibaren yıllık enflasyon tekrar yükselecek, yüzde 12-13 düzeyine dönecektir."

 

TARIMDA FİYAT DALGALANMALARI DEVAM EDİYOR

"Enflasyondaki yıllık düşüşe baz etkisinin yanı sıragıda grubunda et ve süt ürünleri fiyatlarının, elverişli iklim koşulları nedeniyle domates, limon, kuru soğan, patates gibi sebze ve meyvelerin katkı yaptığı görülmektedir. Buna karşılık sarımsak fiyatı aylık yüzde 42.6, yıllık yüzde 176 oranında artmıştır. Salatalık, kabak, Antep fıstığı ve bazı ürünlerdeki fiyat artışları, tarımda sert fiyat dalgalanmalarının devam ettiğini göstermektedir."

"Enflasyona yükseltici katkı yapan ürünler veya ürün gruplarının başında doğal gaz, toplu taşıma ücret artışları, alkollü içki ve sigaraya yapılan zamlar,işlenmiş gıda, mevsimlik giyim ürünleri, lokanta-otel grubu gelmektedir. Harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2,15 ile konut ve yüzde 2,13 ile giyim ve ayakkabıda izlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışlar yüzde 43,86 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 15,41 ile sağlıkgruplarında görülmüştür."

 

BAZ ETKİSİ DESTEĞİ İLE Yİ-ÜFE DE DÜŞTÜ

"Üretici fiyatları enflasyonu veya başka bir ifadeyleYİ-ÜFE ise, 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,13, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,45 olarak gerçekleşmiştir. Üretici fiyatlarındaki düşüşte baz etkisi yanısıra küresel ekonomideki durum, emtia fiyatlarının düşmesi, döviz kurlarındaki yatay seyir ve ekonomideki durgunluk rol oynamaktadır. Gıda, demir çelik grubu ÜFE'yi düşürücü etki yaparken, enerji grubu ve elektrik zamları enflasyonu yükseltici etki yapmıştır. Bu zamların önümüzdeki dönemde tüketici fiyatlarına yansıma potansiyeli de bulunmaktadır."

 

MERKEZ BANKASI ÖNDEN YÜKLEMELİ FAİZ İNDİRİMLERİNDE İHTİYATLI OLMALI

"Sonuç olarak enflasyonun tek haneye düşmesinin beklentileri olumlu etkilemesinden memnuniyet duyuyor, ancak enflasyonla mücadelede rehavete kapılmamak gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Türkiye ekonomisi durgunluk-yüksek enflasyon döneminden çıkmaktadır, fakat henüz yüksek büyüme-düşük enflasyon dönemine girecek yapısal durumda değildir. Bu nedenle Merkez Bankası önden yüklemeli faiz indirimlerinde artık ihtiyatlı olmalı ve 2018 yılındaki hatayı tekrarlamamalıdır. Bu çerçevede Merkez Bankası'ndan ölçülü faiz indirimi yapmasını, bankalarımızın faiz ve komisyon marjlarını düşürme çabalarının devamını, ekonomi yönetiminden kamuda ve sektörlerde vergi ve diğer verimlilik reformlarını hızlandırmasını bekliyoruz."

 

BATI AKDENİZ ENFLASYONU TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

"Bölgemiz verilerine gelince, Batı Akdeniz'de TÜFE oranı, aylık yüzde 1,13, dokuz aylık yüzde 9,34 ve yıllık bazda yüzde 9,60 olarak gerçekleşmiştir. Enflasyonun aylık, dokuz aylık ve yıllık bazdaTürkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür. Bu oranlara göre bölgemiz, 26 bölge arasında aylık bazda5.sırada, dokuz aylık bazda 3. sırada, yıllık bazda ise 13. bölge konumunda yer almıştır.

Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 6,26 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 4,87 ile eğitim, yüzde 2,19 ile çeşitli mal ve hizmetlerharcama gruplarında olmuştur. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise yüzde 0,57 düşüş gözlenmiştir. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 43,46 ile alkollü içecekler ve tütün, yüzde 18,56 ile eğitim ve yüzde 17,73 ile sağlık gruplarında olmuştur. Ulaştırma grubunda ise yüzde 0,65 düşüş gerçekleşmiştir." DHA

 

 

Editör: Haber Merkezi