4. Uluslararası Uterus Nakil Kongresi State of Art toplantısı İsveç’in Göteborg şehrinde gerçekleşti. Dünya çapında rahim nakli ile ilgilenen tüm merkezlerin katıldığı kongrede, Türkiye’yi temsilen Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan ve Prof. Dr. Selen Doğan katıldı.

DÜNYADAKİ İLK BAŞARILI RAHİM NAKLİ TECRÜBESİ PAYLAŞILDI

Toplantıda Prof. Dr. Özlenen Özkan, Prof. Dr. Nasuh Utku Doğan ve Prof. Dr. Selen Doğan tarafından Türkiye’de yapılan iki rahim naklinin sonuçları sunuldu. Prof. Dr. Ömer Özkan liderliğinde gerçekleştirilen dünyadaki ilk başarılı rahim nakli, bu nakilde yapılan cerrahi teknikler, yine dünyada ilk kez Özkan ve ekibi tarafından uygulanan revizyon venöz interpozisyon cerrahisi ilgili bilgiler aktarıldı. Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin yayınlamış olduğu bilimsel makaleler eşliğinde, bilimsel tecrübeler diğer ülkelerden gelen katılımcılarla paylaşıldı.

KONGRE 2025 EKİMDE ANTALYA’DA

Toplantıda Uluslararası Uterus Nakil Derneği (ISUTx) yönetim kurulunca bir sonraki toplantının Ekim 2025 yılında Antalya’da yapılmasına karar verildi. Kongrenin dünyada ilk kadavradan rahim naklinin gerçekleştirildiği Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olmasından mutluluk duyduğunu belirten Prof. Dr. Özlenen Özkan, "İsveç’teki kongrede ilk bizim tarafımızdan yapılan ve bizi takip eden ülkelerdeki rahim nakli operasyonları tartışıldı. Gelecek sene yapılacak kongrenin yeri kararlaştırıldı. Çok mutluyuz ki Dünya Rahim Nakli Kongresi seneye Akdeniz Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Antalya’da yüzlerce bilim insanının katılacağı uluslararası bir kongre bu. Kongrede İsveç, Amerika, Almanya, Hindistan, Japonya, Singapur gibi birçok ülkeden bilim insanını ağırlayacağız" dedi.

100’ÜN ÜZERİNDE KADINA RAHİM NAKLİ YAPILDI

Bilimde bir yol açmanın her zaman zor olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, "Bilimde ilk taşları döşemek çok zordur. Biz ‘Özkan Tekniği’ ile dünyada ilk rahim naklini gerçekleştirdik. Bu rahimle ilk gebeliğe sahip olduk. 9’uncu yılın sonunda Derya, bebeğini kucağına aldı. Sonra biz ikincisini yaptık. İsveç ekibi bizi ziyarete geldi ve hemen 7 hastaya nakil yapıldı. Amerika ve Almanya bizi takip etti. 2011 yılında deneysel bir olguydu ama şu an 100 üzerinde kadına rahim nakli yapıldı. Bir kısmının 2 çocuğu oldu. Tecrübeler devam ediyor" diye konuştu.

İLK NAKİL SONRASI DENEYİM PAYLAŞIMI İÇİN ANTALYA’YA GELMİŞLERDİ

Yangın Büyümeden Söndürüldü Yangın Büyümeden Söndürüldü

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan liderliğindeki ekip, 8 Ağustos 2011'de Derya Sert’e kadavradan rahim nakli yapmış, Sert dünyada bu şekilde nakil yapılan ilk kişi olmuştu. Tıp dünyasının gözlerini Antalya’ya çeviren rahim nakli sonrasında, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Japonya’dan Endonezya’ya kadar birçok ülkede organ nakli üzerine çalışan birçok merkezden ziyaretler gerçekleşti.

Derya Sert, 31 Mart 2013 tarihinde gerçekleştirilen embriyo transferi sonrası hamile kalmış ancak genç kadının hamileliğinin 8’inci haftasındaki kontrolünde, embriyo kalp atışlarının izlenememesi üzerine gebeliği sonlandırıldı. Beklenen bebek 4 Haziran 2020 tarihinde geldi. Derya Sert ve eşi Mustafa Sert oğullarına, ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan’ın ismini verdi. Akdeniz Üniversitesi ikinci rahim naklini 27 Temmuz 2021’de yapmış, 14 ay gibi rekor bir sürede sağlıklı bir bebek dünyaya gelmişti. Bugüne kadar Akdeniz Üniversitesi'nin deneyimlerinden yararlanarak yapılan rahim nakilleri sonrasında doğan çocuk sayısının 50'ye yakın olduğu belirtildi. DHA

Editör: OSMAN TÜRK